tv för gaming

TV bäst i test 2022 – Hitta bästa bästa tv för spel

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att välja en TV på egen hand idag är svårare än någonsin. Speciellt om du vill ha en som är ska mer än bara visa upp på-spåret. I vår bäst i test 2022 kommer du att få riktigt bra vägledning för att kunna hitta den bästa TV för spel som finns på marknaden.

Det finns en otrolig mängd olika modeller och varumärken att välja mellan och eftersom en TV kostar en del är syftet med vår guide att hjälpa dig göra ett bra köp. I vår test har vi valt ut bästa spel TV i de olika prisklasserna. Även om du har en liten budget kan du ändå ha råd med en otroligt bra TV till din spelkonsol.

Topp 9 bästa TV för spel 2022

Att köpa en ny TV kommer vanligtvis höga förväntningar eftersom en TV är en hög kostnad för de flesta oavsett prisklass. Det är inte lätt att själv leta i dagens marknad som erbjuder massor av olika TV modeller som dessutom har varierande funktioner och teknologi. Det har för många blivit svårt att hänga med i all ny teknologi och uppgraderingar som lanseras nästan årligen. Vår guide är till för att hjälpa dig hitta den bästa TV för spel som erbjuder de funktioner du behöver. I vår guide hittar du de bästa tv för spel i olika prisklasser från budget, mellan och premium kostnad.

1. LG OLED77GX6LA 77″ 4K OLED-TV

LG OLED77GX6LA 77″ är en oerhört snygg TV som kommer att pryda din vägg som ett konstverk. LG:s OLED-TV kommer med ett integrerat Zero Gap-väggfäste som är ultratunn för att montera TV:n mycket nära väggen. Panelen är superslimmad och skärmen är exceptionell med en bild som är knivskarp och realistisk.

LG:s OLED TV använder en teknik med flera miljoner självupplysta OLED-pixlar som kommer att ge dig en fantastisk kontrast, intensiva färger samt en djup svärta. Sammantaget kommer denna TV leverera en superb bioupplevelse med riktigt bra ljud. Förutom Filmmaker-läge, Dolby vision IQ samt Atmos kan bilden förbättras ytterligare med en AI-stödd uppskalning.

Denna TV har försetts med den absolut intelligentaste samt kraftfullaste 4K-processor som företaget har i nuläget – en tredje generationens a9-processor som dessutom har en lärande AI-algoritm. Denna processor kommer att optimera ljusstyrka, skärpa, detaljer och klarhet för att ge dig en otroligt skarp bild.

LG OLED GX6 är den perfekta TV:n för gaming som med sin FreeSync samt G-Sync kompabilitet kommer att ge dig mycket snabb svarstid samt låg ingångslag. Denna TV har funktioner som ger en otroligt snabb responstid (1 ms), flytande rörelser i spelet utan eftersläpningar dessutom har funktionerna HDMI 2.1-stöd.

Dolby vision samt Atmos är en berömd teknik för ljud och HDR. Dolby Vision IQ kommer att optimera bildkvalitén samt ge ännu större färgspektrum.
Dolby Atmos ger surroundeffekt med ett flerdimmensionellt ljud som kommer från alla olika håll.

Fördelar

 • Intelligent α9 Gen 3 4K-processor
 • Funktionerna har HDMI 2.1-stöd
 • G-sync samt FreeSync kompatibel

Nackdelar

 • WebOS är något begränsad och saknar stöd för en del appar
 • Saknar inbyggd chromecast

2. Samsung QE85Q80TATXXC 85″ 4K QLED-TV

Samsung QE85Q80T, en 4K QLED-TV, som har kapacitet att förvandla serier och filmer till 4K UHD. Försedd med en ny, snabb och kraftfull Quantum 4K-processor med AI (artificiell intelligens) levererar denna TV en oslagbar bildupplevelse.

Samsung QE85Q80T har en mycket stilfull design och med sin Quantum HDR-teknik optimeras bilden effektivt för att ge enastående detaljer och fenomenal kontrast. För att få en hundraprocentig färgrymd med perfekt färgåtergivning har TV:n utrustats med QLED-teknik baserad på Quantum Dots.

Samsung använder en OTS-teknik som levererar ett otroligt realistiskt ljud, från 4 inbyggda högtalare, vilka kommer att bjuda dig på en storartad ljudupplevelse.

Samsungs TV är försedd med en Real Game Enhancer + som ger en rekordkort fördröjning. Du får via denna funktion en automatisk omkoppling till spelläge med en mikroskopisk fördröjning på endast 10 ms. För att ge dig den absolut bästa spelupplevelsen anpassas både bild och ljud. Dessutom ger Samsung QE85Q80T stöd för Freesync (VRR) för störningsfri samt snabb anslutning till de bästa spelkonsollerna (samt nya PS5, Xbox Series X). Denna TV är användarvänlig och lätt att installera.

Fördelar

 • Snabb och kraftfull Quantum 4K-processor med AI
 • Har funktionen Real Game Enhancer +
 • Quantum HDR-teknik för perfekt knivskarp bild

Nackdelar

 • Saknar inbyggd funktion för airplay

3. SONY XH90 85″ Smart Android 4K TV

SONY XH90 85″ är den perfekta TV:n för gaming. Denna 4K smart TV med Android, bakbelyst skräm för att ge riktigt bra konstrast samt 4K120 support är som gjord för gaming samt PS5 (Playstation 5). Givetvis har TV:n inbyggd Google Chromecast samt kompatibel Apple airplay som gör det otroligt enkelt att ansluta din mobil.

Sony XH90 har utrustats med Full Array LED som gör att varierande LED-områden kommer att tändas individuellt för att ge en betydligt mer realistisk kontrast. Kontrasten kommer att förstärkas ytterligare med X-tended Dynamic Range PRO genom justering av ljusstyrkan.

Denna TV bjuder på otrolig bildkvalitet genom Sonys 4K HDR och med 4K X-Reality PRO kan din bild (Full HD) skalas upp till nära på 4K-kvalitet. Sonys 4K TV har utrustats med en X1-processor som förutom att den driver Triluminos-skärmen även utökar färgskalan som gör att denna TV kan återge fler färger än vanligt. Detta är en TV med ett fantastiskt surroundsound med högtalare placerade bakom skärmen. Men denna Smart TV har dessutom virtuellt surroundljud som gör att ljud kommer att höras från flera olika håll.

Givetvis har denna Smart TV en inbyggd Chromecast som gör det enkelt att ansluta din mobil och för dig med Apple-produkter är Sony XH90 kompatibel med Apple Airplay. Sonys smart TV har dessutom mer än fem tusen appar som du enkelt och snabbt kan växla mellan. Användarvänlig med en smart fjärrkontroll samt Bluetooth-anslutningar.

Fördelar

 • 4K smart TV med Android
 • Inbyggd Google Chromecast
 • Otroligt virtuellt surroundljud

Nackdelar

 • Fjärrkontrollen kunde varit smidigare i design
 • TV:ns interface kunde varit mer användarvänlig

4. TCL 75″ 75C815 – QLED / 4K UHD / HDR10+ / Android TV

TCL är tillverkaren av C81-serien som bjuder på otroligt ljud och perfekt UHD-visual. Utrustad med en QLED-skärm och Dolby Vision samt 4K HDR 10 + kommer du att få uppleva bilder med imponerande kvalitet.

Detta är en Smart TV med AI samt Android 9.0 som kan röstkontrolleras med Google Assistant eller Alexa. Genom inbyggd Chromecast kan du enkelt ansluta mobilen eller andra bärbara enheter. För att se på Netflix, Freeview eller YouTube använder du bara fjärrkontrollen. TLC har utrustat sin TV med TruHD samt Dolby Atmos plus Onkyo-ljudsystem som ger ett otroligt ljud. Förutom fantastisk bild och ljud kommer gamers att uppskatta att TV:n försetts med 3 HDMI 2.0-uttag plus 2 USB 2.0-portar för anslutning av konsoler samt styrenheter.

Fördelar

 • 4K HDR Premium bilder
 • Fantastiskt ljud med
 • 3 HDMI 2.0-uttag plus 2 USB 2.0-portar

Nackdelar

 • Kunde varit snabbare vid växling mellan appar och kanaler

5. SONY X93J 75”

SONY X93J 75” är en perfekt TV:n för gaming. Denna smart TV med Android, bakbelyst skräm för att ge riktigt bra konstrast samt IMAX Enhanced-certifierad 4K-teknologi. Givetvis har TV:n inbyggd Google Chromecast samt kompatibel Apple airplay som gör det otroligt enkelt att ansluta din mobil.

Sony X93J 75″ har utrustats med Full Array LED som gör att varierande LED-områden kommer att tändas individuellt för att ge en betydligt mer realistisk kontrast. Denna TV bjuder på otrolig bildkvalitet genom Sonys 4K HDR.

Sonys 4K TV har utrustats med Cognitive Processor XR som förutom att den driver Triluminos-skärmen även utökar färgskalan som gör att denna TV kan återge fler färger än vanligt. Detta är en TV med ett fantastiskt surroundsound med högtalalare placerade bakom skärmen. Men denna Smart TV har dessutom virtuellt surroundljud som gör att ljud kommer att höras från flera olika håll. Givetvis har denna Smart TV en inbyggd Chromecast som gör det enkelt att ansluta din mobil och för dig med apple produkter är Sony X93J kompatibel med Apple Airplay. Sonys smart TV har dessutom mer än fem tusen appar som du enkelt och snabbt kan växla mellan. Användarvänlig med en smart fjärrkontroll samt Bluetooth anslutningar.

Fördelar

 • 4K smart TV med Android
 • Inbyggd Google Chromecast
 • Otroligt virtuellt surroundljud

Nackdelar

 • Fjärrkontrollen kunde varit smidigare i design
 • TV:ns interface kunde varit mer användarvänlig

6. LG 55″ Gallery Design OLED evo TV

lg galleryLG 55″ Gallery Design OLED evo TV – OLED G1 är en oerhört snygg TV som kommer att pryda din vägg som ett konstverk. TVn är superslimmad och skärmen är exceptionell med en bild som är knivskarp och realistisk.

LG:s OLED TV använder en nyare teknik med flera miljoner självupplysta OLED-pixlar som kommer att ge dig en fantastisk kontrast, intensiva färger samt en djup svärta. Sammantaget kommer denna TV leverera en superb bioupplevelse med riktigt bra ljud. Förutom ThinQ AI, Eye Comfort Display, har den också miljövänlig OLED-teknik.

Denna TV har försetts med en av absolut intelligentaste samt kraftfullaste 4K-processor som företaget har i nuläget – en tredje generationens a9-processor som dessutom har en lärande AI-algoritm. Denna processor kommer att optimera ljusstyrka, skärpa, detaljer och klarhet för att ge dig en otroligt skarp bild.

LG OLED är den perfekta TV:n för gaming som med sin FreeSync samt G-Sync kompabilitet kommer att ge dig mycket snabb svarstid samt låg ingångslag. Denna TV har funktioner som ger en otroligt snabb responstid (1 ms), flytande rörelser i spelet utan eftersläpningar dessutom har funktionerna HDMI 2.1-stöd.

Fördelar

 • Intelligent α9 Gen 3 4K-processor
 • Funktionerna har HDMI 2.1-stöd.
 • G-sync samt FreeSync kompatibel

Nackdelar

 • WebOS är något begränsad och saknar stöd för en del appar
 • Saknar inbyggd chromecast

7. PHILIPS 43″ 4K (UHD) Android-TV

PHILIPS 43″ 4K (UHD) Android-TV är en smart-TV som levererar en bild som är knivskarp och ett ljud som är fantastiskt. TV:ns design är stilfull med en glansig svart yta. Som livfull HDR TV ger den en fantastisk fyllig färg samt hög kontrast med djup.

Philips P5-processorn optimerar TV:ns bildkvalitet och ger kristallklar skärpa och förbättrar bilden avsevärt.

PHILIPS TV är en Android-TV där du enkelt kan navigera i en användarvänlig ikonbaserad meny med tillgång till YouTube, Netflix och mycket mer.

Detta är en riktigt bra gaming TV som har en snabb uppdateringsfrekvens på 50 Hz. Med en fantastisk bildkvalitet ger denna TV bland annat bättre synlighet för spel med mörka scener.

Fördelar

 • HDR TV
 • Fantastisk bild och ljud
 • Användarvänlig ikonbaserad meny med Android-TV

Nackdelar

 • Fjärrkontrollen kunde varit smidigare i design

8. Samsung 2020 55″ QLED QE55Q64TAUXXC

Samsung 2020 55″ QLED QE55Q64TAUXXC ger en mäktig bildkvalitet med en otrolig mängd färgnyanser samt otrolig precision. Denna TV har utrustats med Quantum Dot-teknik som ger absolut bästa vildkvalitet. Med sin bakbelysningsteknik, Dual LED, ger denna TV djupare kontrast och rikare detaljrikedom. Detaljerna och kontrasten framhävs med Quantum HDR som gör det möjligt att se mer i varje bild. Dy kan justera färg och kontrast ytterligare med Dynamic Tone Mapping med HDR10. Quantum processor lite är en kraftfull processor som anpassar kontrastförhållanden, koordinerar färg samt styr HDR.

Denna TV har en elegant och slimmad minimalistisk boundless design (3-sided).

Via smart hub plus one remote control kommer du att ha tillgång till massor av underhållning och innehåll. Denna smidiga och användarvänliga remote control gör det enkelt att hitta det innehåll du söker på din spelkonsol, appar, digitalbox eller TV.

Fördelar

 • Snabb och kraftfull Quantum 4K-processor med AI
 • Quantum HDR-teknik för perfekt knivskarp bild
 • Smidig och användarvänlig fjärrkontroll

Nackdelar

 • Saknar inbyggd funktion för airplay

9. PHILIPS 32″ FHD LED Smart-TV

PHILIPS 32″ FHD LED Smart-TV 32PFS6805/12 är en liten smart LED-TV med Full HD som levererar en bild som är knivskarp och ett ljud som är fantastiskt.

TV:ns design är stilfull med en glansig svart yta. Som Full HD LED TV ger den en fantastisk fyllig färg samt hög kontrast med djup.

Pixel Plus HD optimerar TV:ns bildkvalitet och ger kristallklar skärpa och förbättrar bilden avsevärt.

PHILIPS TV är en SAPHI Smart-TV där du enkelt kan navigera i en användarvänlig ikonbaserad meny med tillgång till YouTube, Netflix och mycket mer.

Detta är en riktigt bra gaming TV som har en snabb uppdateringsfrekvens med en minimal fördröjning via HDMI på endast 20 ms. Med en fantastisk bildkvalitet ger denna TV bland annat bättre synlighet för spel med mörka scener.

Fördelar

 • LED-TV med Full HD
 • Fantastisk bild och ljud
 • Användarvänlig ikonbaserad meny

Nackdelar

 • TVn kunde varit något större

Viktigt att tänka på när man köper en TV för spel

Det finns en del att fundera på när du är på väg att köpa den bästa TV:n för spel och hur mycket du vill och kan spendera på detta. Vidare behöver du vara på det klara med vilka funktioner som du tycker är viktiga att ha och om du vill ha smart funktioner eller inte. Hur stor skärm du vill att din TV ska ha är en viktig sak för spelupplevelsen.

Att en TV är användarvänlig är mycket viktigt eftersom du helst vill kunna använda din TV utan att behöva vara en ingenjör. Det ska vara enkelt att koppla in din spelkonsol eller TV-box till din nya TV. För dig som köper en TV med smarta funktioner ska det vara lika lätt att kunna visa foton från din mobil för vänner och bekanta på din TV skärm. Lika enkelt ska det vara att får alla streaming-tjänster att fungera utan problem.

Med andra ord betyder det att en TV:s fjärrkontroll samt menysystem (gränssnitt) är väldigt viktigt. En bra TV ska kunna starta snabbt och växla fort mellan olika streamingtjänster och program. Eftersom TV tillverkare valt egna skräddarsydda plattformar eller Googles Android-system finns det ganska stora skillnader i användarvänlighet samt vilka appar som kommer med på köpet. Kontrollera vilka appar som kommer med på köpet eller vilka tjänster som TV:n stödjer.

Storleken på skärmen gör skillnad. Var på det klara med hur stor skärm du vill ha på din TV. En liten TV är bättre för yngre spelare i familjen men för dig som gillar gaming är det rekommenderat att skaffa en TV med en hyfsat stor skärm. Att välja en TV som matas med HD-signaler och som exempelvis har 4K eller 8K upplösning kan lita på att bilden kommer att vara super skarp trots stor skärm. För dig som eftersträvar underhållning som är optimal samt hemmabio känsla bör välja en kvalitet TV med stor skärm. Försäkra dig om att din nya TV kommer att leverera detaljrika samt skarpa bilder.

För dig som är en gamer behöver du titta på exempelvis hur många externa konsoler eller annat som du vill kunna koppla till din TV. Kontroller att TV:n har rätt antal ingångar för att klara dina behov. Idag är det nästan standard med 4 HDMI-ingångar medan en del modeller endast har 3 ingångar. För de nya spelkonsolerna såsom Xbox Series X/S samt PlayStation 5 behöver din TV stödja de nyaste HDMI 2.1-funktionerna vilka kommer att ge en optimal spelupplevelse.

Ljudet är en mycket stor del av spelupplevelsen och det är inge kul med en ny platt-TV som ger lika platt ljud. Det är rekommenderat att kontrollera en TV:s kapacitet gällande ljudeffekter, musik och röster. En billigare TV kan ha god kapacitet och det enda du behöver göra är att skaffa en soundbar eller extern ljudanläggning för att få ett suveränt ljud för mindre kostnad.

Pris på TV

De som placerat sig i vår TV bäst i test 2022 är utvalda från olika prisklasser. Vår test innehåller givetvis TV:n med hög kvalitet från de olika prisklasserna: premium-, mellan- och budget. Vår målsättning är att du ska kunna hitta den bästa TV:n för spel oavsett budget.

Dessa produkter är av hög kvalitet men med något mindre skärmstorlek (från 24″ till 43″) och har god bildkvalitet. För att pressa priset har de färre funktioner än de dyrare TV:apparaterna. Prestandan på dessa apparater är fantastiskt bra och är ett klokt köp för den som inte tycker att det är nödvändigt att ha en massa smart funktioner.

Kvalitet

Ett TV köp är en kostnad för alla oavsett budget. Det som är viktigt är att den TV som väljs har hög kvalitet och kommer att hålla ett antal år framåt. Alla TV-apparater som placerat sig i vår guide för att hitta bästa tv för spel har hög kvalité. Det går alltså att köpa en mycket bra TV med god kvalitet utan att det kostar en förmögenhet. En Tv som är ultimat för gaming har givetvis hög bildkvalitet men också ett bra utbud av funktioner och är användarvänlig. För dig som ännu inte har skaffat en bra TV med 4K-TV med HDR är det en klokt att investera i en ny TV. Med den uppgraderingen kommer du att kunna få ut det bästa av de nya spelkonsolerna från Microsoft och Sony. Många av de bästa TV-apparaterna för spel har trimmat sitt spelläge genom variabel bildfrekvens, G-sync samt Freesync för att optimera och jämna ut bilden när du spelar.

Varumärke

I vår guide för att hitta bästa tv för spel kommer alla tv som placerat sig i vår test från välkända varumärken. Samtliga är kända för att tillverka TV med mycket hög kvalitet. LG är ett koreanskt företag som genom åren lyckats höja kvaliteten på sina produkter till mycket konkurrenskraftiga priser. Samsung är också ett koreanskt företag som under senare år varit oerhört framgångsrikt. Detta storföretag är numera känt för sina högkvalitativa produkter och deras LED-TV har blivit en storsäljare. Företaget har kombinerat hög kvalitet samt hög prestanda i sina produkter till ett pris som är mycket konkurrenskraftigt.

Sony är ett japanskt företag som alla känner till. Med legendariska produkter såsom Playstation, Handycam och Walkman är företaget sedan årtionden välkänt över hela världen. Sony hamnade tyvärr på efterkälken när det gäller tillverkning av platt-TV men har på senare år kommit igen med utmärkta och högkvalitativa TV-apparater. På grund av den hårda konkurrensen, från framförallt koreanska företag, har Sony lyckats pressat priserna på sina produkter utan att tumma kvaliteten.

Phillips är ett holländskt företag som har tillverkat TV under årtionden och har en god ställning på marknaden. Deras produkter är kända sedan länge kända för att hålla mycket hög kvalitet. Idag tillverkar företaget inte längre hårdvaran på TV:n utan köper istället in den från andra tillverkare. Man fokuserar istället på deras TV:s programvara samt utrustning som exempelvis antal anslutningar, mångfalden av anslutningar, hastigheten på bildprocessorn och skärmstorleken.

Vanliga frågor om TV

Vad betyder smart TV?

De flesta är välbekanta med smartphone och en smart TV har också avancerade funktioner. Smart TV har internetuppkoppling till skillnad från en vanlig platt TV. Du kan komma åt olika streamingtjänster som till exempel Viaplay eller Netflix via appar som antingen kan laddas ner eller som redan finns inbyggda i din TV. De nyare modellerna av smart TV gör det möjligt med trådlös överföring från din smartphone via Apple Airplay eller Chromecast plus att de har stöd för röstassistenter såsom Google Assistant eller Alexa.

Hur högt ska man fästa en tv på väggen?

När du ska montera en TV på väggen är det viktigt att först mäta för bästa placering. Vanligtvis rekommenderas att TV:n ska vara i ögonhöjd när du sitter ner. Det är dock du själv som avgör vilken höjd du vill att tv ska ha på väggen men det är viktigt att du kan sitta bekvämt och spela eller titta på tv utan att drabbas av värk i nacken.

Vad betyder förkortningen HDR?

En HDR TV är en TV som ger högre kontrast samt större spektrum av färger. Detta möjliggörs genom olika tekniker som går under samlingsnamnet high dynamic range (HDR).

Vad innebär en Oled-TV?

De flesta skärmar använder en vanlig LCD-teknik medan en Oled tv har en annan typ av teknik. I en Oled eller “organic light emitting diode” TV har varje pixel en egen ljuskälla som dessutom kan släckas. Detta innebär att en oled tv kan ge djup svärta men kan dock ha lite svårare att gå högt i ljusstyrka.

Sammanfattning

Att köpa en TV är alltid en kostnad oavsett budget. Vår guide är till för att hjälpa dig hitta en bästa TV för spel som passar dig perfekt. De TV-apparater som placerat sig i vår test är alla av kända varumärken och av mycket hög kvalitet. Vi har valt den bästa TV:n för spel i olika prisklasser från budget till premium. Vilken TV du har är A och O för spelupplevelsen och det går att skaffa en riktigt bra TV för en rimlig kostnad till din spelkonsol.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *