vpn

Vad är VPN? – Allt om VPN 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Allt fler skaffar VPN, vilket inte är konstigt med tanke på alla fördelar det har både för gamers och för övriga användare. Många undrar varför vpn är så populärt, vad är lockelsen i denna tjänst? Om du är intresserad av att skydda din integritet när du spelar online, komma förbi geoblockering och skydda din data är VPN ett bra val för dig. I vår guide hittar du en rad olika tjänster som definitivt är värda priset och ger dig möjlighet att välja det alternativ som passar dig bäst.

När du har upptäckt ett behov för denna tjänst kanske du frågar dig, “vilken vpn ska jag välja”? Är det dyrt och krångligt? För att underlätta i ditt val har vi skrivit en guide med tjänster i olika priskategorier där du kan läsa om för- och nackdelar. Oavsett vad du personligen har för behov kan du här hitta ett urval av bra tjänster som gör det möjligt för dig att höja din säkerhet när du spelar och använder internet.

Vad är vpn anslutning?

Som spelare kanske du undrar “vad betyder vpn“. Förkortningen står för “virtuellt privat nätverk” och ger dig en möjlighet att koppla ihop din dator med en annan dator på internet, vilket ger funktionen att de båda är på ett gemensamt lokalt nätverk. Tjänsten krypterar din datatrafik och skyddar din integritet när du använder internet. Du har möjlighet att komma åt olika sorters blockerat innehåll, som video från de streamingtjänster du är intresserad av men i nuläget inte kan komma åt. Ett exempel är att många vill kunna se Netflix amerikanska utbud som har många fler filmer och TV-serier på tablån än den svenska versionen.

En vpn-tjänst kan också användas för att skydda sig för den som surfar på offentliga wifi-nätverk. Om du till exempel står i mataffären och ska föra över pengar för att betala dina matvaror kan det vara riskabelt att använda matbutikens offentliga wifi om du inte har vpn på telefonen. Tjänsten kan också vara ett effektivt sätt att skydda sig från myndighetsövervakning, intrångsförsök och spårning.

Vad är vpn tunnel?

En vpn-tunnel är en typ av krypterad anslutning som görs från din egen dator eller din mobila enhet mot internet. När anslutningen är krypterad är det omöjligt för någon längs med vpn-tunneln att övervaka, fånga upp eller göra ändringar i din kommunikation. Din data skickas genom tunneln som inte går att se in i för utomstående. Ditt chattande, surfande och din övriga trafik skyddas från internetleverantörernas eventuella snokande, från regeringar och övriga aktörer som annars skulle kunna övervaka din internetaktivitet när du använder gratis och offentliga wifi-uppkopplingar.

Vpn-tunneln döljer din IP-adress och skyddar all din data så att den inte kan fångas upp. Med en öppen och tillgänglig IP-adress finns alltid en risk att andra kan identifiera dig medan du surfar. Men när du använder dig av en vpn-tunnel kan de sidor du besöker endast se var vpn-servern som du är uppkopplad till har för position. Det här gör det möjligt för dig att undgå censur från ditt eget nätverk och samtidigt även från nätverket som den besökta webbplatsen använder.

Repression och censur

Internet kan på många sätt kategoriseras som osäkert för många användare. Som ett öppet, globalt datornätverk bestående av sammankopplade mindre nätverk ger internet sina användare tillgång till en stor mängd information, underhållning och möjlighet till snabb långväga kommunikation. Men vissa totalitära stater har valt att begränsa tillgången till internet för sina invånare, trots att Förenta nationerna ända sedan 2010-talet anser att möjligheten att använda internet är en mänsklig rättighet. Staterna som försöker begränsa internet för sin befolkning gör detta genom repression, övervakning och censur. I Kina är internet exempelvis statligt kontrollerat, och tjänster samt innehåll är styrt av landets regering. Men även i länder som betecknas som öppna och fria kan invånarnas användning av internettjänster övervakas och känslig information lagras samt komma i orätta händer om användaren inte vidtar försiktighetsåtgärder.

Hur funkar vpn?

För dig som undrar “men hur funkar vpn“, kommer här en kort genomgång. I ett virtuellt privat nätverk finns noder som har logiska anslutningar mellan värdarna. Klienten skapar en anslutning från punkt till punkt och når en vpn server med fjärråtkomst. Vad är vpn server? Det är en extern server dit din data skickas med en trygg och säker anslutning. Därefter skickas datan vidare till en annan destination på internet. Den säkra anslutningen möjliggör tre olika saker. Din riktiga IP-adress döljs effektivt och din data säkras. Dessutom kan du använda internet på ett fritt sätt utan att oroa dig för att datan kommer i orätta händer.

Trygg och säker nätanvändning

Men hur säkert är vpn? En av de viktigaste kriterierna för dig som kund är förmodligen att du verkligen vill kunna lita på din vpn-leverantör så att du är anonym medan du surfar och spelar på internet. Det kan också vara viktigt att du får en högre hastighet när du använder vpn, då anslutningen dirigeras om och krypteras vilket kan innebära att anslutningen blir mer långsam. När du väljer leverantör kan hastigheten alltså vara en betydelsefull faktor. Så kallade premiumtjänster som ExpressVPN och NordVPN riskerar inte att sakta ner ditt internet i någon högre grad.

Vilken vpn ska jag välja?

Information om hur vpn funkar kan vara bra att ha tänker du, men vilken vpn är bäst? Det finns en hel del olika tjänster att välja mellan. Som konsument kan det kännas som en snårig djungel där det är svårt att hitta det bästa alternativet för din plånbok och baserat på andra kriterier. För att underlätta har vi lagt tjänsterna i tre olika prisklasser, från tjänster i den lägsta prisklassen till den högsta. Det kan kännas intuitivt bäst att välja den lägsta prisklassen, men en vpn-tjänst med högre kostnad kan erbjuda extra fördelar jämfört med ett billigare alternativ.

Lägsta prisklassen

surfsharkSurfshark

Surfshark skyddar dig mot phishing, malware och hackare. Här får du också ett bra skydd mot identitetsstöld och riktad reklam baserad på dina surfvanor. Surfshark krypterar din internettrafik, inklusive all data som skickas från och till dina enheter. Din IP-adress göms så att ingen kan se dina aktiviteter på nätet, samtidigt som du slipper se reklam och inte behöver utsättas för malware. En fördel med Surfshark är att du kan testa tjänsten gratis på macOS, iOS och Android. Alla användarkonton hos Surfshark kommer med en månads pengarna tillbaka-garanti, vilket gör det extra enkelt att testa tjänsten innan du bestämmer dig.

Vad gäller nackdelar har vissa av Surfsharks användare upplevt att deras kundsupport kan vara dålig. De svarar snabbt på e-post men ger ibland felaktig information till kunderna. För den som vill syssla med fildelning kan torrenthastigheterna bli rätt långsamma när Surfshark är på. Företaget väcker också inte mycket engagemang på sina sociala medier, vilket kan ge intrycket att de inte är en av de mest populära vpn-tjänsterna på marknaden.

Kolla priset!

 

nordvpnNordVPN

NordVPN är en av de snabbaste tjänsterna i vår guide. Många leverantörer av vpn ger dig en lägre hastighet, men här får du både en hög säkerhet och en snabb användarupplevelse. NordVPN är en av de bästa alternativen för dig som vill använda offentliga wifi-uppkopplingar. Din internetanslutning blir krypterad och du får en säker åtkomst till arbetsfiler och din personliga information. Om du använder flera enheter med olika operativsystem är NordVPN ett bra val. De har applikationer som fungerar på macOS, Windows, Android, iOS, Linux och Android TV. Du kan också installera krypterade proxytillägg som fungerar för Firefox och Chrome. Med NordVPN har du möjlighet att säkra ända upp till sex enheter på samma gång.

När du funderar över vilken vpn tjänst som är bäst kan buffringen vara en av de viktigaste kriterierna för dig. Om du sitter och laddar ner filer eller streamar film och internetuppkopplingen blir för långsam kan resultatet bli en riktigt dålig upplevelse. Hos NordVPN kan du välja mellan upp till 5 300 olika servrar som ligger i 59 länder. Med tusentals servrar för VPN blir din internetanslutning inte lika påverkad som när du använder många andra liknande alternativ, vilket är en fördel att ha i åtanke när du ska välja tjänst.

NordVPN har också vissa nackdelar beroende på vad du prioriterar som kund. Även om tjänsten har många servrar så väljer den inte alltid den allra mest optimala servern, vilket kan sänka hastigheten till och från. Det kan också ta en del tid för den att ansluta till servrarna. Ytterligare en nackdel är att NordVPN inte bjuder på en gratis testperiod.

Se mer på deras hemsida:

 

Mellanprisklassen

f secure vpnF-Secure Freedome VPN

Målet med F-Secure FREEDOME VPN är att skapa en app med en enkel användarupplevelse som samtidigt är effektiv och säker. Du kan här trycka på en knapp och ansluter då till ett offentligt valfritt WiFi-nätverk. Det är också möjligt att blockera webbplatser som kan skada din enhet, samt kringgå alla geografiska begränsningar när du vill komma åt regionspecifikt innehåll. All trafik krypteras av FREEDOME vilket hindrar andra från att spionera på dig. Du kan ansluta säkert till en valfri surfpunkt oavsett var du befinner dig. Surfskyddet ger dig en varning om du går in på webbplatser som potentiellt sett kan skada din enhet. Det gör det möjligt för dig att surfa och shoppa säkert på nätet. Du kan skapa illusionen av att du befinner dig i andra länder och ändra den virtuella platsen för dina aktiviteter. På detta sätt höjer du din sekretess och kommer åt fler webbplatser.

Fördelar med Freedome är att den inte sparar loggar och är enkel att använda. Den avblockerar bland annat Netflix och kan användas på många olika plattformar, som iOS, Mac, Windows och Android. Du kan testa tjänsten i fem dagar utan att behöva registrera dig, samt får en månads pengarna tillbaka-garanti. Här finns stöd för upp till sju olika enheter om du behöver skydd på datorn, mobilen med mera.

Freedome har i vissa recensioner upplevts som något grundläggande funktionsmässigt, och nätverket är inte så stort som hos många andra leverantörer. Den saknar en så kallad “kill switch” och har inga avancerade inställningsmöjligheter, samt saknar en månatlig betalningsplan.

 

nortonNorton 360 for Gamers

Norton 360 for gamers har många viktiga funktioner för dig som spelar mycket spel på internet. Eventuella notifikationer som annars kommer upp under spelets gång och kan störa upplevelsen kan med hjälp av den här programvaran tystas permanent eller minskas. Med den här produkten kan du också surfa anonymt och säkert då den erbjuder Secure VPN som ger skydd vid användning av offentligt WiFi. Annonsspårning blockeras samtidigt som du får en säker kryptering i bankklass. Du surfar säkert och anonymt då din IP-adress maskeras med VPN som inte loggar din aktivitet. Secure VPN skyddar också mot doxxing, DDoS-angrepp och SWATing.

En nackdel med Norton 360 for gamers är det relativt sett höga priset, där du får skydd på endast tre enheter. Många av utvecklarna som skapat den här produkten är själva gamers, vilket innebär att de vet hur användarnas behov ser ut. De vill ha en trygg spelupplevelse, samtidigt som de inte vill att produkten ska påverka deras spelande. Med hjälp av en enkät kunde utvecklarna ta reda på vilka funktioner som spelarna var mest intresserade av, vilket kunde koncentreras till att de ville skyddas men samtidigt bli lämnade ifred. Det kan ses som en fördel med denna inriktning på spelare, men frågan är om det är värt det höga priset. Produkten är dock under utveckling baserat på återkoppling från användarna.

 

Högsta prisklassen

mullvadMullvad VPN

Mullvad VPN håller viktig information hemlig när du spelar eller surfar på internet. Din identitet hålls skyddad och var du befinner dig rent fysiskt. En uppkoppling via tjänsten innebär att du får en stark kryptering, så du kan surfa via publika WiFi-nätverk på hotell och caféer. En fördel med tjänsten är dess användarvänlighet, där du snabbt kan ladda ner och installera dess klient. Då målet är en tjänst som är så lätt att använda som möjligt för slutkonsumenten slipper du att ödsla tid på registrering eller inställningar. All din internettrafik blockeras om du får anslutningsfel när du använder Mullvad VPN, vilket skyddar din IP-adress från att avslöjas när klienten arbetar på att återupprätta anslutningen. Du kan enkelt ställa in denna funktion i inställningarna, där du klickar i att internet ska blockeras om anslutningen bryts.

I tidigare tester har en nackdel visat sig där stödet för iOS inte har varit optimalt, då Mullvad saknar en app i AppStore. Det här alternativet är också relativt sett dyrt jämfört med andra leverantörer.

 

expressvpnExpressVPN

ExpressVPN är enkel att använda. Med endast ett klick kan du dölja din IP-adress och se till så att din nätverksdata är krypterad och skyddad från obehöriga. Den här tjänsten kommer med många användarvänliga appar som fungerar till alla enheter. Du kan använda ExpressVPN på Android, Mac, Linux och iOS. Här hittar du snabba VPN-servrar som dessutom har obegränsad bandbredd.

För den som prioriterar många servrar hos leverantören är ExpressVPN ett bra val. De har ett stort globalt nätverk som innehåller servrar på hundratals positioner i närapå hundra länder. En annan fördel är supporten, där du kan nå människor dygnet runt som via live-chatt hjälper dig med problemlösning och installation. Du får också en trettio dagars garanti med pengarna tillbaka om du inte är nöjd med tjänsten. Många av tjänstens användare gillar också funktionen “Smart Location” som låter dem koppla upp sig mot servrar genom att helt enkelt klicka på en knapp. Den här funktionen mäter hastighet, distans och andra faktorer vilket gör det möjligt för dig att hitta den snabbaste servern vid varje tillfälle.

En nackdel som vissa kan tycka gör att ExpressVPN inte är för dem är att tjänsten saknar en reklamblockerare. Den har också vissa begränsningar om du väljer att använda tjänsten via mobilen, där den exempelvis saknar kompatibilitet med Tor. Det är också omöjligt att utföra hastighetstester på mobilen, vilket innebär att du inte kan testa hur bra servrarna är vad gäller nedladdningshastighet.

Kolla priset!

 

Viktigt att tänka på innan du köper

När du planerar att skaffa en vpn-tjänst finns det ett antal saker som är viktiga att fundera på i förväg. Många lockas av att välja en kostnadsfri tjänst, men en sådan kommer också med en del nackdelar. En del kostnadsfria alternativ får sin inkomst genom att visa annonser eller genom att sälja vidare din privata data. Då målet för många med att skaffa en vpn är just att skydda sin integritet och information kan detta kännas som ett lurendrejeri. En kostnadsfri tjänst kan också innebära en långsammare anslutning och inte lika många funktioner, vilket i längden kan innebära att du faktiskt förlorar pengar. Om du exempelvis arbetar via internet kan det försvinna mycket värdefull arbetstid när du surfar på en långsam uppkoppling.

Innan du bestämmer dig för en vpn-tjänst är det klokt att läsa igenom deras sekretesspolicy. Även om företaget hävdar att det inte behåller loggar från din användning av tjänsten kan det visa sig att detta inte stämmer fullt ut. VPN-leverantören kan behöva behålla loggar för att kunna tillhandahålla alla tjänster de erbjuder. Läs därför igenom policyn och verifiera i största möjliga mån uppgifterna för att se om surfhistorik eller annan sorts data sparas när du använder tjänsten.

Även om det kan framstå som en fördel att en leverantör har tusentals servrar, så innebär detta också att de kan ha sämre koll på nätverken. Detta kan innebära att du utsätts för en säkerhetsrisk när du surfar. Fundera därför över om du verkligen behöver en leverantör som erbjuder ett stort antal servrar i olika länder, eller om det räcker med ett visst antal länder.

Vanliga frågor

Gör en vpn-tjänst mitt internet mer långsamt?

När du ansluter till internet med en vpn-tjänst skapas en säker anslutning som går mellan datorn eller mobilen till de webbplatser du surfar på. För att undvika irritation över långsamma, buffrande filmer och spel vill många ha ett snabbt internet även när de använder sig av vpn. Vanligtvis brukar hastigheten gå ner med mellan tio till tjugo procent när du använder dig av en vpn. Men om du i övrigt har en snabb internetuppkoppling brukar skillnaden inte bli så märkbar.

Är det lagligt att använda sig av vpn?

Att använda vpn kan vara olagligt i vissa delar av världen, där en del länder har högre restriktioner än andra. I Sverige och de flesta andra öppna, demokratiska länder är dock vpn tillåtet enligt lag. Kina är ett exempel på ett land som begränsar användningen av vpn-tjänster. Om du bestämmer dig för att resa utomlands gäller det att du i förväg tar reda på lagarna som gäller kring vpn i det land du tänker besöka. Om tjänsten är tillåten kan den ibland vara det enda alternativet för dig om du vill använda vissa appar eller besöka dina önskade webbplatser. Sociala medier kan också vara begränsade om du inte kan använda dig av vpn.

Hur säkert är vpn?

För att vara trygg med att din vpn-tjänst inte sparar loggar med din privata information bör du läsa igenom tjänstens sekretesspolicy. Här kan du snabbt utröna hur företaget ser på användarnas rätt till privatliv. Policyn beskriver tydligt hur kundernas data kan komma att samlas in, samt hur den hanteras och används därefter.

Vilken vpn är bäst?

Att använda sig av vpn för att ladda ner filer, surfa och spela på nätet har under de senaste åren blivit i det närmaste obligatoriskt för många. Med vår guide kan du snabbt väga för- och nackdelar mot varandra baserat på vilka faktorer som är viktigast för dig. Vilken vpn som är bäst beror på hur du tänker använda tjänsten och till vilka ändamål, om du exempelvis prioriterar snabbhet eller ett lågt pris. Med lite research och vår guide kan du snabbt bestämma dig för vilken vpn som är bäst för dig.

Kan jag använda VPN för att se media som inte är tillgängligt i min region?

Ja! En vanlig orsak till att skaffa VPN är att man vill se tv-serier eller filmer som inte är släppta i Sverige. Med VPN där du kan välja region kan du exempelvis använda det för att se serier från amerikanska eller japanska Netflix eller andra streaming-tjänster.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *