router

Wifi router bäst i test 2022 – Hitta bästa wifi router

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Den som ägnar sig mycket åt online-spel eller streaming av film och serier vet att det kräver hög kapacitet när det gäller bredbandshastighet. För att klara av att ladda spel och film i realtid utan att bilden laggar eller försvinner behövs en riktigt bra wifi router.

Här nedan listar vi de wifi router som blivit utsedda till bäst i test 2022. Flera av dem är utrustade med den allra senaste tekniken vad gäller anslutning och fördelning av bandbredd mellan olika enheter. Samtliga uppfyller de krav som ställs för att kunna fungera tillfredsställande vid hög belastning, och är marknadens bästa gaming routers just nu.

Längre ned kan du också läsa om vad som är viktigt att tänka på i valet av router. Vi listar också funktioner och egenskaper som kan vara attraktiva för den som söker en router med extra bra uppkoppling och prestanda.

Topp 7 bästa wifi router 2022

1. Asus RT-AX89X Trådlös router AX 6000

asus wifi routerUtsedd till vinnaren av bäst i test wifi router och bästa gaming router! Detta är en kraftfull router som är optimal att använda för gaming, men också för ett stort hushåll med många användare samtidigt. Routern är avsedd för att kunna leverera hastigheter ända upp till 6000 MB/s, och kan med sina 12 dataströmmar prestera på topp även under hög belastning.

Denna wifi router är maximalt utrustad med 8 antenner som kan riktas åt olika håll mot de enheter man använder, allt för att få den bästa mottagningen och räckvidden. Routern har också stöd för wifi 6, vilket av många anses vara framtiden inom uppkoppling för krävande aktiviteter online. Du kan också dela ut gästnätverk och ansluta routern till IPTV. Denna router har verkligen allt för den som vill hänga med i den senaste tekniken. Priset kan såklart verka saftigt, men du får otroligt många funktioner och hög prestanda för pengarna. Den här är kanske det bästa alternativet för dig som bor tillsammans med andra gamers, och vill vara säker på att du har tillräckligt stark router för att orka med detta.

Fördelar

 • Wifi 6-router – allra senaste standarden
 • 10 nätverksportar, dubbla 10 GB/s-portar
 • AiProtection Pro för ökad säkerhet i hemmet

Nackdelar

 • Dyrare än många konkurrenter

Kolla priset!

 

2. Netgear Nighthawk RAX200 – AX11000 / 12-Stream / MU-MIMO

nighthawk wifi routerHär hittar du en router med hög räckvidd som verkligen låter dig utnyttja all bandbredd till max! Med sin unika design påminner den om Star Wars-skeppet Upsilon class shuttle. Liksom skeppet i filmen är routern försedd med den allra senaste och modernaste tekniken, t ex wifi 6-standard och MU-MIMO.

Routern har stöd för Netgear Armour, som är ett säkerhetspaket som skyddar uppkopplade enheter från virus och andra skadliga hot. För att ta del av virusskyddet måste det dock köpas till. Något som däremot ingår är smidig föräldrakontroll, vilket gör att du enkelt kan styra över dina barns skärmtid och hantera innehållet de tittar på när de surfar och streamar filmer och serier. Den ultrasnabba processorn gör internetuppkopplingen stabilare och mer tillförlitlig.

Fördelar

 • Grym räckvidd
 • MU-MIMO
 • Tri-band wifi

Nackdelar

 • Virusskydd ingår inte i priset

Kolla priset!

 

3. Netgear RAX120 – AX6000 / 12 stream / MU-MIMO

wifi routerNetgear RAX120 är en router med mycket hög prestanda som gör det möjligt att spela utan störningar även under hög belastning. Även denna routers utseende för tankarna till Star Wars-filmerna. Designen ger intryck av modern och avancerad teknik, vilket är precis vad det är.

Routern är utrustad med VPN-stöd, USB-port samt 5-portsswich. Även denna router stödjer wifi 6-standarden. Du kan också ge gäster åtkomst till nätverket med hjälp av denna router, och den fungerar tillsammans med både Google Assistant och Alexa. Perfekt för det smarta hemmet!

Fördelar

 • 5 GB WAN-port
 • Kompatibel med Google Assistant och Alexa
 • MU-MIMO

Nackdelar

 • QoS (Quality of Service) fungerar något sämre enligt vissa recensioner
 • Kräver omstart då och då

Kolla priset!

 

4. Ubiquiti Amplifi HD Mesh-system AC1750

wifi routerAmplifi HD är en av de snyggaste routrarna på marknaden! Med sin stilrena och diskreta design passar den in i vilket hem som helst, utan att för den skull tumma på kvalitén. Paketet består av tre delar: en router och två repeatrar som placeras direkt i eluttagen. På så vis skapas ett snabbt och välfungerande nätverk samtidigt som du slipper ha sladdar som ligger i vägen. Huvudroutern har en smidig pekskärm för enkel inställning.

Denna typ av router ingår i kategorin mesh-system, vilket är den nya generationens nätverk. Det innebär att du får ett sömlöst och heltäckande trådlöst nätverk överallt i ditt hem. Detta är möjligt tack vare repeatrar, eller satelliter som de också kallas. Dessa tar emot signaler från huvudroutern och kopplar sedan upp enheter mot nätverket. Snyggare och smidigare än så här kan det inte bli att få tillgång till bra uppkoppling!

Fördelar

 • Ingen kabeldragning krävs
 • Smidig digital touchscreen
 • Lätt att installera

Nackdelar

 • VLAN kan endast läggas på WAN-port (ej Ethernetport)

Kolla priset!

 

5. Asus RT-AC68U Dual-Band Wireless 1900Mbps Router

bra wifi routerHär hittar du en av världens snabbaste routrar! ASUS RT-AC68U är prisbelönt för sin snabba hastighet. Via sina fem Gigabyte-ethernet-portar ger den en snabb och stabil trådlös uppkoppling.
Routern kan kopplas mot molntjänsten ASUS AiCloud för åtkomst och delning av data var och när som helst. Smidigt och enkelt, utan att behöva installera extern hårddisk eller ta upp plats på din dator. Routern har en dual-core processor för extra snabb prestanda, samt två USB 3.0-portar för tio gånger högre hastighet jämfört med USB 2.0.

Fördelar

 • Billig och prisvärd för klassen
 • Vridbara antenner för optimal mottagning
 • Två USB 3.0-portar

Nackdelar

 • Ej stöd för wifi 6

Kolla priset!

 

6. TP-link Archer AX1500 Trådlös router AX1500

routerDenna router från TP-link är ett mycket prisvärt alternativ för den som letar efter en router med stöd för wifi 6. Utrustad med 4 antenner ger routern mycket bra anslutning. Den har också inbyggd VPN, vilket är perfekt om du befinner dig på resande fot. Routern har stöd för Amazons intelligenta assistent Alexa som hjälper dig styra ditt smarta hem smidigt och trådlöst.

Vill du hänga med i den senaste tekniken till ett bra pris är detta routern för dig. Detta är en av marknadens absolut billigaste routrar som utrustats med wifi 6. Tack vare detta kan routern också användas med tekniken OFDMA. Du kan få mer information om detta längre ner i artikeln.

Fördelar

 • Stöd för Amazon Alexa
 • Installeras enkelt via app
 • Wifi 6-standard

Nackdelar

 • Räckvidden kunde varit bättre

Kolla priset!

 

7. Asus RT-AC51U Trådlös router AC750

wifi routerASUS RT-AC51U är en av de billigaste routrarna för klassen. I likhet med ASUS RT-AC68U stödjer inte heller RT-AC51U den nyaste standarden wifi 6. Detta tycker vi är synd, då det är den allra senaste tekniken och nästan ett måste för den som spelar mycket. Routern är dock ändå mycket prisvärd, och är utrustad med extra kraftfulla antenner för bästa uppkoppling.

Som användare har du också möjlighet att dela ut gästnätverk. Detta gör att fler användare kan ta del av uppkopplingen utan att kunna komma åt känslig information. Routern kan även användas tillsammans med molntjänsten AiCloud, vilket gör det möjligt att spara ner data och få åtkomst var du än befinner dig. Perfekt för att kunna frigöra minne från datorn!

Fördelar

 • Lågt pris jämfört med liknande produkter
 • Möjlighet till gästnätverk
 • Kompatibel med molntjänsten AiCloud

Nackdelar

 • Stödjer ej wifi 6

Kolla priset!

 

Viktigt att tänka på när man köper en wifi router

Vad som är viktigt att tänka på när man köper en wifi router beror såklart på vad man ska använda routern till. Ska den endast användas för att vardagssurf på nätet räcker det med en enklare variant.

Vill man däremot att routern ska klara av högre hastigheter och belastning, som t ex vid onlinespel, streaming eller uppkoppling mot enheter i det “smarta hemmet” krävs det lite mer för att hitta den bästa routern. Nedan listar vi några av de faktorer som kan vara viktiga att ta hänsyn till när man väljer router.

Pris på wifi router

Det gamla uttrycket “du får vad du betalar för” stämmer oftast ganska bra, även för wifi routrar. Med det sagt finns det bra och prisvärda routrar som kan hantera samma hastigheter som dyrare varianter.

Vanligtvis är det dock svårt att jämföra prestandan hos de billigare routrarna med de dyrare. En dyrare router är nästan alltid bättre än en billig, även om en billigare kan fungera tillfredsställande. Den som kostar mer har kanske funktioner som du inte ens behöver för din typ av användning? Utgå därför vad du önskar för funktioner och titta därefter på priset. På så vis undviker du att riskera att jämföra äpplen med päron genom att bara gå efter priserna.

Kvalité

Det finns ett flertal olika dimensioner för att mäta kvalitén på en router. Vanligtvis handlar det om prestanda, pålitlighet och driftsäkerhet. Även om en router uppges kunna leverera en viss hastighet, kanske den endast kan göra det för en kort stund utan att lagga.

Med bra kvalité menas alltså hur bra produkten håller vad den lovar. Detta hänger ofta ihop med priset på produkten. Tester som detta eller andra recensioner från användare av produkten kan därför vara bra att ta del av innan du bestämmer dig för att slå till på en ny router.

Varumärke

Det finns en mängd olika varumärken som tillverkar routrar, både kända och okända. Ibland kan det vara bra att välja ett välkänt varumärke, t ex för att det kan vara lättare att få support vid tekniska problem och annat. Kända varumärken är också ofta kompatibla med andra trådlösa produkter och tillbehör i större utsträckning än mindre kända varumärken.

Tekniska funktioner och egenskaper

De senaste åren har tekniken utvecklats enormt, så även när det gäller wifi routrar. Här listas några av de senaste och mest populära funktionerna och tekniska egenskaperna hos marknadens bästa gaming routrar.

MU-MIMO

Multiple User-Multilpe Input Multiple Output, eller kort och gott MU-MIMO, är en funktion som hjälper till att öka den faktiska prestandan när många olika produkter och enheter är kopplade till samma nätverk. MU-MIMO tillåter flera enheter att dela på hastigheten utan att det påverkar övriga anslutna enheter. Ett problem är att alla mobiler, surfplattor och datorer inte stödjer MU-MIMO, vilket är en förutsättning för att funktionen ska vara användbar.

Wifi 6

Wifi 6 är den senaste standarden för trådlösa routrar. Fördelarna med wifi 6 är snabbare uppkoppling och respons samt ökad säkerhet. Dagens bästa gaming routrar är vanligtvis utrustade med den nya wifi 6-standarden.

DumaOS

DumaOS är en funktion som minskar fördröjningar i uppkoppling i samband med onlinespel. Funktionen är speciellt optimerad för just gaming, och är utvecklad av företaget NetDuma för varumärket Netgear. Därför finns funktionen endast på wifi routrar från Netgear.

QoS

Quality of Service (QoS) är en funktion som tillåter dig som användare att själv bestämma hur mycket bandbredd anslutna enheter ska få. Du kan därför välja om du vill ge högre tilldelning till din gamingdator när du spelar. Denna funktion hjälper på detta sätt till att undvika laggning eller att routern fryser på grund av överbelastning.

Beamforming

Med hjälp av tekniken beamforming kan routerns signaler riktas mot anslutna enheter för att uppnå stabilare uppkoppling och öka räckvidden.

OFDMA

Orthogonal Frequency-Division Multiple Access (OFDMA) är ytterligare en egenskap hos trådlösa routrar som gör att bandbredden kan delas upp och prioriteras mellan olika enheter. På så vis tar inte din mobiltelefon eller tv över bandbredd från din gamingdator om du inte vill det.

Trådlös lagring

Genom att koppla en extern hårddisk eller USB till din router kan du spara data som du sedan kommer åt trådlöst, utan att det plats på din dator. Det finns också routrar som fungerar ihop med olika molntjänster för lagring och åtkomst var som helst.

Vanliga frågor om wifi router

Vad kostar en wifi router?

Priserna på wifi routrar varierar mycket. I denna artikel har vi testat de bästa routrarna i prisklasser från under tusenlappen upp till flera tusen kronor. Det beror helt på vilka funktioner du önskar och vilken prestanda du kräver av din router.

Vilka egenskaper är viktiga att leta efter hos en gaming router?

Den absolut viktigaste egenskapen hos de bästa gaming routrarna brukar vara en stabil och pålitlig uppkoppling. Du vill inte att spelet laggar eller fryser under tiden du spelar. Kanske vill du också köra flera enheter som kräver mycket bandbredd samtidigt. Då kan det vara värt att lägga några kronor extra för att få önskad effekt av din router. Ovan under rubriken “Tekniska funktioner och egenskaper” kan du läsa mer om olika funktioner som underlättar och bidrar till stabilare anslutning.

Vilken wifi router ska jag välja?

Vilken router du bör välja beror beror helt på dina preferenser och behov. Använder du nätverket mest för att surfa på internet räcker det med en enkel och billig router. I denna artikel har vi testat olika varianter, med inriktning på routrar som klarar något högre belastning. Många av routrarna som testats kan användas i hushåll med flera användare samtidigt. De är också optimala för den som spelar mycket onlinespel eller gillar att streama film och musik.

Vilken räckvidd behöver jag på min router?

Även detta beror på dina förutsättningar och behov i hemmet. Har du ett stort hus med flera våningar ställs högre krav på räckvidden. Samma gäller om du önskar använda nätverket utomhus, t ex på altanen. De routrar som klarar av att täcka större ytor kostar oftast lite mer.

Det finns även billigare routrar med god räckvidd. Asus RT-AC51U som testats i denna artikel är ett prisvärt exempel på en billig router med bra räckvidd.

Vad är en mesh-router?

En mesh-router är en typ av nätverk som installeras med hjälp av en huvudrouter samt en eller flera mottagare, så kallade satelliter. Satelliterna fungerar som förlängare av nätverket och gör att det fungerar felfritt var du än befinner dig i hemmet.

Sammanfattning/slutsats

Den router vi har utsett som bäst i test är ASUS RT-AX89X. Den har allt som krävs för en riktigt bra och stabil uppkoppling, vilket förmodligen är det som de flesta gamers anser vara det viktigaste. Med denna router slipper du laggande bild eller att spelet fryser och routern måste startas om. Helt enkelt en komplett gaming router som tål de flesta prövningar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *