ringljus

Ring light bäst i test 2022- Hitta bästa ring light

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ring light, även kallad ringlampa eller ringljus, är en relativt ny produkt som blivit mycket populär på sistone. Om du gör live-sändningar eller streamar spel på Twitch är en högkvalitativ ringlampa ett måste. I vår köpguide kan du läsa mer om vilken ringlampa som är bäst i test samt vad du bör tänka på inför ett köp.

Topp 5 bästa ring light 2022

1. Elgato Ring Light

Elgato Ring Light är en mycket bra ringlampa som ger ett professionellt studioljus. Skuggor och skavanker försvinner och huden får en mer levande ton. Det är en stor lampa som är utrustad med 2500 lumen LED-lampor som ger både ett varmt och kallt nedtoningsbart ljus. Det smarta kantljuset ger en vacker och förstaklassig ljusspridning. Den är mycket enkel att installera och använda. Den är uppkopplad till wi-fi och du justerar ljusstyrka och färgtemperatur via en app eller via de inbyggda knapparna. Den är kompatibel med många olika enheter, inklusive Mac, Windows, iPhone och Android. Den är också kompatibel med Elgato Stream Deck och Elgato Multi Mount

Fördelar:

 • Professionell studiobelysning
 • Enkel att installera och justera via knappar eller app
 • 2500 lumen

Nackdelar:

 • Stativet är något instabilt

2. Elgato Key Light Air

Elgato Key Light Air är en mindre och billigare ring light jämfört med Elgato Ring Light. Trots det lägre priset håller den mycket hög kvalitet. Med lysdioder i industriklass ges ett perfekt ljus utan att det blir varmt i rummet. Lampan är utrustad med 80 premium Osram-lysdioder varav 40 är varm och 40 är kalla. Det gör att du kan få hela spektrat av vita toner. Med 1400 lumen ger den dimbara ringlampan en perfekt ljusstyrka för bästa spelbelysning. Den kantupplysta LED-arkitekturen ger en mjukbelysning som är skonsam mot näthinnan. Dessutom är den enkel att använda och installera. Även den här modellen styrs trådlöst med en app eller från datorn. Trots dess ringa storlek är den förvånansvärt stabil. Den har en tung fot och står stabilt på skrivbord och andra plana ytor.

Fördelar:

 • 1400 lumen
 • Prisvärd
 • Fristående med en tung fot

Nackdelar:

 • Relativt liten

3. Nanlite Halo 14 Ringbelysning

Nanlite Halo 14 Ringbelysning är en kompakt ringlampa med en stor ring och ett relativt kort stativ. Det kompakta formatet gör att du enkelt kan flytta ta på den vid behov. Med en justerbar ljusstyrka från 0 till 1400 lumen uppfyller den de flesta spelares krav på belysning. Den ger ett mjukt och skuggfritt ljus med exakt färgåtergivning som passar perfekt för både fotografering och filmning. Det är enkelt att justera både ljusstyrkan och vitbalansen så att du får det perfekta ljuset. Batteritiden är relativt lång och ger en användningstid på 1,5 timmar på högsta ljusstyrkan. En praktisk förvaringsväska, spegel, stativfäste, mobilhållare och nätadapter medföljer.

Fördelar:

 • Kompakt
 • Många bra tillbehör
 • Mycket fint ljus

Nackdelar:

 • Kort stativ

4. Kodak Ring Light 10″

Kodak Ring Light 10″ är en liten, smidig och lättanvänd ringlampa som ger ett professionellt ljus. Det är en liten och elegant ringlampa som passar till videosamtal och streaming. Det milda ljuset trollar effektivt bort skuggor och mörka ringar. Det nätta formatet med en diameter på 10 tum gör att du enkelt kan ställa den på bordet och flyta runt den vid behov. Det är lätt att justera färgbalansen så att ljuset från lampan matchar de omgivande färgerna. Färgbalansen kan justeras i varma, neutrala och svala toner samt CRI 92 vilket ger ett naturligt och mycket professionellt resultat. Ringlampan är kompatibel med alla smartphones och kameror upp till 2 kilo. Kodak Ring Light 10″ kommer med flera smarta funktioner och tillbehör, inklusive en praktisk Bluetooth-slutare, USB-uttag, justerbart stativ, robust bärväska och en universell smartphonehållare och kameratillbehör.. Det gör att den här ringlampan passar bra ihop med de allra flesta smarta mobiltelefoner och kameror.

Fördelar:

 • Liten och mycket kompakt
 • Passar till nästan alla smartphones samt kameror upp till 2 kilo
 • Många praktiska tillbehör

Nackdelar:

 • Det starkaste ljuset är för starkt och onaturligt

5. Svive Sirius Ring light

Svive Sirius Ring light är en mycket bra, robust och lyxig ringlampa. Det går att koppla på både smarta telefoner och kameror på lampan och den passar ihop med de flesta modellerna. Den kommer med ett praktiskt blixtskofäste vilket gör att du enkelt kan montera olika tillbehör. Dessutom ingår ett mycket bra tripod-stativ. Överlag är det en av de tyngre och klumpigare ringlamporna i testet, men resultatet är mycket bra. Du ställer enkelt in din egna studiobelysning med hjälp av knappar eller den tillhörande trådlösa fjärrkontrollen. Ljuset är jämt och tack vare diffusionsskiktet får hudtonen en vacker och naturlig glöd. Flera positiva användarrecensioner lyfter fram lampans behagliga ljus. Lampans LEd-panel håller sig sval vilket gör att den passar bra för live-streaming i flera timmar. Du ändrar ljuset efter behov och kan bland annat variera mellan varmt och kallt ljus. Ett stativ och en praktisk förvaringsväska ingår.

Fördelar:

 • Fantastiskt ljus
 • Trådlös fjärrkontroll
 • Passar både kamera och smartphone

Nackdelar:

 • Något tung och klumpig

Viktigt att tänka på när man köper en ring light

Utbudet av ringlampor har ökat kraftigt det senaste året på grund av den stora efterfrågan. Det är dock viktigt att vara medveten om att det inte är alla lampor som håller hög kvalitet. För att göra det lättare för dig att välja rätt ring light att vi sammanställt en lista med några saker som du bör kika lite extra på inför ett köp.

Pris på ring lights

Priset är alltid en viktig faktor, men du bör inte göra misstaget att välja den billigaste ringlampan. Många lågprisbutiker har ring lights i sitt sortiment och kvaliteten är ofta låg. Batteritiden, ställningen och framför allt ljusstyrkan är sämre i billigare ring lights. Precis som många andra produkter så får du vad du betalar för. Om du vill en stabil lampa med professionellt ljus så bör du vara beredd att betala för det. Med det sagt så finns det många bra och prisvärda modeller. Det är bara de allra billigaste som bör undvikas.

Kvalité

Kvaliteten är viktig vid köp av teknik. Innan du köper en ringlampa bör du tänka igenom ditt behov. Hur ofta kommer du att använda den och i vilket syfte? Om du endast ska använda lampan vid ett enstaka tillfälle eller för skojs skull spå behöver du inte köpa en dyr, högkvalitativ produkt. Om du däremot planerar att använda den för regelbundna live streams på Twitch eller för att spela in spelrecensioner till din YouTube-kanal kan det vara värt att investera i en lampa av hög kvalitet.

Varumärke

Om du vill ha en light ring av hög kvalitet kan det vara en bra idé att välja en modell från ett pålitligt och väletablerat varumärke, exempelvis Elgato, Kodak, Svive eller Nikabe.

Ljusstyrka & Färgtemperatur

Ljusstyrkan och färgsättningen är mycket viktig för att du ska få det resultat du önskar. Syftet med att använda en light ring är att få bättre ljus, så därför bör du vara extra noga med att välja en modell som uppfyller dina krav. Välj gärna en lampa som ger dig många valmöjligheter både för ljusstyrka och färgtemperatur. En LED ring light är bättre än varianter med lysrör eftersom LED lampor oftast ger ett bättre ljus samtidigt som de är miljövänligare.

Storlek

Det finns ring lights i alla möjliga storlekar. En större lampa är bättre om du vill ha starkare belysning eller om du vill täcka ett större område. Om du vill filma ditt ansikte mer inzoomat räcker det ofta med en mindre variant. En risk med de mindre lamporna är dock att de kan kännas lite instabila ibland.

Användarvänlighet & Justeringsmöjligheter

Om du vill ha en ringlampa med många justeringsmöjligheter bör du välja en modell med ett bra stativ. Det finns många ring light med stativ i vårt bäst i test. Genom att justera stativet kan du få den perfekta höjden på ljuset. Utöver höjning och sänkning av stativet är det också bra att välja en ringlampa som går att vinkla. Det gör att du kan få till den optimala vinkeln för din filmning vilket ger ett professionellt intryck. Det finns också modeller som har ett särskilt fäste för mobilen både på lampan och stativet. Fästet kan ha en så kallad svanhals som gör det möjligt att styra och vinkla mobilen.

Ytterligare funktioner som gör lampan mer användarvänlig är Bluetooth-knapp, uppladdningsbart batteri, USB-uttag för laddning av mobilen, mobilhållare, spegel samt praktiska fodral eller väskor för förvaring.

Vanliga frågor om ring lights

När kan man använda en ring light?

Ring lights används för att ge bättre ljus när du filmar eller fotograferar. Lampan kan exempelvis användas när du live-streamar eller spelar in videos till YouTube, Instagram eller TikTok. Ringen kan även användas för när du tar bilder, exempelvis selfies, och vill ha ett bra ljus. Många gamers använder ringlampor när de live-streamar på Twitch samt för videos relaterade till spel och recensioner.

Är lysrörs- eller LED ring light bäst?

De flesta experter och bäst i test är eniga om att LED ring lights är bäst. Dessutom är det bättre för miljön och blir inte lika varma som lysrör.

Hur använder jag en ring light för att spela in en video eller live-stream?

De flesta ring lights är mycket enkla att använda. Du börjar med att ställa stativet och lampan på en plats där de kan stå stabilt. Det är viktigt att den är tillräckligt nära objektet som ska belysas, exempelvis ditt ansikte. Sätt fast din mobiltelefon eller kamera.i hållaren som oftast medföljer. Sätt på ringlampans ljus och ställ in belysningen tills du är nöjd. Sen är det bara att sätta igång och filma eller fotografera.

Sammanfattning

Med en bra ringlampa får du den perfekta studiobelysningen när du streamar på Twitch, spelar in videos eller fotograferar. Den ökade efterfrågan har gjort att det finns många olika ringlampor på den svenska marknaden. Det är långt ifrån alla som håller måttet och därför har vi valt ut fem ring lights som är bäst i test. Testvinnaren Elgato Ring Light är en fantastiskt bra ringlampa som ger ett professionellt studioljus för alla behov. Med en justerbar ljusstyrka upp till 2500 lumen kan du använda den till allt. Den är uppkopplad till wi-fi och du kan enkelt justera ljusstyrkan och färgtemperatur via en app eller på de inbyggda knapparna. Om du vill ha en högkvalitativ ringlampa är Elgato Ring Light det bästa valet. De övriga fyra ringlamporna i testet håller också mycket hög kvalitet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *