vr

VR glasögon bäst i test 2022 – Hitta bästa VR glasögonen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Under de senaste åren har det kommit ut fler och fler VR-glasögon för både spel, filmtittande och även för företag på marknaden.

Glasögonen skiljer sig en del åt både gällande funktioner, modell och pris. Det gäller alltså att tänka efter lite kring vad du vill använda dina VR glasögon till för att du ska få rätt variant. Om du vill spela spel med bra grafik på en dator krävs i regel andra glasögon än om du vill hålla företagspresentationer. För det första måste glasögonen vara mer rejäla och för det andra krävs det att du har en dator som faktiskt klarar av att hantera VR och de kraftiga spelen. Om du planerar att använda dina VR glasögon mycket och om du redan vet att du gillar VR kan det vara lönt att investera i en dyrare variant av glasögonen. Vill du däremot bara titta på film eller spela lite lättare VR spel kan en billigare variant fungera bra.

Här i vårt test har vi provat flera olika varianter av VR glasögon och utsett de varianter som vi anser är bäst i test. Därefter har vi rangordnat dem. Genom vårt test hoppas vi göra det lite lättare för dig att välja de bästa VR glasögonen för dig efter de förutsättningar och behov du har. Just de varianter vi utsett till våra favoriter är dock inte de glasögon som måste vara bäst för dig, utan du kan behöva prova dig fram för att hitta just dina favoriter. Läs gärna vår artikel om bästa VR glasögon för iPhone.

Topp 3 bästa VR glasögon 2022

1. HTC Vive Cosmos Elite och HTC Vive Cosmos

HTC Vive Cosmos Elite känns lite som en hjälm som placeras på huvudet. Framför varje öga finns en liten skärm och glasögonen har också inbyggda hörlurar. Vi gillar att både hörlurarna och skärmarna enkelt kan fällas upp om du behöver ta en paus från spelet eller om du lyssnar på någon som pratar med dig. Både delen med skärmar samt hörlurarna sitter monterade på ett kraftigt pannband som kan justeras för att passa alla spelare.

Upplösningen är bra, pannbandet sitter bekvämt och glasögonen känns inte klumpiga. Budgetversionen HTC Vive Cosmos är lite klumpigare och det känns helt enkelt att Cosmos Elite är en dyrare variant. Hela spelupplevelsen blir helt enkelt bättre och mer exklusiv. En sak som ytterligare skiljer varianterna åt är att HTC Vive Cosmos Elite har en mycket mer precis spårning av alla rörelser som sker i till exempel spel. Med budgetversionen är rörelsespårningen inte alls lika precis och ibland uppmärksammas inte allt som spelaren gör, speciellt inte i de spel som är lite mer krävande. I övrigt är glasögonen väldigt lika. De använder samma typ av basstationer, samma typ av pannband runt huvudet och samma kontroller. Det som skiljer är i stort sett den front som sitter på glasögonen och en del av mjukvaran.

Till glasögonen finns ett tiotal saker som ska monteras upp och sättas ihop för att allt ska fungera. Det finns dock en väldigt bra instruktion med steg för steg anvisningar kring hur allt går till. Det allra första steget är att ladda ner mjukvaran Vive Setup som är det program som sköter kommunikationen mellan alla delar. Även Steam VR, som är den central som innehåller alla spel behöver laddas ner till datorn. När det här laddats ner är det dags att placera ut de små svarta fyrkanterna som bildar det virtuella rummet. Det bör finnas en tom yta på minst 3,5 x 3.5 meter. Fyrkanterna bör sitta högt upp i hörnen och de ska anslutas till var sitt eluttag. Du ansluter sedan glasögonen till datorn. Glasögonen ansluts med en fem meter lång kabel som går till en dosa. Från dosan går sedan kablar med USB 3.0- samt Displayport 1.2- anslutning. Det finns också två handkontroller som behöver laddas. Hos HTC Vive Cosmos Elite får du dock stå för micro-USB kabel själv.

Överlag håller både HTC Vive Cosmos Elite och HTC Vive Cosmos en bra kvalitet, men det går inte att bortse från att tekniken är bättre i Elite. Upplösningen hos Elite är 1440 x 1700 pixlar per öga. Det är ingen slump att de här VR glasögonen blir de bästa i vårt test Men de kostar en bra slant och det kanske inte är något du vill investera i om du inte provat VR innan. En riktigt bra upplevelse får du i alla fall av de här bästa VR glasögonen.

Fördelar

 • Sköna glasögon
 • Bra upplösning
 • Inbyggda hörlurar med bra ljud

Nackdelar

 • Kostar en relativt stor slant

Kolla priset!

 

2. Oculus Quest 12GB och Oculus Quest 64GB

Om du vill ha ett par VR glasögon som inte måste anslutas till TV eller dator är Oculus Quest en variant för dig. Här slipper du kablar helt och hållet, förutom då glasögonen måste laddas. Tack vare sensorer som sitter i glasögonen behövs bara själva glasögonen och de två handkontrollerna för att spela, titta på film och gå runt i olika VR världar. För största rörelsefrihet finns fyra kameror i glasögonen som spårar dina rörelser, samt två handkontroller av touch typ som registrerar händernas interaktion. Glasögonen finns i två versioner, en med 128 GB minne och en med 64 GB. Det här avgör helt enkelt hur många spel och hur mycket material du kan spara i glasögonen.

Det är en Qualcomm Snapdragon 835-processor som driver glasögonen och den gör sitt jobb bra. De har också en version av Android som operativsystem. Överlag fungerar navigering och spel bra, även om inte de allra kraftigaste spelen flyter på fullt lika fint. Skärmuppdateringsfrekvensen är på 72 Hz och det fungerar för de flesta. Skärmen är av OLED typ och varje öga har en skärm med 1600×1440 pixlar. En stor fördel är att avståndet mellan skärmarna kan justeras individuellt efter varje spelares ögonavstånd. Vikten är cirka 600 gram och det är en helt okej vikt. Speltiden är dock relativt kort, endast 2-3 timmar och är ni flera spelare som spelar tillsammans kan ni behöva ladda glasögonen relativt ofta.

När vi har testat de här glasögonen har vi inte varit besvikna på funktionen. Det kan dock förekomma att handkontrollerna ibland hamnar utanför vidvinkelvyn i kamerorna och då finns det inga andra sensorer som registrerar vad som sker. Det innebär att rörelsespårningen gällande just handrörelserna aldrig blir helt perfekt. När det gäller själva glasögonen fungerar de bra, och rörelserna registreras precist. I mörk omgivning eller i starkare ljus blir dock även positioneringen här bristfällig. I vanlig belysning hänger kamerorna med på ett bra sätt även i dansrörelser och snabbare spel.

Den kanske allra främsta fördelen med de här glasögonen är att du bara kan ta med dig dem och handkontrollerna. Sedan kan du spela var du vill. Du behöver inte sätta upp sensorer i rummet, koppla in skärmar eller annat. Du kan bara ta på dig glasögonen och genast ser du rummet framför dig genom kamerorna. I den svartvita omgivningen ritar du upp spelytan du har, och så kan du genast komma igång att spela. Skärmen kommer att visas i färg när spelytan registrerats. Det här är inget du behöver göra varje gång, utan glasögonen kan komma ihåg och känna igen upp till fem olika rum som du tidigare spelat i.

Fördelar

 • Inga kablar
 • Det går snabbt att komma igång med spelen
 • Bra pris

Nackdelar

 • Rörelsespårningen är inte fullt lika exakt
 • Lite kort batteritid

Kolla priset!

 

3. Playstation VR Camera VR Worlds

Det finns VR glasögon för dator och allt i ett varianter som inte behöver kopplas in. Men hur ser det ut för konsollspelare? Om du har ett PlayStation 4 är PlayStation VR från Sony ett perfekt alternativ! Det har redan fått flera positiva recensioner. Den fungerar dock inte till dator.

PlayStation VR är ett relativt billigt alternativ till många andra VR glasögon och de fungerar bra både till spel, film och VR upplevelser. Även om inte glasögonen kostar så mycket kan faktiskt upplevelsen i mångt och mycket jämföras med flera dyrare varianter. Det här är alltså också ett bra alternativ för dig som inte riktigt vet om VR är något du vill satsa på.

En nackdel med just PlayStation VR är att det just krävs ett PlayStation för att VR glasögonen ska fungera. Du måste också ha en PlayStation kamera för att VR trackingen ska fungera. Om du redan har det är saken klar, annars behöver du köpa de här sakerna. Det går också att köpa hela paket där allt som behövs utom just PlayStationet medföljer.

Sett till bildkvaliteten håller PlayStation VR ungefär samma kvalitet som Oculus Rift och dessutom är uppdateringsfrekvensen högre vilket ger mjukare spel och mindre risk för illamående. Synvinkeln är på hela 360 grader. Det gör att du kan vända dig helt om och fortsätta se en sömlös bild vid till exempel filmer och foton som är tagna med en 360 graders kamera.

Än högre uppdateringsfrekvens och bättre upplösning får du om du har ett PlayStation 4 Pro istället för ett vanligt PlayStation. Skärmen är 5,7-tum och av OLED typ. Med 120 bildrutor per sekund och låg latens blir hela spelvärlden extra intressant och lockande. Även mer avancerade spel med kraftfull grafik hanteras bra av glasögonen.

Sett till ljudet är det i 3D. Du kan både höra avstånd och riktning för ljud som kommer från alla håll. Ljudet spelas upp både bakifrån, ovanifrån, underifrån och från runt omkring. Den inbyggda mikrofonen kan också användas för att prata med personer online och för att diskutera taktik i olika online spel.

Tack vare PlayStation kamerans 3D djupsensorer och de dubbla objektiven spåras glasögonens position, lamp-skenan på DUALSHOCK-kontroller samt på PlayStation Moves rörelsekänsliga kontroll. Du kan vara överallt i rummet där kameran tar upp bilden och du som spelare är alltid mitt i händelsernas centrum. Se bara till att de nio LED lamporna på headsetet lyser och att de riktas mot kameran.

VR spelen kan antingen styras med den trådlösa DUALSHOCK kontrollen, eller med PlayStation Move kontrollen. Den sistnämnda känner också av rörelser så att spelet blir än mer exakt, och så att du verkligen känner dig som en del av spelet. Är det skjutspel du är intresserad av är sikteshandkontrollen för PlayStation VR ett än bättre alternativ som ger dig full kontroll, precis som med ett riktigt vapen.

Även du som inte gillar spel kan ha stor nytta av PlayStation VR. Här finns nämligen också möjlighet att visa videor och foton i 360 grader med mediaspelaren. Här hamnar du mitt i videon eller bilden. Materialet måste dock ha fångats med en ekvirektangulär kamera för bäst upplevelse. Om du har Pro-versionen av PlayStation 4 kan du också spela videor i 4K upplösning genom glasögonen.

En av de kanske allra största fördelarna med just de här glasögonen är att andra kan titta på spelet eller filmen samtidigt som någon annan spelar eller tittar. Du kan nämligen välja att visa det du ser i den vanliga TV-skärmen. På så sätt kan alla uppleva vad som sker, trots att det bara är en som använder VR glasögonen. Ett stort plus är också den snabba installationen som också är förhållandevis enkel jämfört med många av de dyrare VR glasögonen.

Med VR worlds får du ta del av fem olika virtuella världar som alla ger olika upplevelser.

Fördelar

 • Bra pris
 • Andra kan se vad som händer i spelet
 • Jämn grafik

Nackdelar

 • Går bara att använda till PlayStation

Kolla priset!

 

Att tänka på när du köper VR glasögon

Att hitta de bästa VR glasögonen är inte helt lätt, speciellt inte om du inte har så mycket erfarenhet av VR sedan innan. Det finns ett stort sortiment av VR glasögon att välja mellan och genom att läsa på lite mer om VR glasögon blir det lite lättare att sålla fram de bästa alternativen för just dig. Här tar vi upp några saker som är bra att tänka på när du ska köpa dina VR glasögon. På så sätt kan du också lättare se vad du kan prioritera högre, och vad som kan vara mindre viktigt. Genom att jämföra och läsa på är chansen större att du hittar ett par VR glasögon som verkligen blir det bästa alternativet för dig.

Varumärke

Hur mycket varumärket ska prioriteras varierar. Kanske har du redan en favorittillverkare av tekniska saker? Olika tillverkare konkurrerar med varandra och det innebär både fördelar och nackdelar. Fördelen är att priserna pressas för dig som kund, och det kommer ständigt nya finesser på VR glasögon. Det gör att du alltid har bra och moderna alternativ att välja mellan. En liten nackdel är dock också att sortimentet blir väldigt stort och det finns många olika alternativ. Det blir med andra ord svårare att välja rätt alternativ. Det kan vara klokt att jämföra flera olika alternativ för att du ska finna det bästa alternativet just för dig.

Pris

VR glasögon kan variera enormt i pris. Du bör vara redo att lägga ut omkring en tusenlapp för att få ett par glasögon av hyfsad kvalitet. Extra funktioner kostar och så gör även designen. Om du har en begränsad budget kanske du inte kan få precis alla de funktioner du önskar. Det kan också vara bra att komma ihåg att två par glasögon kan ha samma funktioner och överlag samma kvalitet, men priset skiljer sig åt på grund av att det är olika varumärken på glasögonen.

När det gäller priserna på de VR glasögon vi utsett till bäst i test varierar de från över 10.000 kronor till ett par tusenlappar. Din egen ekonomi är alltid något du bör ta hänsyn till när du ska köpa saker, så även när det gäller VR glasögon.

Kvalitet

Ett par dyrare VR glasögon håller ofta en bättre kvalitet, det går inte att bortse från. Dessutom har de fler funktioner. Om du vill ha det allra bästa rent kvalitetsmässigt får du betala en del mer men om spelande verkligen är en sak du vill satsa på är kvaliteten värd att betala extra för. Många funktioner ger ökad kvalitet på glasögonen och en del av dem är inte alls nödvändiga utan det handlar snarare om funktioner som bara ger extra glädje till spelen.

Kvaliteten har också att göra med hållbarheten på glasögonen och dess tillbehör. VR glasögonen bör kännas rejäla, samtidigt som de inte ska vara för klumpiga eller tunga. Sättet glasögon sätts fast på ska kännas tillförlitligt, oavsett om det är ett pannband eller om det är någon annan form av fastsättning. Det är också en fördel om glasögon och tillbehör är relativt stryktåliga, speciellt om barn kommer att använda sakerna.

Trådbundet eller inte?

Såväl trådbundna som trådlösa VR glasögon har sina fördelar samt sina nackdelar. Vi gillar det klassiska i sladdanslutna glasögon, men samtidigt blir du friare i spelet när du slipper kablarna. De trådlösa glasögonen har dock nackdelen att det ibland kan vara lite hackigt i bild och ljud. Det beror helt enkelt på att signalerna som styr glasögonen och det de ska visa störs ut. Det är också lätt hänt att du hamnar för långt ifrån din enhet när du inte har en sladd att anpassa dig till. En annan nackdel är att batteriet kan ta slut ganska snabbt. De flesta tillverkare av VR glasögon har lagt ner mycket energi på att just utveckla batterier som håller länge och som klarar av tuffa spelsessioner. Med jämna mellanrum behöver dock batteriet laddas eller bytas ut.

Anslutning

Olika VR glasögon kan anslutas till datorer och konsoller på olika sätt. Om du har några speciella önskemål kring hur du vill ansluta dina glasögon kan det alltså vara klokt att titta på om den variant du gillar bäst kan anslutas på just det sättet. I några fall behöver du till exempel en ledig HDMI port på TV eller dator för att kunna ansluta glasögonen, andra gånger behöver det finnas bluetooth-anslutning. I de allra flesta fall kan VR glasögon anslutas på flera sätt, men det lönar sig att kontrollera saken innan du gör ditt köp.

Komfort

När det gäller VR glasögon och komfort är det också en sak att fundera lite över. Det ska inte vara obekvämt att ha glasögonen på sig, och de ska inte bli för varma. Att behöva justera glasögonen hela tiden blir rejält störande och dessutom tar det fokus från spelet om du tror att du hela tiden kommer att tappa dina glasögon. Det är en fördel om du kan prova glasögonen under i alla fall ett par minuter så att du vet hur de känns på huvudet. De ska inte klämma, materialet ska kännas behagligt och om glasögonen har sido-knappar för inställningar eller för att styra spelet bör de vara lätta att komma åt utan att glasögonen behöver tas av.

Utseende

Visst känns det bra att ha ett par riktigt snygga VR glasögon? Utseendet är självklart en viktig del i att välja ett par VR glasögon, och just utseendet kan faktiskt också beröra komforten. Om glasögonen ser klumpiga ut är risken stor att de också kommer att kännas klumpiga att ha på sig. Ser de tunga ut kan de också vara det. När du tittar på glasögonens utseende bör du också titta på hur eventuella knappar är placerade. Sitter de på ett praktiskt sätt, eller bidrar de bara till ett bättre utseende?

Högtalare

Många VR glasögon har inbyggda högtalare där spelets ljud kommer ut. Så är dock inte alltid fallet utan det förekommer också att du som spelare får använda till exempel TV:ns högtalare eller ett par externa hörlurar. Om glasögonen har surroundljud uppnås allra bäst ljudupplevelse. Då kan du höra precis varifrån ljudet kommer. Du kan också höga steg i spelet, skott, smällar eller annat på riktigt nära håll. Det kan dock vara bra att ha lite koll på att vissa glasögon inte har de allra bästa högtalarna. En del av dem ger burkigt ljud, andra täcker in allt för många frekvenser för att örat ska kunna uppfatta dem alla.

Upplösning

En sak de flesta tillverkare av VR glasögon siktar på är att ta fram varianter med så hög upplösning som möjligt. I ett par VR glasögon måste upplösningen vara hög, mycket högre än den så kallade Retina-upplösningen som ofta finns i mobiltelefoner. När VR glasögonen blev populära var avståndet mellan pixlarna ofta lite för stort och det kunde kännas som att du som spelare såg allt genom ett myggnät. I dag är tekniken mer avancerad men det här fenomenet är fortfarande inte helt borta. Du bör alltså sikta på ett par VR glasögon som har hög upplösning om du vill få den allra bästa upplevelsen.

Vad du också bör titta på är hur många FPS, frames per second, glasögonen tillåter. När det gäller film och lättare spel är mellan 24-30 FPS standard men i ett par VR glasögon bör det handla om minst 60 FPS. Anledningen till det är enkel. I glasögonen ska du som spelare känna dig och uppleva att du är på plats i spelet. Om bilden då laggar när du vrider på huvudet kommer du snabbt att bli illamående. Det här var mycket vanligt i de tidigaste versionerna av VR glasögon och det förekommer än i dag i de billigaste varianterna.

Linser

I ett par VR glasögon finns en eller två bildpaneler nära spelarens ögon. Det är de här panelerna som ger spelaren rätt upplevelse. I glasögonen finns också ett par linser, och de behövs eftersom att det mänskliga ögat inte kan fokusera på närmare avstånd än ca sju centimeter.

Det där med att skapa linser för VR är inte helt enkelt. För det första har dina ögon ett synfält på ungefär 220 grader, medan linserna bara har 100 grader. För det andra är det svårt att skapa linser som är helt fokuserade, i regel är det fokus i mitten av linserna, men sedan blir bilden oskarp i kanterna. Det förekommer också att färger och motiv smetas ihop i linsernas kanter. Olika typer av linser har olika fördelar och det är klokt att du provar dig fram.

Typ av skärm

I VR glasögon är OLED och LCD skärmar det allra vanligaste. I ett par VR glasögon uppdateras bilden så snabbt att det kan bli eftersläpningar av tidigare bilder. Det här kan orsaka yrsel och dessutom störa spelandet. Med en OLED skärm minskar risken för det här tack vare att pixlarna i skärmen lyses upp för att sedan omedelbart släckas igen. En OLED skärm kan också visa totalt svarta pixlar på ett bättre sätt. Även LCD skärmar har blivit bättre i takt med teknikens utveckling och tack vare fast switch kan eftersläpningar av bilder undvikas även här.

Allt i ett VR glasögon

Ibland kan det vara smidigt med ett par VR glasögon som inte behöver kopplas in. Sådana finns, och det kan vara ett bra alternativ för dig som vill kunna spela utan att ha tillgång till TV eller dator. De här glasögonen har ett internt minne med spel, filmer och annat. Du kan ansluta dem trådlöst till ett nätverk för att kunna laddar ner nya saker när du vill. När du ska spela tar du bara på dig VR glasögonen och använder handkontrollerna till att styra med. Här behöver du inte sätta upp rumsavkännare eller sensorer, utan du ritar upp rummet i glasögonen. Det tar bara ett par sekunder innan du kan börja spela. Om du vill kunna spela på flera platser tillsammans med vänner eller ensam är det här det bästa alternativet eftersom du inte behöver tänka på olika anslutningar, montering av sensorer och liknande.

Vanliga frågor

I den här delen av artikeln besvarar vi några av de frågor som ofta ställs i samband med VR glasögon och om du är lite fundersam gör du klokt i att läsa igenom svaren.

Hur vet jag att VR glasögonen är kompatibla men min dator eller konsoll?

Det allra första du bör göra är att läsa på om vilken enhet glasögonen är avsedda för. Om glasögonen är avsedda för Platstation är det inte säkert att de fungerar till datorn även om det såklart finns undantag. Du bör också titta på vilka olika kontakter glasögonen har och om motsvarande finns på din dator eller konsoll. I regel finns de flesta kontakter och anslutningar på nyare enheter. Det kan också behövas någon speciell mjukvara för att kunna använda glasögonen men det följer i regel med i så fall, eller så går den att ladda ner.

Om du planerar att använda dina VR glasögon till datorn gör du också klokt i att kompabilitetstesta den. Det kan du antingen göra på olika siter online eller genom att titta på datorns specifikationer och jämföra dem med vad som krävs för de spel du vill spela. I några fall kanske du kan köra spelen med lägre grafikinställningar, men då kan du inte räkna med att få ut hela upplevelsen av dina VR glasögon.

Hur skiljer sig VR på dator mot VR på Playstation?

VR på dator skiljer sig en hel del från VR på Playstation. När det gäller VR på dator krävs det en hel del av datorn för att den ska klara av VR. Ett Playstation av nyare modell är förberett för att VR ska kunna användas. Samma sak gäller i regel inte för datorer. När det gäller VR på Playstation finns det också specialtillverkade glasögon som just är anpassade för konsollen. Om du inte har en rejält kraftig dator är risken stor att spelen kommer att hacka eller helt enkelt inte fungera. Risken för det är inte lika stor när du spelar VR på playstation.

En annan sak som skiljer VR på dator jämfört med VR på PlayStation är hur rörelser registreras. På PlayStation behövs en kamera för att VR ska kunna användas.

Du kan inte heller bortse från att de bästa VR glasögonen i regel blir dyrare när det gäller spel på dator än på PlayStation. Om du dessutom måste köpa en mer kraftfull dator blir det än dyrare.

Är komforten viktig?

Komforten är faktiskt väldigt viktig när du ska välja VR glasögon. De får inte sitta så löst att de glider ner, och de ska inte röra sig för mycket när du rör på huvudet. Men glasögonen får inte heller sitta för hårt. Det ska inte göra ont eller vara obekvämt att ha glasögonen på sig. De flesta glasögon kan spännas in något och det gör att du kan få en bättre passform på dem. Tänk också på hur ventilationen ser ut i glasögonen. Vissa glasögon blir ganska varma om de används en längre stund och några glasögon kan ha små kuddar mot huden som blir extra varma. Du ska inte bli extremt svettig när du använder glasögonen. Det stör spelet och dessutom kan glasögonen börja glida när du svettas.

Ska det finnas inbyggda högtalare?

När du spelar vill du antagligen också höra det ljud som finns i spelet. Om dina VR glasögon har inbyggda hörlurar eller högtalare behöver du inte tänka på att du stör andra när du spelar. En nackdel med de inbyggda högtalarna är dock att personer som tittar på när du spelar inte kan höra vad som sker. Ibland går det dock att ställa in så att ljudet istället går ut i TV:ns eller datorns högtalare.

Går VR glasögon att använda med vanliga glasögon?

Ja, i de allra flesta fall kan VR glasögon användas tillsammans med vanliga glasögon. Men vissa modeller är lite mindre än andra och då kan stora glasögonbågar vara i vägen. Om du inte vill använda linser när du spelar kan det alltså vara klokt att prova VR glasögonen med dina vanliga glasögon under. I många varianter finns det justeringsrattar i VR glasögonen som gör att ett par vanliga glasögon lätt får plats.

Vad bör du prioritera?

I ett par VR glasögon är bilden absolut en sak som bör prioriteras. Den ska hänga med, inte vara allt för pixlig och upplösningen ska kännas bekväm. Även komforten bör vara en sak som prioriteras relativt högt, annars kommer glasögonen troligen inte att användas speciellt mycket. Det är dock klok att komma ihåg att du sällan kan få allt du vill utan att priset blir högt. Att göra en lista över vad just du prioriterar som allra högst kan därför vara klokt.

Måste VR glasögon vara dyra?

Det finns inget som säger att du måste välja de dyraste VR glasögonen. När det gäller bäst i test VR glasögon finns det även billigare sådana, men ofta kommer kvalitet med ett högre pris. Om du vill spela mycket och inte nöjer dig med det näst bästa kan du behöva betala lite mer för dina glasögon. Har du inte provat VR innan, eller om du bara vill spela lättare spel och kanske se på en och annan film går det utmärkt att använda billigare VR glasögon.

Är inbyggd mikrofon viktigt?

I vissa VR glasögon finns det inbyggda mikrofoner, men behövs egentligen en sådan? Om du gillar att spela spel där du kan prata med dina vänner är en mikrofon antagligen viktig för dig. Spelar du däremot inte sådana spel kan det vara lite sak samma om mikrofon finns eller inte. Finns det en löstagbar mikrofon kan du lätt ta bort den när den inte behövs för att sedan montera dit den igen om du vill kunna prata med andra. Som spelare är det nämligen lätt hänt att du plötsligt vill börja spela en annan genre och då kan det kännas onödigt att behöva köpa helt ny VR utrustning bara för att det saknas en mikrofon.

Vad är viktigt att tänka på kring mikrofonen?

Om glasögonen har en inbyggd mikrofon gör du klokt i att kontrollera ljudkvaliteten på den. Spelar du tillsammans med andra kan de snabbt bli irriterade om mikrofonen är dålig. Den kanske ger burkigt ljud eller så tar den upp andra ljud som inte är din röst. I dag har de flesta mikrofoner en eller annan variant av brusreducering som gör att minimalt med störande ljud tas upp. När du använder en mikrofon vid vanligt spel på datorn går det ofta att aktivera en tryck för att tala funktion. Det gör att mikrofonen bara släpper igenom ljud samtidigt som du trycker på en av tangentbordets knappar. Samma sak är dock inte möjlig att göra när du spelar med VR.

Ska VR glasögonen ha dekorativ belysning?

Dekorativ belysning på utsidan av glasögonen är snyggt och det ser häftigt ut. Dessutom kan det bli lite lättare att hitta headsetet om du spelar i ett mörkt rum. Har du ett par VR glasögon som ansluts med sladd och förses med ny ström ständigt är det i regel inga konstigheter kring belysningen. Använder du trådlösa glasögon med batterier bör du dock vara medveten om att extra belysning drar en hel del ström. Du kommer med andra ord att behöva ladda eller byta batterier i glasögonen oftare.

Leder VR glasögon till yrsel?

Att spela VR är en helt annan upplevelse än att spela på en vanlig skärm. Upplösningen blir en annan, du kommer närmare det som sker i spelet och du styr det mesta med kroppen samt huvudet. För en ovan person kan det här leda till yrsel och ibland också illamående. Även erfarna spelare kan drabbas av yrsel om spelen är väldigt intensiva. Det finns dock vissa modeller som tenderar att orsaka yrsel oftare än andra. Det kan alltså vara klokt att prova modellen innan du väljer de bästa VR glasögonen för dig.

Om du har till exempel epilepsi eller andra sjukdomar kan det också vara klokt att rådgöra med en läkare innan du spelar spel med VR glasögon. Det eftersom ljus och bilder som ändras snabbt kan förvärra sjukdomen eller utlösa olika typer av anfall. Samma sak gäller om du gått igenom någon form av ögonoperation. Då kan det finnas restriktioner kring när du bör använda VR glasögon.

Om du blir illamående när du spelar gör du bäst i att avsluta spelet en stund. Att fortsätta spela kommer i de flesta fall bara att öka på illamåendet.

Ska VR glasögonen ha öppningsbara luckor?

Ibland kan det vara så att du behöver avbryta mitt i spelet för att göra något annat. Du kanske känner att du blivit lite yr eller så har du inte riktigt koll på var du befinner dig i rummet. Det kan faktiskt vara ganska vanligt, speciellt om du är väldigt inne i spelet eller om du spelar länge. Vill du bara ta en kortare paus eller titta dig omkring en stund kan det vara störande att behöva ta av hela glasögonen. Då kan det vara en fördel med ett par VR glasögon där du bara kan lyfta upp linserna så att du ser precis som vanligt igen. I regel pausas spelet då och när du vill fortsätta spela fäller du bara ner linserna igen.

Finns VR för mobiltelefon?

Ja, det finns också VR glasögon för mobiltelefon. De produkter som vi utsett till bästa VR glasögon går dock inte att koppla till en mobiltelefon. Med ett par VR glasögon blir det möjligt att också spela 3D spel och att titta på filmer i 3D via mobilen.

Hur kraftfull måste datorn vara för att kunna hantera VR?

Hur stark datorn måste vara för att kunna hantera VR beror i mångt och mycket på vad du vill göra. Om du vill titta på film eller spela lättare spel räcker det ofta med vanliga hemmadatorer eller kontorsdatorer. Vill du däremot spela mer krävande spel och använda mer kraftfulla VR glasögon är en gamingdator eller speldator med bra grafikkort, större RAM-minne och en kraftfull processor ett bra val. Generellt sett är de moderna datorspelen med snygg grafik mycket tuffa att driva i VR. Ofta kan grafikinställningarna i spelet skruvas ner för att de inte ska kräva lika mycket av datorn, men då tar du också bort en del av upplevelsen.

Om du inte har en dator som är kraftfull nog finns det också VR glasögon som är helt fristående och som inte behöver kopplas in alls. Det går också att spela VR på konsoller som PlayStation till exempel.

Kan alla spel spelas i VR?

Nej, alla spel kan inte spelas i VR. Spelen måste ha utvecklats till VR för att fungera i det. I takt med att de bästa VR glasögonen blir allt mer populära utvecklas dock fler spel och i dag finns det spel inom i stort sett alla genrer. När det gäller filmer kan du dock se på de flesta sådana i ett par VR glasögon.

Var köps VR spel?

Spel till de bästa VR glasögonen köps i de flesta fall online i olika spelbibliotek. I många fall ingår också spel som redan finns i glasögonens minne. När det gäller konsollspel kan de antingen köpas på skiva, eller i digitalt format.

Är de bästa VR glasögonen lämpliga för barn?

VR glasögon finns i olika modeller och kan i många fall ställas in. Varje spelare bör ställa in glasögonen efter sina ögons avstånd. Att spela med fel inställt avstånd är inte skadligt men det kan göra att bilden blir sämre och det kan också leda till illamående. De flesta VR glasögon är tillverkade för vuxna och det gör att de ibland inte kan ställas in för att passa barns mindre huvuden. Överlag kan det alltså vara bra att se till att barn under 12 år inte spelar VR, eller att mängden spelande i alla fall hålls på en begränsad nivå. Tänk också på att ljuset i VR glasögon kan verka irriterande för ögonen, särskilt vid en längre tids spelande. Att ta pauser i spelandet både som barn och vuxen är därför viktigt.

Summering

Det finns en hel del saker du behöver tänka på när du ska köpa de bästa VR glasögonen för just dig. Vi har tagit upp flera aspekter här i texten för att du lite lättare ska kunna göra ett bra val. De VR glasögon bäst i test vi utsett passar de flesta, men det kan självklart variera beroende på vad du vill spela, göra eller på vilken enhet du vill använda glasögonen. Om du vill spela på ett PlayStation kan VR glasögon anpassade speciellt till det vara ett bättre val än ett par fristående glasögon.

I testet har vi också med VR glasögon som inte behöver kopplas in alls, och det är det bästa alternativet för dig som vill vara mer flexibel i ditt spelande. Nackdelen är att de har en relativt kort batteritid.

Vi hoppas att vi med den här artikeln har kunnat ge dig lite mer tips och inspiration kring vad du bör tänka på när du ska köpa dina VR glasögon. Tänk på att först och främst se till dina behov. Just den produkt vi utsett till bäst i test måste inte nödvändigtvis vara den bästa produkten för just dig om du har andra förutsättningar. Men genom att ta del av våra tips och genom att vara påläst kan du lättare göra ett val som du kommer att vara nöjd med under lång tid framöver. Ett par VR glasögon kostar trots allt en del i inköp, även om det är en billigare modell och det är viktigt att du trivs med ditt val för att ha så god nytta av glasögonen som möjligt. Det gäller både när det kommer till pris, komfort och användning. Ett par allsidiga VR glasögon är ofta ett bra val om du inte är så insatt i VR sedan tidigare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top