tangentbord

Gamingtangentbord bäst i test 2022 – Hitta bästa gamingtangentbord

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I en gaming setup är det viktigt att ha bra högkvalitativ utrustning som hjälper dig bli den bästa möjliga spelaren. Gamers är kända för att vilja granska produkter lite extra innan de ger sig på ett köp, och det tycker vi är helt rätt. Här i denna guide kommer vi gå igenom detta åt dig, allt från belysning till switchar. 

Topp 9 bästa gamingtangentborden 2022

1. Razer Blackwidow Elite

Detta tangentbord är ett mekaniskt tangentbord som använder sig av Razers egna switchar som är byggda för att ha längre livstid och tåla smuts bättre. De gröna Razer switcharna ska efterlikna Cherrys blåa brytare men är designade för att ge en bättre känsla. Det som gör tangentbordet till testvinnare är den förhöjda gamingupplevelsen du får av stabila tangenter, skönt handledsstöd och snabba responstider. Tangentbordet har RGB bakgrundsbelysning som du kan ändra till olika färger och olika rörelsemönster. 

Fördelar 

 • Bekväma Razer Green switchar 
 • Tangentbordet är smutsresistent
 • Anti-ghosting funktion som gör att du kan klicka på flera knappar samtidigt

Nackdelar

 • Känns aningen stort

2. Razer Ornate V2 

Razers Ornate tangentbord har varit snackisar i spelvärlden för dess höga prestanda och nu har de släppt en ny version. Detta tangentbord är inte ett hel mekanisk eller membran variant, utan det är en hybrid mellan de två. Tangentbordet har massa små knappar med egna funktioner som gör att du kan anpassa det helt efter dina egna behov. Det är också utrustat med Razer Chroma RGB belysning som du kan anpassa i valfri färg. 

Fördelar 

 • Mjukt handledsstöd i läder som går att ta bort
 • Medieknappar för egna preferenser
 • Hybridbrytare

Nackdelar 

 • Aningen stort

3. Logitech G512 Carbon

G512 Carbon är ett gamingtangentbord från ett känt varumärke inom gamingbranschen. Logitech är kända för sina möss och andra datortillbehör och har nu lanserat ett tangentbord som är ett av de bättre på marknaden.

Detta är ett stilrent mekaniskt tangentbord med GX-blåa switchar, som är Logitechs egenframtagna switchar. Dessa ger ifrån sig ett klassiskt klickljud som många eftersträvar och har taktil och snabb återkoppling. Du känner tydligt responsen från varje klick och det förhöjer markant spelupplevelsen. För varje tangent kan du anpassa den RGB belysning som finns och du kan skapa egna spelprofiler, detta är bra för dig som vill ha olika preferenser i olika spel. 

Fördelar 

 • Snygg och stilren design
 • Egna knappar för belysning, mediakontroll och annat
 • Programmerbara knappar för egna önskemål

Nackdelar 

 • Inte kompatibelt med Linux i nuläget

4. SteelSeries Apex 7

Apex 7 från Steelseries är ett trådat, mekaniskt tangentbord med röda switchar och inbyggd OLED-skärm, hur coolt är inte det? I skärmen får du meddelanden från chattprogram, notifikation från byte av spelprofiler och uppdateringar från spel. Detta gör att du inte behöver klicka ur spelet för att hänga med vad som händer i bakgrunden. På tangentbordet sitter också ett handledsskydd fast med magnet så det är enkelt att ta bort om så önskas, men det kan vara skönt att ha under längre spelsessioner för att ha bra stöd.

Materialet tangentbordet är skapat i är aluminium, vilket ger en snygg finish och gör att det kommer att hålla länge. Med kommer också små finesser, såsom att det sitter USB portar direkt på. Detta gör att du inte behöver klättra bakom datorn för att sätta i laddare, headset eller annat, utan du kan plugga in det direkt i tangentbordet. Det finns också specialknappar som går att styra media, andra funktioner och är programmerbara med medföljande programvara. Sist men inte minst är det såklart RGB belysning.

Fördelar 

 • USB-portar direkt på tangentbordet
 • OLED-skärm som håller dig uppdaterad
 • Hållbara mekaniska switchar

Nackdelar

 • Högt pris 

5. Logitech G915 TKL Tactile trådlöst

Ytterligare ett Logitech tangentbord har tagit sig in på listan och detta är ett av deras vassaste tangentbord de tillverkat. Detta trådlösa tangentbord har en laddningskapacitet på 40 timmar, vilket gör att du kan använda det en hel “arbetsvecka” utan att behöva koppla in sladden. Tangentbordet är mekaniskt med deras egentillverkade GL-brytare som ger respons efter halva höjden, det går även att välja tangentbordet med andra brytare från Logitech om du föredrar det. Tangentbordet har ingen numpad på högersidan, vilket gör att du sparar mycket plats vid din set-up.

I tangentbordet finns det RGB belysning som går att anpassa i medföljande mjukvara, även där kan du sätta upp egna spelprofiler för knapparna. RGB-belysningen kan även anpassas efter det spel du spelar, vilket gör att tangentbordet lyser i den färgen som visas på skärmen, cool detalj!

Fördelar 

 • Plus i kanten att det är trådlöst med bra batteritid
 • Går att ställa in egna profiler, exempelvis stäng av windows-knappen
 • 6 stycken programmerbara knappar

Nackdelar

 • Aningen hög prissättning på detta tangentbord

6. Xtrfy K4 RGB TKL

K4 RGB är ett tangentbord från Xtrfy som har justerbar bakgrundsbelysning och är väldigt kompakt då de valt att ta bort numpaden på sidan. Tangentbordet har linjära röda brytare som ger snabb respons. Detta tangentbord har RGB-belysning som styrs direkt från tangentbordet och det medföljer ingen mjukvara. Det som gör att tangentbordet tar sig upp i testet är att det har bra mekaniska finesser till ett lågt pris.

Fördelar 

 • Snabbt responsiva brytare
 • Bra mekaniskt tangentbord till bra pris
 • Kompakt och stilren design

Nackdelar

 • Ingen mjukvara finns att styra tangentbordet med

7. Lenovo Legion K500

Lenovo är kända för att göra bra kontorsdatorer, men de har även släppt en del bra gaming-laptops som är med i deras Legion serie. Nu har de släppt ett gamingtangentbord som är snygg och stilrent med sin metallfinish och har RGB belysning. Tangentbordet har röda switchar som har designade för att hålla över 50 miljoner klick. Sju stycken mediaknappar finns också på tangentbordet som du kan använda för att byta musik eller pausa låtar för att slippa avbryta mitt i spelandet.

Minst sagt är tangentbordet hållbart och dessutom har det en numpad ifall du behöver en sådan. Något som inte alla tangentbord har men detta har är en flätad kabel för att inte den ska trassla sig. För ergonomiskt spelande har tangentbordet ett handledsstöd som går att plocka bort om det önskas. 

Fördelar 

 • Extra hållbara switchar som tål 50 miljoner klick
 • Ergonomiskt handledsstöd för att kunna spela länge
 • Flätad trasselfri sladd

Nackdelar

 • Lite stort 

8. Logitech G PRO

Än en gång kommer Logitech in med ett tangentbord på listan. Detta är ett trådat mekaniskt tangentbord med nordisk design. Det dem har gjort för att optimera detta tangentbord för att förhöja din gamingupplevelse är att ta bort numpaden för att göra det kompakt och de har utvecklat det tillsammans med några av de främsta e-sportproffsen. De har blåa brytare som ger ett markant klick och snabb respons.

Längst upp i ovankant finns det knappar som går att programmera till olika funktioner för att passa dina önskemål. Under tangentbordet finns det små ben som går att fälla ut för att göra spelandet mer ergonomiskt. Till sist kopplas det in med vanlig USB-kabel som går att koppla ur tangentbordet, detta är för att minimera risken att den går av när det transporteras. 

Fördelar 

 • Ställbara ben undertill för ergonomiskt spelande
 • Programmerbara knappar för anpassningsbart spelande
 • Tangentbordet har stilren och kompakt design

Nackdelar

 • Hade varit optimalt om det var trådlöst 

9. Asus ROG Strix Scope

En riktigt höjdare som tagit sig in på vår topp 10 lista är ASUS ROG Strix Scope gamingtangentbord. Det har röda Cherry MX switchar som är Cherrys snabbaste och mest responsiva switch. Den röda switchen har inte heller något klickljud, vilket gör tangentbordet passande för både skrivande och gaming.

Tangentbordet har också 100 procentig anti-ghosting funktion så att det inte finns risk för att några klick försvinner. Det finns även makroinspelning tillgängligt i mjukvaran som följer med tangentbordet, vilket betyder att du kan registrera kortkommandon som sedan går att återanvända med ett klick. Det går dessutom att låsa Windows-knappen för att undvika felklick samt länka belysningen mellan tangentbordet och vissa ASUS-möss. 

Fördelar 

 • Tangentbordet tillämpar macroinspelning
 • Det går att stänga av Windows knappen
 • Röda switchar som inte låter

Nackdelar

 • Handledsstödet är något kort

Viktigt att tänka på när du köper ett gamingtangentbord

Innan du investerar i ett schysst gamingtangentbord finns det några viktiga saker att tänka på för att du ska få en bra upplevelse. Häng med så förklarar vi. 

Pris på gamingtangentbord

Som alltid behöver du oftast inte köpa det dyraste för att få en bra produkt, men priset spelar stor roll just när det kommer till tangentbord inom gaming. 

Det som gör att priset är en viktig del att se över i ett köp av tangentbord är att tillverkningspriset för olika modeller varierar, vilket också avgör prestationen av tangentbordet. Mekaniska tangentbord som är bättre för gamers för deras snabba responstider och förmåga att kunna aktivera flera tangenter samtidigt är dyrare att tillverka. Membrantangentbord som är vanligare och mindre rekommenderade för gamers är mycket billigare i produktion. Därför kan du behöva lägga lite mer pengar på ett riktigt bra gaming tangentbord. 

Mjukvara för tangentborden

Idag får du inte bara med dig ett tangentbord utan du kan också fixa kompletterande mjukvara för att anpassa det efter dina behov och önskemål. 

Belysning är en bra grej att ha i tangentbordet eftersom du förmodligen kommer sitta och spela i ett mörkt rum. Som gamer kommer du hitta tangenterna ändå, men det är alltid en fördel att kunna se tangenterna. I de flesta tangentbord finns det belysning som går att anpassa med hjälp av mjukvara som följer med produkten eller är nedladdningsbart. I mjukvaran kan du ställa in vilken färg du vill ha, hur färgerna ska röra sig och om du vill ha några tangenter släckta eller tända. Det finns väldigt många möjligheter och dessa varierar mellan de olika tangentborden. Ibland kan du till och med ställa in så att färgerna anpassas efter vad som visas på skärmen. Kika i specifikationerna för att se vad du har för häftiga egenskaper i ditt tangentbord. 

I mjukvara finns möjligheter att ställa in olika spelprofiler. Om du ibland har tänkt på att du vill ha olika funktioner för olika spel är detta möjligt. Du kan välja olika funktioner till tangenterna som du i sin tur kan skifta mellan varje spel. Detta är för att du enkelt ska kunna byta mellan profiler utan att behöva göra om allt varje gång du vill ha en annan profil. 

Special- och mediaknappar

Tangentbord har utöver sina bokstavstangenter special- och mediaknappar. Självklart har alla tangentbord lite olika varianter men det finns några som brukar vara återkommande på de flesta. 

Play, paus, nästa och föregående är knappar som används främst till att spela musik från exempelvis Spotify eller annan leverantör. Det går också att styra musik du har lokalt på datorn. Med hjälp av dessa kan du sätta igång musik, pausa eller byta låt mitt i en match. På en del går dessa att programmera så de gör annat också.

Utöver mediaknapparna har vissa tangentbord knappar som är programmeringsbara. Det betyder att med medföljande mjukvara kan du göra att knapparna gör exakt det du önskar. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränsen, men de flesta använder dessa till vissa egenskaper i spel eller liknande. Om du känner att du inte vet vad du ska använda dem till kan det vara värt att testa lite olika alternativ tills du hittar något som passar. 

Mekaniskt vs membran tangentbord

Många har inte behovet att ställa sig frågan vilket tangentbord passar mig bäst? Men om du är en gamer finns det fördelar med att välja ett mekaniskt tangentbord och vi ska förklara varför. 

Membrantangentbord är det vanligaste på marknaden, främst för att det är billigast att ta fram. Det fungerar på så sätt att det är gummilister under tangenterna som bryter en krets när du trycker ner en tangent, vilket registrerar interaktionen. Dessa tangentbord har relativt kort livstid och slits snabbt ut och du märker skillnaden när tangenterna börjar gå långsammare och trögare. Det som gör att dessa inte passar bra till dig som är gamer är för att de inte har ghost-funktionalitet, vilket innebär att du inte kan klicka ner två tangenter samtidigt och få samma respons som i ett mekaniskt tangentbord. 

Mekaniska tangentbord är dyrare att ta fram men har enorma fördelar för dig som är gamer. Dessa fungerar lite annorlunda då det är individuella brytare som sitter under varje tangent. Detta gör att du får snabbare responstid och kan klicka ner flera tangenter samtidigt. 

Fabrikation på switchar

De två kändaste företagen som tillverkar switchar är Cherry och Kalih. I de flesta tangentbord idag hittar du alltså switchar från något av företagen. Det finns också vissa företag som tillverkar egna switchar till sina tangentbord.

Razer som är ett av de ledande företagen som tillverkar gamingtillbehör och de har börjat göra egna switchar till sina tangentbord. De var först att göra egna mekaniska brytare och de har två modeller att variera mellan. Tangentborden som har fått äran att bruka dessa är i deras BlackWidow serie och de är skapade för att ha ännu snabbare responstider än de andra som finns på marknaden. 

Tidigare har Logitech fokuserat mer på kontorsmaterial men de har även gett sig in på spelmarknaden. Logitech har nu börjat med egna mekaniska brytare tillsammans med ett annat företag för att göra deras gamingtangentbord extra bra. Dessa brytare har kortare aktiveringstid, längre livstid och de låter inte högt. 

Layout

Layout betyder sammanställning och på tangentbord betyder det hur tangenterna är uppradade. Beroende på vilket land du köper tangentbordet i kan detta variera då det finns olika versioner för olika språk. Detta är för att vissa tecken varierar i olika språk och i vissa länder har de helt andra bokstäver. 

På vissa tangentbord är bokstäverna densamme men arrangemanget är annorlunda. Den vanligaste tangentbordslayouten är Qwerty och namnet till detta uppkom genom att det är de sju första bokstäverna uppe till vänster på tangentbordet. Det var också det första som skrevs i det absolut första mailet som sänts någonsin.

Det som är bra att hålla koll på om du vill ha ett vanligt svenskt tangentbord är att Å, Ä och Ö finns med. Tangentbord med dessa brukar benämnas nordisk layout, men var extra noga då det kan vara anpassat för Norge eller Danmark. 

Mer än bara gaming

Ska du ha tangentbordet till mer än bara gaming? Inga problem. Alla tangentbord fyller såklart samma funktion för inmatning av text som i intensiva spelmatcher. Gamingtangentbord är bara mer anpassat för snabb inmatning av flera olika knappar samtidigt för att inte missa något. Det som kan vara värt att tänka på är ljudnivå och storlek. 

Ljudnivån på tangentbord varierar mellan membrantangentbord och mekaniskt tangentbord. I membrantangentbord är det som en gummimatta under alla knappar som dämpar ljudet från tangenterna när du klickar ner dem, medans i ett mekaniskt tangentbord är det switchar som ger ifrån sig ett klickljud. Det finns olika typer av switchar såklart som ger ifrån sig olika mycket ljud, men det kan vara värt att tänka på att dessa generellt låter högre. Är du en person som lätt blir störd av ljud är det värt att välja en switch som låter mindre, om du ska köpa ett mekaniskt tangentbord.

Det finns både större och mindre gamingtangentbord då vissa kommer med numpad, handledsskydd och större mellanrum mellan tangenterna, och andra är väldigt kompakta utan extra detaljer. Båda har såklart sina för- och nackdelar. 

Vanliga frågor om gamingtangentbord

Du har precis tagit in mycket information om gamingtangentbord och det kan ha uppstått frågor. Här nedan finner du några frågor och svar som kanske hjälper dig på vägen.

Vad är det för skillnad på de olika switcharna? 

Under mekaniska tangentbord finns det switchar som fäster knapparna med den delen som registrerar interaktionen. Beroende på vad det är för switch varierar motståndet och ljudet när du klickar på tangenterna. Vissa låter högre, andra lägre och vissa har ett större motstånd och andra går ner väldigt lätt. Vissa känner du av har en brytpunkt, vilket brukar avge sig klickljudet, och andra går i en linjär rörelse hela vägen ner.

Blåa switchar har ett klickljud som låter högt, vilket gör det väldigt tydligt att det är ett mekaniskt tangentbord. Detta är inget tangentbord du kombinerar med din arbetsstation då ljudet kan upplevas störande, utan det passar bättre för dig som sitter mer och spelar själv. Denna typ av switch rekommenderas vanligtvis inte till gamers, dels för att klickljudet stör spelandet men också för att brytaren inte är linjär. Detta innebär att du inte får direkt respons när du klickat ner tangenten. 

Den bruna varianten av switchar ger dig samma känsla i klicket som den blåa, men denna har inte lika högt klickljud. För att aktivera switchen behöver du klicka ner tangenten i botten men den har ett mycket tystare ljud än den blåa. För dig som gillar känslan av att känna brytpunkten passar detta dig. 

Svarta switchar behöver du inte klicka hela vägen ner för att det ska hända något, utan de aktiveras väldigt fort. Med det sagt har inte dessa något högt klickljud som tidigare nämnda switchar och aningen högre motstånd. Du kan klicka tangenten hela vägen ner och du känner inte av brytpunkten med svarta switchar. Dessa rekommenderas för dig som vill ha extremt snabb responstid och gör många snabba klick. 

Röda switchar är har faktiskt ännu snabbare responstid än de svarta, vilket gör det möjligt att faktiskt klicka och skriva snabbare på dessa tangentbord. Det krävs inte lika hårt tryck för att det ska hända något, vilket gör att du kan vara mer precis i ditt spelande. Passar aningen mindre bra för dig som spelar spel som kräver mer hysteriskt klickande. Dessa switchar ger inte ifrån sig högt ljud heller, vilket är ett plus. 

Till sist finns det gula switchar som Razer har tagit fram. Dessa är extremt snabba och ger respons redan efter att klickat ner 1.2 millimeter. Dessutom är det deras switch som ger minst ljud ifrån sig. Dessa passar alltså för dig som spelar spel där det behövs snabba klick, exempelvis World of Warcraft eller League of Legends. Nackdelen med gula switchar är att klick känslan som du eftersöker i ett mekaniskt tangentbord inte är lika markant. 

Behöver jag en numpad? 

Numpad är den delen av tangentbordet där du har siffror längst till höger. Många tangentbord inom gaming segmentet har inte denna då den anses överflödig och oanvändbar. 

En numpad är bra att ha om du skriver mycket utöver ditt spelande och arbetar med siffror, men detta är egentligen en smaksak. Fördelen med att köpa ett tangentbord som inte har en numpad är att du kan spara plats på skrivbordet eftersom storleken är mindre. Stilrent och snyggt blir det också! Vissa mindre tangentbord idag har dessutom funktionen att man kan aktivera en numpad i de andra tangenterna, så det finns då inte ett behov av extra knappar. 

Hur stort tangentbordet behöver jag? 

Det finns både för och nackdelar med större och mindre tangentbord. 

Som nämnt ovan kan du välja om du vill ha en numpad eller inte, vilket kommer vara den största delen som bestämmer tangentbordets storlek. Sedan finns det tangentbord som har större och mindre mellanrum mellan tangenterna. Det finns också med och utan handledsstöd, dessa går i många fall att plocka bort. 

Fördelarna med ett mindre tangentbord är att du får mer plats för annat på skrivbordet och att det ser mer stilrent ut. Mindre tangentbord kan utesluta knappar som inte används så ofta, så det kan vara bra att kolla upp att de du önskar finns med. 

Går det att plocka bort tangenterna? 

Detta beror på vilket typ av tangentbord du har. På ett membrantangentbord rekommenderas det vanligtvis inte att ta bort någon tangent för de kan vara svåra att sätta tillbaka. Ibland kan det vara så att om en tangent slits bort är knappen sedan trasig. På mekaniska tangentbord ska det däremot gå att plocka bort tangenter.

Varför vill man plocka bort tangenter? Jo, för att ibland kan det vara så att det kommer in smuts under tangenterna och det är mycket enklare att göra rent tangentbordet utan knapparna såklart. Det är däremot ett pilligt jobb och kräver ett specifikt verktyg. Verktyget du behöver kan du antingen skapa själv eller köpa hos en datorhandlare. Det ser ut som en litet lasso i metall för att du ska kunna sätta den runt om tangenten. När du har fäst den runt om tangenten är det bara att dra uppåt så ska knappen lossna. Ett tips är att innan du börjar plocka isär allting är att fota tangentbordet så du minns hur tangenterna ska sitta. 

En annan anledning till att plocka bort knappar är för att på vissa tangentbord går det att byta switchar eller sätta fast dämpare. Om du vill byta switchar helt är det viktigt att du kollar upp att det är möjligt med den modellen du har och hur det ska göras. Att dämpa tangentbordet kräver inte att du byter switchar, utan det är som en liten O-ring som sätts mellan switchen och knappen för att göra att tangentbordet låter mindre eller känns annorlunda. 

Hur rengör jag mitt tangentbord? 

Såklart kan du inte rengöra tangentbordet med vatten, då får du ta dig och införskaffa dig ett nytt efteråt. Det går att fukta en trasa och vrida ur den ordentligt, men det är inget vi rekommenderar. Enklast och bäst rengör du bordet med en mikrofibertrasa. Om du vill komma åt bättre kan du ta en tops som du sedan drar mellan tangenterna. 

Som nämnt ovan går det att plocka bort tangenter på ett mekaniskt tangentbord om du vill göra en riktigt djuprengöring, men det tar väldigt lång tid. Som en snabb tillfällig lösning om du känner att tangentbordet är väldigt skitigt kan du vända det upp och ner och skaka försiktigt. Då kommer det ramla ut eventuell smuts och partiklar som sitter löst. 

Vad är macroinspelning?

Vissa tangentbords mjukvara möjliggör att du kan spela in makron. Ett makro är en form av ett kortkommando som du kan spela in och registrera en knapp för. Exempelvis kan du registrera att bokstaven M kopierar ett textstycke (CTRL+C). Detta är smidigt för dig som använder ditt gaming tangentbord till mer än bara spelandet, exempelvis kontorsarbete som kontorsarbete där du jobbar i kalkylark och liknande. 

Sammanfattning

Nu har vi fyllt på med massor av information som kan hjälpa dig ta ett klokt beslut inför ditt nästa tangentbordsköp. Det är mycket att tänka på, allt från belysning, switchar och material till hur du rengör och vad du ska ha det till. I slutändan är det viktigt att du köper ett tangentbord som känns bra för dig och passar det du ska använda det till. Om du inte behöver massa specialfunktioner är det inget du behöver lägga extra pengar på, utan fundera på vad det är du behöver och köp ett tangentbord därefter. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *