datormus för gaming

Gaming mus bäst i test 2022 – hitta den bästa gamingmusen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Utan en bra gamingmus får du inte ut 100 % av din speldator. Med den bästa gamingmusen får du ut mycket mer av spelet och får en bättre kontroll, något som framförallt är viktigt när du spelar FPS-spel där du vill ha full kontroll över ditt sikte.

Det finns många olika varumärken på marknaden och olika tillverkare kan passa olika typer av spelare. Vi har därför plockat ut några olika modeller för att hitta den bästa gaming musen för dig och din dator.

Topp 8 bästa gamingmöss 2022

1. Logitech G Pro

Logitech är ett av de större varumärkena inom datortillbehör, så det är knappast en överraskning att man erbjuder den bästa gamingmusen. Logitech G Pro är en gaming mus bäst i test med ett ganska rimligt pris. Den här är perfekt för dig som vill slippa alla kablar, då den är helt trådlös och istället använder sig av en USB-mottagare. Du behöver alltså bara stoppa in mottagaren i din dator och sedan är din nya datormus redo att användas.

Det här är verkligen en gamingmus och du får till att börja med en ställbar upplösning på upp till 16 000 DPI med en uppdateringsfrekvens på 1000 Hz. Det här syftar alltså på hur snabbt muspekaren rör sig när du rör på musen. 16 000 DPI är betydligt mycket mer än vad genomsnittet behöver, men det här ger dig full kontroll över hur känslig musen ska vara. Det här är framförallt något som kommer till nytta om du spelar FPS-spel som CS:GO, Apex Legends, Fortnite och liknande.

Musen väger väldigt lite och har en relativt kompakt design. Totalt väger den endast 80 gram, så du kan enkelt röra den samtidigt som den får plats i handen.

Utöver knappen som du använder för att justera musens DPI, har din nya Logitech G Pro också åtta programmerbara knappar som du kan använda för lätt åtkomst till olika funktioner i spelen. Du kan också programmera dessa tillsammans med fem olika profiler, så du kan ha olika inställningar för knapparna beroende på vilket spel du ska lira.

Den trådlösa musen har en latens på endast 1 ms, vilket innebär att svarstiden är densamma som med en kabel. Om du däremot inte vill köra trådlöst, får du också med en kabel på 1,8 m. Du kan använda den för att köra med kabel, eller för att ladda din nya datormus.

Vidare kommer musen med avancerad RGB-belysning, som också kan synkroniseras med andra Lightsync-kompatibla enheter för den där extra coola gamingsetupen. Med allt det här i åtanke är det här definitivt den bästa gamingmusen för pengarna, som också riktar sig till e-sportare.

Fördelar

 • Professionell gamingmus.
 • Otroligt lätt med endast 80 g.
 • Trådlös – inga jobbiga kablar.

Nackdelar

 • Lite dyrare modell.
 • Designen skulle kunna vara mer ergonomisk.

2. Razer Naga Trinity

Razer är ett av marknadens största varumärken inom gaming, så det är klart att deras produkter också kommer finnas på en lista med den bästa gaming musen. Vi börjar med en Razer Naga Trinity, en datormus med upp till 16 000 DPI med en uppdateringsfrekvens på 1 000 Hz för full kontroll över spelupplevelsen.

Det här är en gamingmus som verkligen riktar sig till den professionella spelaren. En av de absolut bästa funktionerna med den här musen är den utbytbara panelen. Här kan du själv bestämma hur många knappar du vill ha. Den ena sidopanelen har två enkla knappar, den andra panelen har sju knappar i en cirkel och den tredje panelen har hela tolv knappar.

Du klickar enkelt ut panelen och byter ut den mot en annan. I vissa spel kan det vara riktigt händigt med många knappar, medan andra spel inte ens behöver två.

Razer Naga Trinity har en väldigt ergonomisk design, något som du absolut vill ha när du ska ha längre spelsessioner. Musen är ganska stor men är formad så att du kan låta handen vila på den medan du spelar. Vikten är på 120 gram, vilket är en ganska genomsnittlig vikt.

Andra coola funktioner inkluderar RGB-belysningen, inte minst då den här musen kan lysa i över 16,8 miljoner färger. Det här, samt andra inställningar för de olika knapparna, kontrollerar du med mjukvaran Synapse. Det här gör att alla inställningar kan sparas både i musen, och med molnlagring. Sammanfattningsvis är det här alltså den bästa gamingmusen om du spelar professionellt, eller bara är en väldigt inbiten spelare.

Fördelar

 • Utbytbara sidopaneler.
 • Ergonomisk design.
 • Upplösning på upp till 16 000 DPI.

Nackdelar

 • Specifikt designad för högerhänta.
 • Väger 120 g – skulle kunna vara lättare.

3. Razer Viper Ultimate

Razer Naga Trinity är inte den enda högkvalitativa Razer-musen som kan kallas för den bästa gamingmusen. Razer Viper Ultimate är en otroligt bra mus speciellt lämpad för e-sport. Den har också godkänts av e-sportspelare som CS:GO-spelaren ”TACO”.

Det här är en trådlös mus som kommer med Razers egna Focus+ 20K optisk sensor för perfekt kontroll i spelet. Det här innebär alltså att du får upp till 20 000 DPI. Eftersom det är en trådlös mus så är den batteridriven, men Razer Viper Ultimate kommer med hela 70 timmars batteritid på en enda laddning. När du sedan ska ladda den använder du laddningsstationen som följer med. Den laddar snabbt och för varje tio minuter som du laddar den, får du ut fem timmars användning.

Det här är en av de absolut lättaste modellerna på marknaden. Den väger faktiskt bara 74 gram, vilket gör den lätt att använda och ännu lättare att ta med sig om du ska till ett e-sportevenemang.

Den här datormusen kommer också med Razers ultrasnabba HyperSpeed-teknik som gör att du inte alls känner av att det är en trådlös mus. Du har extremt låg latens med snabb överföring. Det här innebär att det är helt upp till dina egna reflexer, trycker du på skjutknappen så skjuter du i spelet. Du kommer med andra ord alltid vara den som skjuter först.

Razer Viper Ultimate har en ganska enkel och minimalistisk design. Den är däremot väldigt hållbar och knapparna klarar av upp till 70 miljoner klick, vilket är ett måste för dig som spelar mycket. Det är en lite dyrare modell, men det är definitivt en gaming mus bäst i test för den som spelar professionellt, eller som hoppas på att göra det i framtiden.

Fördelar

 • 70 timmars batteritid.
 • Otroligt lätt.
 • Upp till 20 000 DPI.

Nackdelar

 • Ganska dyr vid fullpris.

4. Corsair Dark Core RGB Pro

Corsair Dark Core är en högkvalitativ gamingmus med en väldigt fin och ergonomisk design. Den är precis lagom stor för att man ska kunna vila handen på den och har en bekväm yta som gör det bekvämt även under längre spelsessioner.

Det är en trådlös gamingmus som du kan ansluta på tre olika sätt: Sub-1-ms-slipstream-teknik, Bluetooth eller med USB-kabeln som följer med musen. Om du kör trådlöst får du upp till 50 timmars batteritid och det finns även en dyrare variant av musen som har Qi-laddning.

Den optiska sensorn har 18 000 DPI, vilket gör det möjligt för dig att anpassa musen för perfekt precision och noggrannhet när du spelar. Du kan ställa in den i steg om 1 DPI, så du kan verkligen anpassa den efter dina egna krav.

Samtidigt kommunicerar musen med din dator på upp till 2 000 Hz, vilket alltså är dubbla hastigheten från de 1 000 Hz som många andra datormöss erbjuder, inklusive modeller i vår lista med den bästa gamingmusen. Det här kan Corsair Dark Core erbjuda tack vare dess Hyper-pollingteknik.

Musen kommer också med åtta programmerbara knappar som du kan använda för att ha en snabb åtkomst till viktiga spelfunktioner. Kombinerat med den snabba reaktionstiden på den här musen kommer du definitivt att se användning för den i spel som CS:GO, Rainbow Six Siege och Apex Legends.

Den bästa gaming musen ska såklart även se bra ut. Det här är en snygg modell med en ganska sedvanlig rundad form, men den är snygg och kommer med den tydliga RGB-belysningen som man är van vid på spelmöss.

Fördelar

 • 18 000 DPI.
 • Tre olika anslutningsmöjligheter.
 • Sensorn kan ställas in i steg om 1 DPI.

Nackdelar

 • Batteritid på 50 timmar.

5. SteelSeries Rival 710

SteelSeries är kända för sina spelrelaterade tillbehör, inte minst deras hörlurar. Men i utbudet finns också den bästa gamingmusen för under tusenlappen, SteelSeries Rival 710. Den kommer med två olika varianter, en med 12 000 CPI och en med16 000 CPI. Det är inte riktigt samma sak som DPI, men båda syftar på musens känslighet.

Som med andra modeller kommer den bästa gaming musen med både trådlös anslutning och kabel. Du kan alltså välja det du själv föredrar då båda alternativen har sina för- och nackdelar.

Den här musen har också haptisk feedback, något som används för en mer autentisk spelupplevelse. Med den här tekniken kan du känna spelet genom intensitet och vibrationer. Du kan själv ställa in det här hur du vill ha det, eller stänga av det helt om du inte vill ha det alls.

Musen har också en OLED-skärm som ger dig omedelbar åtkomst till musens olika inställningar. Du kan använda den bland annat för känslighetsinställningarna, men det går även att använda den för spelstatistik och Discord-meddelanden. Det är en smart funktion som få möss idag har.

SteelSeries Rival 710 kommer också med modulärt ID, vilket gör det möjligt att byta ut sensorer eller kablar för att anpassa musen efter vad du själv behöver. Det här är framförallt något som kan vara användbart för professionella e-sportare.

I övrigt är designen ganska traditionsenlig med en klassisk form, men med en liten vridning för extra stöd när du vilar handen på den. Det är en snygg mus som inte sticker ut för mycket, samtidigt som den är fullpackad med funktioner.

Fördelar

 • Haptisk feedback.
 • OLED-skärm för snabbåtkomst till inställningar.
 • Lång hållbarhet – klarar mer än 60 miljoner klick.

Nackdelar

 • Kan vara för många funktioner för vardagsspelare.

6. Razer Naga Pro

Om du spelar väldigt många olika spel så är den bästa gamingmusen utan tvekan Razer Naga Pro. Det är en allroundmus som fungerar för alla olika spel. Den har en del gemensamt med Trinity-modellen som vi nämnde tidigare. Precis som den modellen har Naga Pro också tre olika knappsatser som du kan byta ut när du vill.

Det är en trådlös mus som har Razer™ HyperSpeed-teknik, vilket innebär att du får en snabbare anslutning än den du får med trådbundna möss. Du förlorar alltså ingen prestanda, men du slipper samtidigt den jobbiga kabeln. Musen har upp till 20 000 DPI för optimal precision, precis som du själv vill ha den.

Musen kommer som sagt med tre olika knappsatser. Den ena har två vanliga knappar som du kan använda för lättare makron till spel som exempelvis CS:GO. Du har sedan en med sex knappar, vilket är användbart för flertalet olika spel, bland annat MOBA-spel som Dota 2. Slutligen har du en med hela tolv knappar. Den här är framförallt grym för MMORPG:n, då har du tillgång till alla dina specialattacker och trollformler direkt vid musen.

Det finns också tre olika sätt att ansluta till musen. Det vanliga sättet är med den trådlösa HyperSpeed-anslutningen som vi nämnde tidigare. Du har sedan även en Bluetooth-anslutning, som ger dig lite mer batteritid. Det finns även en Speedflex-kabel som följer med, då laddar du musen och kan använda den samtidigt för att spela.

Musen erbjuder en väldigt lång hållbarhet med sina 70 miljoner klick och batteriet är inte heller något skämt med sina 100 timmars batteritid vid en full laddning.

Fördelar

 • 100 timmars batteritid.
 • Snabbare anslutning än med en kabel.
 • Upp till 20 000 DPI.

Nackdelar

 • Dyrare än andra modeller i vår lista.

7. Asus ROG Gladius II

Asus ROG är ett vanligt förekommande varumärke när man diskuterar marknadens bästa datorer. Det är därför inte konstigt att den bästa gaming musen kan tänkas vara en Asus ROG Gladius II. Det är en väldigt modern och prisvärd gamingmus som erbjuder upp till 16 000 DPI och 400 IPS (Inch per second).

Som alla andra gamingmöss så är Gladius II en trådlös modell, men du kan också ansluta den med andra alternativ. Det första är Bluetooth som ger dig en förlängd batteritid, men i övrigt fungerar det som att spela trådlöst. Du kan även ansluta den med micro-USB-kabeln som följer med och då laddas också musen samtidigt. Musens svarstid ligger på 1 ms, vilket är lika snabbt som du får med trådbundna möss.

Batteriet är helt okej med tanke på att det är en gamingmus för strax under tusenlappen. Om du har RGB-belysningen på så får du ut 25 timmar med batteriet. Om du däremot har den avstängd får du ut upp till 57 timmar, vilket låter rimligt. Du kan sedan ansluta kabeln och fortsätta spela när batteriet börjar ta slut. Gällande hållbarheten så klarar mobilen av upp till 50 miljoner klick.

Designen är ganska liten och kompakt, vilket påminner om mer traditionella gamingmöss på marknaden. Den har endast sex programmerbara knappar, vilket är i det lägsta laget. Vikten är på 130 gram, vilket är lite tyngre om man jämför med de mer professionella modellerna vi har listat. Det här är alltså inte en gaming mus bäst i test för e-sportare, utan mer för vardagsspelaren.

Fördelar

 • 16 000 DPI.
 • 1 ms latens.
 • Tre olika anslutningsalternativ.

Nackdelar

 • Endast 25 timmars batteritid med RGB-belysning.
 • Endast sex programmerbara knappar.

8. Razer Mamba Elite

Det råder nog ingen tvekan om att vi verkligen gillar Razer. Om inte du också gör det redan, kommer du troligtvis att göra det efter du har testat på en Razer Mamba Elite, en av de billigare modellerna i vår lista. Det innebär att det här är den bästa gaming musen bäst i test för den som vill hålla det så billigt som möjligt, men ändå få en förstklassig datormus. Det är en trådlös gamingmus med väldigt hög prestanda, så det går gott och väl att använda den för seriösa matcher inom e-sport.

Den optiska sensorn i den här musen ger dig upp till 16 000 DPI, vilket ger dig full kontroll över spelet. Det här blir framförallt användbart när du spelar skjutspel, inte minst om du deltar i turneringar där du såklart vill ta hem matcherna.

Du får nio programmerbara knappar, vilket duger för de allra flesta spelen. För skjutspel och actionspel behöver du antagligen inte mer än två eller tre, men för MMORPG-titlar kan det definitivt vara användbart med nio knappar för alla dina specialattacker och annat som du ofta måste aktivera. DPI sköter du om med en separat knapp på ovansidan, placerad så att du inte riskerar att trycka ned den när handen vilar på musen.

Musen är relativt lätt med sina 96 gram, så den går definitivt att använda för e-sport. En lättare vikt är också användbart om du ska resa och vill ta med dig den här musen. Samtidigt är den hållbar och klarar av upp till 50 miljoner tryck. Den har en ergonomisk design, vilket är bra för långa spelsessioner.

Den är också väldigt snygg med sin RGB-belysning som kan lysa i över 16,8 miljoner färger och synkroniseras med spel och andra tillbehör från Razer som har Razer Chroma-stöd.

Fördelar

 • 16 000 DPI.
 • 50 timmars batteritid.
 • Ergonomisk.

Nackdelar

 • Inte lika bra som deras Razer Naga Pro.

Viktigt att tänka på när man köper en gaming mus bäst i test

En datormus kan kännas som ett litet beslut, men ack så viktigt det är. Med en dålig modell kan du få problem med handen, sämre spelupplevelse och sämre förmåga om du spelar mer seriöst. Det är därför väldigt viktigt att du har den bästa gamingmusen för dina behov och krav.

Pris på den bästa gamingmusen

Pengar är ett evigt dilemma för oss alla. Du vill såklart inte lägga ned mer pengar än nödvändigt på en datormus, men samtidigt kan det vara en dum idé att fokusera för mycket på priset. Med en dålig datormus får du inte bara en sämre spelupplevelse, du kommer troligtvis också behöva köpa en ny inom en nära framtid.

För att undvika det här ska du alltså titta på en bra datormus på en gång. Dessa håller längre, är mer ergonomiska och du kommer att njuta mer av spelen. Nej, du behöver faktiskt inte köpa en modell för närmare tvåtusen. En gaming mus bäst i test från vår lista räcker gott och väl, och flera av modellerna kommer med rimliga priser.

Kvalité

Vad är då den bästa gamingmusen? Det är faktiskt väldigt svårt att säga eftersom olika spelare har olika krav. Om du lirar mycket intensivt och föredrar FPS-spel som CS:GO eller Rainbow Six Siege, bör du antagligen satsa på den bästa modellen du har råd med. Mössen från Razer är ett bra exempel på möss som erbjuder en otrolig anpassning med sina knappsatser och höga DPI, perfekt för seriösa spelare som eventuellt vill lira professionellt.

Är du mer av en casual gamer, ingen skam i det, kommer du antagligen undan lite billigare. Möss från SteelSeries eller Asus ROG är exempel på prisvärda modeller som kommer med rimliga priser. Dessa lämpar sig också för alla typer av datorspel, oavsett om det är FPS, MMORPG eller simulatorspel som gäller.

För att hitta den bästa gaming musen måste du alltså sätta dig ned och fundera på hur höga krav du ställer på den. För seriösa spelare som fokuserar på att spela professionellt kommer det att vara aktuellt med modeller som används inom e-sport. Razer är som sagt i topp när det kommer till dessa.

Trådat eller trådlöst?

Huruvida din mus ska ha kabel eller inte är upp till dig. Det är en väldigt vanlig diskussion inom gaming och det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Med en kabel är du garanterad att musen har direkt kontakt med din dator, vilket innebär en perfekt svarstid på 1 ms. Samtidigt har du en irriterande kabel som hänger.

En trådlös modell innebär att du slipper den där kabeln, men det är inte säkert att du får 1 ms latens. Det här kan du däremot förebygga genom att köpa den bästa gamingmusen. Modellerna som vi har listat har alla en latens på 1 eller 2 ms även i trådlöst läge.

Fördelen med många trådlösa modeller är att du får till en laddningskabel. När du ansluter den till datorn kan du använda musen som en kabelansluten mus. Du har alltså det som sista utväg ifall du får bekymmer med att köra den trådlöst.

Bekvämlighet vs. utseende

Du vill såklart ha den snyggaste speldatorn på hela planeten. Snygga datorskal finns det gott om och det är också lätt att hitta snygga tangentbord och headsets. Något du däremot bör vara försiktig med är musen. Det är lätt att hänga upp sig på utseendet, men det är framförallt komforten du ska tänka på.

En bekväm mus är nödvändig om du vill kunna spela utan att få problem med handen. Musarm är ett bra exempel på ett problem du kan få med en dålig datormus. Vidare kan du även få kramp eller ledsmärtor i handen om du har en onödigt klumpig modell.

Samtidigt är musen gömd under handen för det mesta, så det är inte så överdrivet viktigt med en snygg modell. Men du har samtidigt tur, modellerna vi har listat är faktiskt ganska snygga. Framförallt Razer har riktigt snygga datormöss. Vi har däremot prioriterat ergonomi och bekvämlighet över design, så det är en slump att dessa ser riktigt bra ut.

Vanliga frågor om gaming mus bäst i test

Måste jag köpa en gamingmus?

Ja och nej. Du måste såklart ingenting och det är upp till dig om du vill köpa en mus som är tillverkad specifikt för gaming. Det betyder såklart inte att det är obligatoriskt, men det finns fördelar med att köpa den bästa gaming musen.

Ergonomin är det uppenbara exemplet här. Vidare har du också fördelar kring snabbhet och anpassningsförmåga. En bra datormus ger dig full kontroll över hur din mus fungerar, vilket ger dig möjligheten att förbättra din spelförmåga.

Det är alltså inte nödvändigt att köpa en datormus ämnad för att spela, men du kommer att få ut mer av dina spel. Det här blir ännu viktigare om du spelar något som kräver snabba reflexer och svarstider. Det här gäller framförallt för FPS- och skjutspel som Fortnite, Apex Legends, CS:GO, Rainbow Six Siege och så vidare.

Måste jag ha en mus med hög DPI?

Absolut inte. Det här är framförallt något som mer seriösa gamers använder sig av, eftersom det till viss del kan hjälpa till med reflexerna och ger dig mer precision. Det är därför framförallt FPS-spelare använder sig av hög DPI.

Det finns däremot inte något som säger att du måste ha det, framförallt om det inte är något du har tänkt på tidigare. Samtidigt är det inget tvång att maxa din DPI bara för att din nya modell har den förmågan.

Det bästa är att du provar dig fram. Har du däremot inte tidigare fokuserat på den egenskapen hos datormöss, behöver du inte nödvändigtvis köpa en mus bara för att den erbjuder det. Fokusera istället på det som är viktigt för dig, exempelvis ergonomi eller antalet knappar. I slutändan är det du som ska sitta och spela med den, så det är du som ska vara nöjd med din nya gamingmus.

Sammanfattningsvis om gamingmöss

Du har nu tagit del av väldigt mycket information gällande datormöss, så du är nog lite av en expert nu. Det här gör det också väldigt mycket lättare för dig att bestämma dig för en modell.

För den seriösa spelaren är det viktigt med en professionell modell som exempelvis Razer Naga Pro, Viper Ultimate eller eventuellt en Mamba Elite. Det här är allihop bra modeller som kan användas av både professionella spelare såväl som vardagsspelaren.

Om du är mer fokuserad på priset får du fortfarande en otrolig prestanda med modeller som Logitech G Pro, Asus ROG Gladius II och SteelSeries Rival 710.

Exakt vilken modell som du ska köpa är upp till dig, det är bara du som vet vilka krav du har. Med den bästa gamingmusen kommer du att få ut mer av dina spel och din hand kommer att tacka dig för den bekväma upplevelsen. Vi har plockat ut de bästa modellerna, nu är det upp till dig att välja bland dem.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *