gaming screen

Gamingskärm bäst i test 2022 – Hitta den bästa gamingskärmen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Den bästa gaming skärmen är den som låter alla komponenter komma fram i deras fulla potential samt den som tar fram det allra bästa från själva datorn.

Många spelare fokuserar främst på datorns processor och grafikkort istället för skärmen. En gamingskärm är dock lika viktig som alla andra delar i din gamingdator, den bidrar bland annat till en bättre responstid, färgåtergivning samt grafik.

I den här artikeln listar vi 10 av de bästa gamingskärmarna som du kan välja mellan idag, alla till ett bra pris. Men eftersom det är svårt att utse en som den bästa gaming skärmen är det endast du själv som kan bestämma vilken skärm som passar dig och dina behov bäst. Vi har valt ut de skärmar som skiljer sig en del åt och är lite olika för att alla ska kunna hitta den bästa gamingskärmen för just dem.

Vad som avgör vilken den bästa skärmen är för just dig beror på bland annat vilka spel du spelar och vad du önskar att skärmen ska klara av. Ett exempel är att om du spelar spel där reflexer och responstiden är viktiga bör du kanske prioritera en gaming skärm med en högre frekvens, gärna 144hz eller mer. Tycker du däremot att grafiken är det allra viktigaste bör du leta efter gaming skärmar som har en bra färgåtergivning samt hög upplösning.

Topp 6 bästa gaming skärmen 2022

1. Samsung LC49G95TSSUXEN

Samsung lanserade sin första gaming skärm år 2016 och har sedan dess fortsatt att utveckla och lansera fler gamingmonitorer som riktar sig till spelare. Denna skärm bjuder bland annat på en upplösning på 5K vilket ger en verklighetstrogen grafik. Den är 49″ och böjd för att ge en så utmärkt spelupplevelse som möjligt. Skärmen har en uppdateringshastighet på 240 Hz vilket ska hjälpa till att förhindra eventuella eftersläpningar i actionfyllda spel och bidrar till en jämn grafik.

Skärmen har en futuristisk design i svart och vitt med hög kontrast och djärva linjer. Den har en storlek på 114.76 cm x 41.64 cm x 53.72 cm (med ställ) och väger cirka 16,7 kilo. Skärmen bjuder även på G-Sync vilket synkroniserar ditt grafikkort med själva skärmen och hjälper till att motverka hackig grafik och andra störningar.

Fördelar

 • Upplösning på 5K.
 • Böjd skärm på 49″.
 • Egenskaper som motverkar hackig och eftersläpningar i grafiken.

Nackdelar

 • Enligt recensioner fungerar skärmen inte alltid som den utlovas.

2. LG Ultra-Wide 38WN95C-W

Denna gamingskärm från LG går att beskriva som en riktig arbetshäst. Det är en 38″ Ultra-Wide böjd Nano IPS-skärm som är tillverkad för både spel, skapande, görande och tittande. Den kommer med några av de senaste funktionerna inom teknologin. Skärmen kommer bland annat med en uppdateringsfrekvens på 144 Hz, en reaktionstid på 1 millisekund och flera anslutningar. Den är dessutom kompatibel med NVIDIA G-SYNC. NVIDIA har testat denna gaming skärm och verifierat den som kompatibel med funktionen G-SYNC. Genom att ställa in skärmen så att den använder sig av den teknologin minskas risken för störningar, det ger även en tydligare och mer färgglad bild. Spelupplevelsen kan också upplevas som snabbare och mer jämn.

Fördelar

 • Kompatibel med NIVIDA G-SYNC.
 • Skärmen har en uppdateringsfrekvens på 144 Hz.
 • Böjd skärm på 38″.

Nackdelar

 • Inte någon speciellt jättetydlig bild när du ej använder dig av G-SYNC.

3. SAMSUNG Monitor Odyssey G7

Samsung Monitor Odyssey G7 är en utmärkt 32″ gaming skärm med en upplösning på 2560 x 1440. Skärmen kombinerar QHD, QLED och HDR 600 vilket bidrar till fantastiska detaljer och färger under ditt spelande. HDR 600 hjälper verkligen till att lyfta fram alla mörkare detaljer i spelet utan att göra de skrikande eller urtvättade. Det är en stor fördel om du gillar att spela spel där du måste ta dig igenom mörka tunnlar och liknande. Uppdateringsfrekvensen ligger på 240 Hz och responstiden endast 1 millisekund.

Det är en välvd VA-skärm som du själv kan bestämma hur den ska placeras. Det är nämligen möjligt att både vrida och luta skärmen så att den står i den perfekta positionen för dig. Skärmen står på ett litet stativ där du dessutom har möjlighet att gömma dina kablar om så önskas. Sist men inte minst vill vi även nämna priset, denna skärm kostar nämligen just under 8000 kronor vilket är ett otroligt pris med tanke på allt skärmen har att erbjuda.

Fördelar

  • Mycket rimligt pris.
  • 240Hz i uppdateringsfrekvens.
  • Finns som både 32″ och 27″.

Nackdelar

  • Enligt kundrecension kan skärmen börja flimra ifall du använder G-SYNC.

4. Acer Predator XB323UGP

Denna 32″ gaming skärm bjuder på en uppdateringshastighet på 170 Hz som tillsammans med QHD-upplösningen kommer att ge dig väldigt skarpa bilder utan några bildhack. Skärmen har dessutom en responstid på 0,5 millisekunder vilket är väldigt uppskattat, speciellt om du helst spelar actionspel där det krävs snabba rörelser. Skärmen har även en IPS-panel och 99% AdobeRGB vilket ger dig korrekta och klara färger vilket är ett stort plus för bland annat fotoredigeringar och spelvärldar som är väldigt färgglada.

Bildförhållandet 16:9 ger dig bra med utrymme för att arbeta och det är den perfekta storleken för att titta på filmer i deras naturliga storlek, detsamma gäller spel.

Acer Predator XB323UGP har utrustats med FreeSync (Adaptive-Sync) samt är kompatibel med NVIDIA G-Sync. Dessa funktioner tillsammans med grafikkort från antingen GeForce RTX-serien eller GeForce GTX-serien kommer att leverera sömnlösa bilder.

Fördelar

 • Otrolig responstid på 0,5 millisekunder.
 • Korrekta och klara färger.
 • Rimligt pris, under 10 000 kronor.

Nackdelar

 • Inga nackdelar.

5. Asus TUF VG27AQ

Denna spelskärm från Asus har fått väldigt bra betyg från de flesta användarna. Det är 27″ IPS-skärm med en uppdateringshastighet på 165Hz och responstid på 1 millisekund. Upplösningen ligger på 2560 x 1440 och den är speciellt designad för alla professionella spelare. Asus TUF VG27AQ har flera imponerande specifikationer, bland annat Motion Blur Reduction samt Adaptive-Sync. De aktiveras samtidigt och bidrar till skarpa bilder oavsett hastigheten.

Uppdateringsfrekvensen hjälper till att minska rörelsesuddighet och fördröjning vilket är ett måste för bland annat racertävlingar och förstapersonsskjutarspel. Uppdateringsfrekvensen gör det möjligt för dig att spela med höga visuella inställningar och ser till att du kan reagera så snabbt som möjligt när det händer någonting på skärmen.

Skärmen bjuder även på Shadow Boost vilket är en teknologi som förtydligar mörkare områden i spelen utan att överexponera de ljusare. Det gör det lättare att upptäcka i spelet eventuella fiendert som gömmer sig.

När du ska spela kan du välja att aktivera G-Sync och ELMB för att eliminera tearing och ghosting för höga bildfrekvenser och skarpa bilder.

Du får även en chans att välja mellan olika HDR-lägen ifall du vill justera HDR-prestandan för skärmen.

Asus TUF VG27AQ kommer även med ASUS GameVisual-teknologin. Den har sju förinställda bildskärmslägen som optimerar skärmens bild beroende på innehållet. Funktionen är väldigt lätt att komma åt, antingen genom inställningsmenyn eller en snabbtangent. En annan snabbtangent som finns tillgänglig är GamePlus. Den erbjuder olika förbättringar och hjälper dig som spelar att få ut det mesta av spelet.

En sista funktion vi vill nämna är Ultra-Low Blue Light-tekniken som finns. Den minskar det blåa ljuset som kan vara skadlig. Det finns fyra filterinställningar du kan välja mellan för att justera blåljusreduktionen.

Fördelar

 • Du kan välja mellan olika HDR-lägen.
 • Skarpa bilder och fantastiska färger.
 • Ultra-Low Blue Light-teknologi.
 • Tillverkad för professionella spelare.

Nackdelar

 • Ljusstyrkan kan vara svår att justera rätt.

6. Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor

Xiaomi är ett företag som inte är ett av de största när det gäller gamingskärmar. Dock har de lanserat ett antal spelskärmar som förvånat spelare. Det här är en riktigt bra gamingskärm som bjuder på en fantastisk upplevelse till ett förvånansvärt lågt pris. Alla spelare som letar efter en Ultra-Wide skärm men inte har möjlighet att spendera tiotusentals kronor, får här ett riktigt bra budgetalternativ.

Alla som inte har spelat på en Ultra-Wide skärm tidigare kommer snabbt att inse att det är en speciell upplevelse. Du kommer verkligen tas in i upplevelsen på ett sätt som andra skärmar inte erbjuder. Dock är det viktigt att välja de spel som stödjer just Ultra-Wide. De andra spelen är dock möjliga att spela med blackbars. Det ger en upplevelse precis som de “vanliga” gamingskärmarna.

Den här gamingskärmen har en upplösning på 3440 x 1440. Skärmen har även en välvd VA-panel samt god kvalitet på bilden. En stor del av alla Ultra-Wide gamingskärmar har endast en upplösning på 2560 x 1080 vilket inte är det allra bästa. Denna gamingskärm från Xiaomi erbjuder en lite högre upplösning samtidigt som den håller en hög kvalitet. Det viktiga att tänka på är att det krävs även en mycket bra gamingdator för att få den bästa möjliga upplevelsen.

Fördelar

  • Skärmen har en storlek på 34″.
  • Uppdateringsfrekvens på 144hz.
  • 21:9 Ultra-Wide

Nackdelar

 • Inte den mest avancerade gamingskärmen.

Viktigt att tänka på när man köper en gamingskärm

När du letar efter den bästa gamingskärmen finns det en del saker som är viktiga att tänka på. Exempel på saker du bör ta en extra titt på är upplösningen, uppdateringsfrekvensen, paneltyp samt storleken på skärmen. För många spelare är även priset en viktig faktor att ha i åtanken eftersom det inte är alla som har råd att lägga ut tusentals kronor.

Pris på en gamingskärm

Det finns gamingskärmar som endast kostar ett par tusen kronor och de som kostar tiotusentals kronor. Vilken skärm som är den bästa beror helt enkelt på vad du är bekväm med. Precis som vid andra produkter sägs det att den gamingskärmen som kostar lite mer många gånger är bättre. Men trots detta finns det även billigare alternativ som kan fungera alldeles utmärkt.

Kvalité

Att gamingskärmen har en bra kvalité är självklart viktigt. Det svåra är att veta hur bra en skärm är utan att testa den. Du måste istället lita på att all produktbeskrivning är helt ärlig. Recensioner från andra konsumenter är ett sätt som du kommer att få en bättre bild på vad som är bra och mindre bra med de olika skärmarna. För att skärmen ska ge dig sitt bästa krävs det även att alla andra tillbehör och själva datorn är av hög kvalité samt fungerar med den skärmen du valt.

Varumärke

Ett annat sätt att hitta den bästa gamingskärmen är att välja efter varumärke. Det finns vissa varumärken som har tillverkat en rad med fantastiska spelskärmar. Asus och Samsung är två alternativ på varumärken som vet vad de gör när det gäller allt som har med datorer att göra. Sen finns det även varumärken som inte är lika kända för sina gamingskärmar. De kan givetvis tillverka högkvalitativa produkter, men de varumärken som är kända för sina skärmar är vanligtvis de du bör vända dig till.

Skärm – kurvad eller välvd

En kurvad eller välvd gamingskärm kan till en början, för många, se ut som en lite av en gimmick. I alla fall om du jämför med de platta, traditionella datorskärmarna. Men trots att dessa typer av skärmar fått en del kritik kommer de med flera fördelar.

Med en skärm som kurvar sig runt synfältet slipper du röra på ditt huvud lika mycket för att se hela bilden. De hjälper även dig att fånga saker som befinner sig i hörnen av skärmen med ditt periferiseende. Dessa skärmar hjälper även att skapa en mer omslutande upplevelse. Till viss del anses detta vara säljsnack, och det är det också. Men det betyder inte att det inte är sant. Skärmen bör dock vara runt 27″ för att det ska märkas. Välvda skärmar däremot sägs vara bäst när skärmen har ett högre bildförhållande, det är skärmar som kallas för Ultra-Wide.

En Ultra-Wide skärm ska helst vara välvd för att de ska fungera så bra som möjligt. Det är en väldigt bred skärm och skulle skärmen inte ha Ultra-Wide kommer avståndet till skärmens yttersta delar vara mycket högre jämfört med avståndet till mitten. När denna typ av skärm är välvd kommer det ojämna avståndet inte att upptäckas lika lätt. Ultra-Wide skärmar som ej är välvda är i de flesta fallen billigare, men för att undvika avståndsproblemet rekommenderas det att du väljer en välvd Ultra-Wide skärm.

Uppdateringsfrekvens och responstid

En annan viktig punkt du bör tänka på när du ska välja en bra gamingskärm är uppdateringsfrekvensen och responstiden. Dessa beskriver hur snabbt en skärm kan reagera på det som händer i spelet, samt antal gånger en bild uppdateras per sekund. Det rekommenderas att du väljer en gamingskärm med minst 144hz för att få en så bra skärm som möjligt. Det du inte får glömma bort är dock att se till att ha ett grafikkort/GPU som är tillräckligt stark för att driva skärmen.

Storleken och upplösningen

Det finns gamingskärmar i alla möjliga storlekar. Några av de vanligaste, i alla fall när det gäller skärmar, är de med en aspect-ratio på 16:9 är 27″ och 24″. Den storleken som passar bäst beror bland annat på hur djupt skrivbordet är samt hur långt från skärmen du sitter. Ett exempel är om du köper en skärm på 27″ bör du sitta cirka 60 centimeter från den, annars kommer det bli svårt att hänga med allt som händer och sker på skärmen.

Det svåra kan vara att veta vilken sorts upplösning som är bäst för de olika storlekarna. En skärm på 24″ fungerar till exempel bra med en Full HD-upplösning 1920 x1080, men även med en QHD-upplösning vilket innebär 2560 x 2550. En skärm på 27″ däremot bör minst ha en QHD-upplösning, eller högre för att bildkvaliteten ska vara så bra som möjligt. Grafikkortet är väldigt viktigt att tänka på eftersom ju högre upplösning skärmen har, desto bättre hårdvara krävs det. Om du skulle ha problem med en lägre frame rate när du spelar i nuläget bör du inte skaffa dig en skärm som har högre upplösning än din nuvarande. Annars måste du även köpa ett bättre grafikkort.

24″ skärmar och 27″ skärmarna finns även tillgängliga med en 4k-upplösning. Dock krävs det att du har en kraftig dator för att kunna driva den skärmen. Ett annat problem när det gäller 4k-skärmar är att det inte märks någon större skillnad mellan den och en QHD-skärm ifall den är mindre än 40″. För att du ska få en tydligare skillnad bör du välja en skärm som är större i storleken. Innan du bestämmer dig för att köpa en 4K-skärm rekommenderas det dock att du tar en titt på de spelen du spelar. Det är nämligen inte många som stödjer en så stor upplösning.

För att sammanfatta detta lite kort; en större skärm klarar av de högre upplösningarna så länge du har en kraftig dator och bra grafikkort. De mindre skärmarna ger en utmärkt bildkvalitet trots att upplösningen inte är den allra största.

Paneltyper/skärmteknologi

I de bildskärmar som finns tillgängliga idag kan vi säga att det finns tre skärmteknologier, eller paneltyper att välja mellan. De har alla sina egna fördelar och nackdelar och vi kommer gå igenom dem lite kort här nedan.

TN

Skärmarna som har en TN-panel har många gånger en lite sämre färgåtervinning jämfört med de paneler som använder sig av VA- eller IPS-teknologin. Det går att beskriva som att färgerna är mindre mättade samt en aningen matta. Betraktningsvinklarna är också lite sämre hos gamingskärmarna med TN-teknologin. Det innebär att du aldrig kommer att stöta på denna teknologi för kurvade skärmar. Men trots dessa nackdelar är TN en av de vanligaste teknologierna för gamingskärmar. Det beror på att de karaktäriseras bland annat av låg responstid och hög uppdateringsfrekvens. Det är också den mest lättproducerade teknologin vilket innebär att de även är billigare.

IPS

Letar du efter den teknologi som ger den allra bästa färgåtergivningen är det IPS-skärmar du ska ta en titt på. De har även en av de bästa betraktningsvinklarna vilket innebär att teknologin passar utmärkt till de välvda skärmarna. Till en början var det inte möjligt att hitta en IPS-skärm med uppdateringsfrekvenser över 75hz samt responstider mindre än 4 millisekunder. Dock har det dykt upp skärmar med IPS-teknologi som erbjuder en uppdateringsfrekvens på mer än 200hz under senare år. Responstiderna har även förbättras och det är idag möjligt att hitta IPS-skärmar med en responstid på 1 millisekund.

Det är inom premiumsegmentet som IPS är som vanligast för gamingskärmar. Det viktiga att tänka på om du stöter på en IPS-panel som anses vara billigare är att de nämligen kan ha en lägre uppdateringsfrekvens, vilket innebär att skärmen inte passar särskilt bra för just gaming. Dessa skärmar är istället anpassade för bild- och videoredigering.

VA

Skärmteknologin VA går att se som ett typ av mellanting mellan TN och IPS. De fungerar nämligen bra till film och spel. Jämfört med en IPS-skärm är färgåtergivningen lite sämre, men samtidigt bättre jämfört med en TN-skärm. Uppdateringsfrekvensen kan vara relativt hög utan att du ska behöva betala en större summa. Kort sagt kan vi säga att en VA-panel är ett bra all-round alternativ för alla som letar efter en bra gamingskärm.

Vanliga frågor om gamingskärmar

1. Vilken är den bästa gaming skärmen?

Vilken gamingskärm är bäst beror helt enkelt på vad du letar efter. För att hitta den bästa för dig rekommenderar vi att du tar en titt på vår köpguide och sedan väljer en skärm som känns rätt för dig.

2. Är en större skärm bättre?

Nej. En större gamingskärm är inte alltid bättre. Idag finns det väldigt stora skärmar och det är inte alltid säkert att spelen fungerar på dessa. De kan fungera, men tar endast upp en liten del av skärmen. De stora skärmarna är dock perfekta ifall du måste ha flera fönster öppna samtidigt men inte vill använda dig av två eller fler separata skärmar samtidigt.

Sammanfattning

Det är inte alltid lätt att veta vilka gamingskärmar som är de bästa. Förhoppningsvis har vårt bäst i test hjälpt dig hitta rätt. Den skärm vi utsett som bäst i test har vi valt för att den erbjuder allt som krävs för att få en utmärkt spelupplevelse. Att den är så pass stor är också ett stort plus, speciellt med tanke på att det är så många spelare idag som gärna streamar. Det gör det lättare för spelare att hålla koll på flera fönster samtidigt utan att behöva använda sig av separata skärmar.

Skulle du inte ha hittat den bästa spelskärmen för dig rekommenderar vi att du tar hjälp av våra köptips. Det är den informationen du bör ta en titt på innan du gör ditt val. Faktorerna du bör tänka på är fler än vad du kanske först trott, speciellt om det är första gången du ska köpa en gamingskärm. Vi har dock försökt hjälpa dig genom att beskriva dessa faktorer på ett så lätt sätt som möjligt. Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *