gaming laptop

Gaming laptop bäst i test 2022 – hitta din bästa gaming laptop

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det behöver inte vara svårt att hitta en bra gaming-laptop. Men det kan ta lite tid ifall du är nybörjare eller osäker på vad du behöver i en speldator. Faktorer som rekommenderas att du har i tanken är dess prestanda, hur tyst den är samt hur lätt den är att ta med sig.

Kort sagt bör den gaming laptop som du anser vara den bästa, erbjuda i stort sett allt som en vanlig stationär speldator gör. En gaming laptop däremot kommer ge dig lite mer frihet att spela var du än befinner dig. Med den fantastiska utvecklingen all teknik har gått igenom är det idag relativt enkelt att klämma ihop de bästa komponenterna i mindre chassin. Det betyder att du kan hitta laptops som är bättre än stationära.

För att hjälpa dig som letar efter din bästa gaming laptop har vi satt ihop denna topplista och guide. Det kan vara rätt svårt att köpa rätt gaming laptop och på grund av detta har vi tagit fram de tio bästa vi hittat.

Med den rätta bärbara speldatorn kommer du inte behöva en stationär dator. Enligt de flesta är den stationära datorn många gånger mycket bättre. Men idag finns det laptops som bjuder på i stort sett samma fantastiska spelupplevelse som du kan uppleva med en stationär speldator. Det svåra är att välja vilken den bästa egentligen är. Genom vår topplista över gaming laptops kommer du få flera alternativ på bärbara speldatorer som vi anser är bland de bästa på marknaden idag.

Topp 7 bästa Gaming Laptops 2022

1. Lenovo Legion Y540

Lenovo Legion Y540 är en liten och lätt bärbar dator med 15,6″-skärm och elegant design. Den bjuder på en av de senaste processorerna vilket innebär en seriös kraft. Intel® Core™‑processorerna är tillverkade för att klara av alla senaste spel som dyker upp, till och med 4K-spelen. Den här modellen sägs fungera lika bra som en stationär speldator, skillnaden är att du lätt kan ta med dig den bärbara versionen och spela var du än befinner dig. Tangentbordet har en vit bakgrundsbelysning, vilket också kommer hjälpa dig att se tangenterna var du än befinner dig när du spelar.

En annan fördel och anledning till varför vi valde att placera denna dator på andra plats i vårt test över bästa speldatorer beror på att den är temperaturoptimerad. Det innebär att datorn både är lite tystare och svalare samtidigt som den ser till att inte överhettas automatiskt. Legion Coldfront är temperaturkontrollsystemet. Det har dubbla kanaler samt de senaste egenskaperna och ser till att CPU och GPU kyls ner separat. Systemet har dessutom fyra ventilationsöppningar som förbättrar luftflödet och har en speciell värmesynkronisering som håller tangentbordstemperaturen lägre. För lägre systemljud använder sig systemet av hela 70 separata fläktblad.

Kort sagt kan vi säga att det här är en dator som levererar en perfekt balans mellan praktisk bärbarhet och optimal spelprestanda. Den är endast 24 millimeter tunn och väger cirka 2,3 kilo. Designen är väldigt enkel och snygg medan komponenterna är vildare och högkvalitativa. Den är fullpackad med ett DDR4-minne, en SSD-lagring på 512 GB och ett NVIDIA GeForce GTX-grafikkort. Grafikkortet ser till att du får uppleva den högsta möjliga kvaliteten under dina spelsessioner.

Datorn har en Intel Core i7 10:e gen. 10750H-processor med en hastighet på upp till 5,0 GHz. Den är dessutom sexkärnig, vilket innebär att datorn låter dig arbeta med flera saker samtidigt utan några som helst problem. Uppdateringshastigheten ligger på 144 Hz och förhindrar störningar i samband med uppdateringarna.

Ljudet är en annan faktor som gjorde att vi valde denna speldator på andra plats över de bästa. Modellen bjuder nämligen på Dolby Atmos®, vilket är ett rörligt och kraftfullt ljud som kommer omsluta dig ordentligt. Det har en otrolig realism och precision som stärker närvarokänslan och ger en spelupplevelse som går att beskriva som intensiv.

Fördelar

 • Otroligt ljud.
 • Legion Coldfront – högkvalitativt temperaturkontrollsystem.
 • Rimligt pris på cirka 15 000 kronor.

Nackdelar

 • Endast upp till 5 timmars batteritid.

2. ASUS TUF A15 FA506II-BQ028T

Den här renodlade speldatorn från ASUS har skapats med noga utvalda komponenter med tanken att de ska ge dig den bästa möjliga spelupplevelsen. Datorn använder sig av en AMD:s fjärde generations Ryzen-processor. Den erbjuder en effektiv strömförbrukning och kylning, vilket ökar prestationen i tunnare laptops. Processorn består av sex kärnor och har en 4 GHz maxhastighet.

Datorn har en skärm på 15,6″ med Full HD-upplösning. Den bjuder även på NanoEdge, tunna ramar, på tre av sidorna som ger dig en lite större arbetsyta och gör spelupplevelserna mer uppslukande.

Precis som de flesta gaming laptops har AUS TUF A15 FA506II-BQ028T ett grafikkort från NVIDIA. Här är det ett GeForce GTX 1650 Ti-grafikkort som gäller. Det ser till att du får en hög upplösning i alla dina spel. Grafikminnet i denna gaming laptop består av ett GDDR6-minne på 4 GB samt en SSD-hårddisk med 512 GB utrymme. Grafikkortets minne ser till att du inte behöver låna lika mycket från datorns egna minne när du spelar sådant som har en högre grafikkvalitet. RAM-minnet däremot har en storlek på 16 GB och är standard för ett snabbt arbetsminne.

Självklart kommer du även få ett tangentbord som passar utmärkt för spel, det har en bakgrundsbelysning som gör det lättare för dig att se alla tangenter i svagare ljus. Tangentbordet har dessutom skapats med en förbättrad ergonomi, ett bredare mellanslagsfält, WASD-tangenter som är markerade samt isolerade piltangenter. Overstroke-tekniken som finns tillgänglig kommer dessutom att registrera knapptryckningarna snabbare jämfört med datorer som saknar tekniken.

En av anledningarna till varför vi valt denna dator till vår lista över de bästa gaming laptops beror på dess stabila konstruktion. ASUS TUF A15 har nämligen godkänt i en rad stränga hållbarhetsprov, till exempel för stötsäkerhet, solexponering och temperatur. Den bärbara speldatorn nådde upp till MIL-STD-810G, vilket är standarden.

Kylningen som används i denna dator består av bland annat Anti-Dust tunnel, det är ett hölje som utvecklats på ett speciellt sätt. Höljet håller fläktarna och ser till att allt ovälkommet smuts och damm centrifugeras ut. Det bidrar till en lite längre livslängd för datorn.

Fördelar

 • Mycket rimligt pris.
 • Godkänts i flera hållbarhetsprov.
 • Högkvalitativt kylningssystem.

Nackdelar

 • Enligt kundrecension håller inte batteritiden så länge som önskats.

3. RAZER Blade 15 Advanced Model

På fjärde plats i vårt bäst i test över bästa gaming laptops har vi valt RAZER Blade. Det här är en dator som bjuder på den senaste generationens processor från Intel Core, en i9-processor. Grafikkortet är också ett av de senaste, NVIDIA GeForce RTX 3080, vilket ger dig den kraft och prestanda du behöver för dina spelsessioner.

Den här datorn har 4K OLED-pekskärm och 100 % DCI-P3-färgomfång. Glaset är också skyddat med ett starkt Corning Gorilla-glas.

Till skillnad från andra bärbara datorer och deras kylmetoder har denna dator ett unikt kylsystem. Det består av termiska material och en ångkammare som anpassats för att, på ett tyst och effektivt sätt, sprida värmen och maximera användarvänligheten och prestandan.

Minnet i denna modell består av ett RAM-minne på 16 GB och en SSD-hårddisk med 1 TB lagringsutrymme.

En lite roligare funktion som finns tillgänglig är ett RGB-belyst tangentbord. Det är en funktion som låter dig skapa en unik stil för dina tangenter. Du kan välja mellan flera miljoner färger för alla knappar. Du kan cirkulera färgerna runt tangenterna eller justera funktionen så att knapparna lyser upp när du trycker på dem.

Fördelar

 • Liten och lätt, endast 17,8 millimeter hög samt en vikt på 2 kilo.
 • Högkvalitativt grafikkort och processor.

Nackdelar

 • Anses vara ganska dyr.

4. ASUS ROG Strix G17

För alla som letar efter en gaming laptop med bra spelprestanda och har råd att lägga en hyfsad slant på en ny dator är denna modell en av de bästa gaming laptops som finns. Trots att vi valde att placera den på sjätte plats betyder det inte att datorn är sämre än andra i vår topplista.

Den här datorn har en IPS-panel på 17″, vilket ger dig bra färgåtergivning. Den har dessutom en uppdateringshastighet på 144 Hz, vilket innebär mycket snabba uppdateringar. Chassit finns dessutom tillgängligt i två olika färger, en glaciärblå samt en svart, klassisk färg.

Vad som får spelen att fungera utmärkt är den sexkärniga Intelprocessorn (Core i7 10750H). Den klarar av att exekvera hela 12 trådar på en och samma gång. Tillsammans med DDR4-minnet på 16GB och SSD-lagringen på 1TB kommer du få plats för alla dina applikationer och spel.

Datorn kommer med grafikkortet NVIDIA RTX 2070, vilket anses vara ett av de mer kraftfulla grafikkorten som finns tillgängliga bland de bärbara speldatorerna. Det kommer klara sig under en längre tid och hjälper dig att driva runt allting på ett snabbt och smidigt sätt.

ASUS ROG Strix G17 har gjort väldigt bra från sig i tidigare tester och fått ett väldigt högt betyg bland både testare och kunder. Det beror på dess fantastiska spelskärm och kraftfulla komponenter.

En av de få nackdelar som finns är att datorn saknar en webbkamera. Många spelare streamar nämligen gärna med den inbyggda kameran. Dock fungerar det med en separat kamera.

Fördelar

 • Kraftfullt grafikkort.
 • Toppklassad spelprestanda.
 • 16 GB RAM.

Nackdelar

 • Saknar webbkamera.

5. Acer Predator Helio 300

På sjunde plats i vårt test över de bästa speldatorerna har vi valt Predator Helio 300 som är en kraftfull gaming laptop från Acer. Den här datorn bjuder bland annat på en Full HD-skärm på 17,3″. Upplösningen ser till att du får en skarp bild och IPS-panelen ger dig en bred betraktningsvinkel samt hög färgnoggrannhet. Med skärmen kommer en uppdateringshastighet på 240 Hz som hjälper allt material att spelas upp på ett jämnt sätt, oavsett om du spelar snabba racingspel eller actionspel. Uppdateringshastigheten kan göra mycket. Om du aldrig spelat med en på 240 Hz tidigare utan endast lägre, kommer du snabbt att märka skillnaden.

Processorn som används i denna dator är en Intel® Core™ i7-10750H-processor. Den består av sex kärnor och är en CPU som ingår i den senaste generationen av Intels laptopprocessorer. De sex kärnorna tillsammans med maxturbon på 5,0 GHz per kärna resulterar i en 15 procents ökning från den tidigare generationens processor.

Predator Helio 300 är dessutom utrustad med en SSD-hårddisk på 1024 GB och det ultrasnabba grafikkortet är ett NVIDIA GeForce RTX 2070 med 8 GB GDDR6 som är speciellt utvecklat för gaming. Det hjälper dig med allt spelande samt andra grafikuppgifter som kan upplevas tunga. Det finns även ett RAM-minne på 16 GB vilket är en stor fördel när det gäller spellaptops.

Sist men inte minst vill vi även berätta om det upplysta tangentbordet. Det hjälper dig att se alla tangenterna trots att rummet du sitter i har svagt ljus. Sedan får vi inte glömma att datorn kommer med Waves MaxxAudio. Det är en programvara som förstärker ljudupplevelsen och med Waves Nx kan du uppleva en spännande 3D-känsla med ljudet från datorn.

Fördelar

 • Kraftfull laptop för gaming till rimligt pris.
 • 1024 GB SSD-hårddisk
 • Waves MaxxAudio.

Nackdelar

 • Vikt på 2,9 kilo, vilket kan göra datorn tung att ta med sig.

6. ASUS TUF Gaming F15

ASUS TUF Gaming är en serie som består av renodlade spellaptops. Det betyder att varje beslut som tagits vid tillverkning är med tanken att skapa en så bra spelupplevelse som möjligt. Varje komponent är utvald för att leda till en så optimerad prestanda som möjligt. Varje beslut som tas angående alla enskilda delar är för att skapa en så bra helhet som möjligt. F15 är en enkel, men högkvalitativ, speldator med 15,6″ IPS-skärm och en uppdateringsfrekvens på 144 Hz.

F15 är en av Asus TUF Gaming-modeller som består av bland annat en Intel 10:e gen. i7-processor. Det är en sexkärnig processor med hela tolv trådar. Datorn består av ett grafikkort från NVIDIA, har ett Dual-Channel DDR4-RAM-minne på upp till 32 GB samt en SSD-lagring på 1 TB. Grafikkortet är mycket kraftfullt och har en tillräcklig kapacitet för ett högt antal bildrutor per sekund (fps) i alla spel.

Alla komponenter kyls med hjälp av en exklusiv teknik från Asus. Den ser till att allting fungerar som det ska under en lång tid, även under hög belastning, utan att förlora prestanda. Det är utmärkt för dig som sitter och spelar längre sessioner. Alla delar är placerade i det förstärkta chassit, vilket ser till att datorn håller under en lång tid, även under lite tuffare tag.

ASUS TUF Gaming F15 har ett tangentbord som är desktop-inspirerat. Det har även en ASUS Overstroke-teknik som ser till att varje knapptryck registreras exakt när det behövs.

En sista sak som ger F15 ett plus är dess högtalarsystem. Det bjuder på ett ljud som är högre samt en djupare bas jämfört med tidigare ASUS TUF-modeller. Högtalarna är perfekt ifall du vill titta på en film eller serie.

Fördelar

 • 1 TB SSD-lagring.
 • Processor med 6 kärnor.
 • Utmärkt nedkylningsteknik.

Nackdelar

 • Inga direkta nackdelar, men F15 är inte “värstingen” när det kommer till spellaptops.

7. Acer Nitro 5

Acer Nitro 5 är en gaming laptop med snygg design, 17,3″-skärm och de komponenter du behöver för att få en fantastisk spelupplevelse. Datorn bjuder på en Full HD-skärm och IPS-panel, vilket ger dig en skarp bild, mindre pixlar, hög färgnoggrannhet samt breda betraktningsvinklar. Acer ComfyView hjälper dessutom till att reducera eventuella ljusreflektioner så du lättare kan se alla detaljer.

Acer Nitro 5 använder sig av en fyrkärnig Intel® Core™ i5-processor med en hastighet på upp till 4,5 GHz. Processorn har dessutom utrustats med smarta prestandafunktioner som hjälper datorn att anpassa sig efter arbetsuppgifterna.

Grafikkortet är ett 6 GB NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti. Det är av det nyare och GDDR6-minnet hjälper dig att höja grafikinställningarna om så önskas. Grafikkortets 6 GB minne innebär att du inte behöver använda datorns arbetsminne utan klarar dig till viss del med grafikkortets egna.

Datorns hårddisk består av en SSD, vilket anses vara en av de snabbare och mer effektiva lagringsenheterna. Den hjälper bland annat till att starta alla dina program snabbare. Storleken på hårddisken är 512 GB och rymmer flera spel, program och eventuella dokument.

Det här är en gaming laptop som även är försedd med 8 GB DDR4 RAM-minne. Det är en snabbare standard när det gäller arbetsminne.

Det märks att denna dator är skapad för just gaming. Speciellt när du tar en titt på tangentbordet, piltangenterna och WASD är nämligen markerade för att du lättare ska hitta dem. Tangentbordet har även en bakgrundsbelysning som gör det lättare för dig att se ifall du spelar i ett rum med svag belysning.

Datorn har en kylningsfunktion som fungerar mycket effektivt. Det finns två fläktar tillgängliga och Acer CoolBoost™-tekniken ökar fläktens hastighet med 10 % samt GPU/CPU-kylningen med 9 % jämfört med när du endast kör på autoläget.

Fördelar

 • Full HD IPS-skärm.
 • SSD-hårddisk på 512 GB.
 • Fantastisk kylningsteknik.

Nackdelar

 • Designen kan upplevas som tung och lite kantig.

Att tänka på vid köp av gaming laptop

Du som letar efter en bra speldator behöver inte nöja dig med en stationär dator. Idag finns det nämligen en rad med bärbara datorer som är speciellt anpassade för att klara av de nyaste spelen. Men innan du gör ditt val finns det några saker du bör tänka på. Grafikkortet är en av de viktigaste sakerna att ta en titt på. Andra faktorer du bör dubbelkolla är speldatorns processor, RAM-minne, skärmen och lagringsenheten. Vi kommer gå igenom de viktigaste sakerna här nedan, vad de innebär och varför det är viktigt att du tar en titt på dessa innan du gör ditt val.

Vi har här nedan samlat information om några av de viktigaste komponenterna och vad de innebär. Skulle du vara nybörjare när det kommer till bärbara speldatorer rekommenderas det att du läser igenom den här informationen. Det kommer förhoppningsvis hjälpa dig att se vad du egentligen behöver för typ av dator.

Många speldatorer erbjuder i stort sett samma komponenter. Det kan göra att ditt val känns svårt, men egentligen är det endast vad du har för smak som gäller. Till exempel om du hittar två datorer som erbjuder exakt samma processor, grafikkort och så vidare, är det bara att välja den du tycker ser bäst ut. Glöm dock inte att kolla upp minnet, kylningssystemet och ifall de erbjuder några speciella program.

Pris på gaming laptop

Priset på en bra gaming laptop kan variera en hel del. Du bör räkna med att de kommer kosta minst 5000 kronor och mer. Vissa säger att den bästa laptopen för gaming bör kosta minst 10 000 kronor. Men samtidigt har de inte alltid de bästa komponenterna. Livslängden är heller inte lika lång som när du köper en speldator för 25 000 kronor eller mer.

Skulle du vara bekväm med att betala ett pris på 30 000 kronor för en speldator kan du räkna med att få det allra bästa. Dock kan du klara dig lika bra med de billigare alternativen. Enligt de flesta är 15 000 kronor en optimal prisbild för en bra gaming laptop. Modeller med ett billigare pris anses ofta vara budgetmodeller, 20 000 kronor och upp anses däremot vara lyxmodeller.

Varumärke

Acer, Asus, MSI är några av de populäraste och största tillverkarna av bärbara datorer. Det finns dock även Dell och Lenovo som har ett antal intressanta modeller du kan välja mellan. Skillnaden mellan de olika tillverkarna är inte alltid så tydlig. Den största skillnaden ligger främst i designen och garantin. Priset däremot brukar inte variera så jättemycket oavsett vilken tillverkare det gäller. De mer kända varumärkena är många gånger rekommenderade framför andra, det beror dock inte alltid på att de är bättre. Det beror snarare på att fler personer har testat deras datorer, och lämnat ett högt betyg, jämfört med de mindre kända varumärkena där kanske inte lika många personer lämnar betyg.

Skärmen

När du ska spela datorspel är det alltid viktigt att du har en bra skärm. När du ska köpa en speldator finns det flera aspekter du kan titta på för att hitta skärmen som är bäst.

First person shooter-spel och liknande fungerar bäst när du använder en skärm med hög uppdateringsfrekvens. Uppdateringsfrekvensen har blivit snabbare under de senaste åren, och inte bara för de stationära datorerna, utan även till alla bärbara. Uppdateringsfrekvensen definieras i Hz och du kommer antagligen stöta på speldatorer med 120 Hz och 144 Hz i uppdateringsfrekvens. Det finns dock de som har en ännu högre.

En annan sak att ta en titt på är de olika panelerna som finns tillgängliga. För ett antal år sedan var det främst TN-paneler som användes. Idag däremot är det IPS-panelerna som tagit över, i alla fall när det gäller gaming laptops. Fördelen med en IPS-panel är att den ger bättre betraktningsvinklar samt färgåtergivning jämfört med TN-panelerna.

Upplösningen är ytterligare en faktor som är avgörande när det kommer till skärmen. Det är viktigt att grafikkortet klarar av att rendera det antalet pixlar som gäller, och ju högre upplösning du har desto fler pixlar gäller det. Skulle upplösningen vara för hög kan spelet börja hacka ifall grafikkortet inte klarar av att rendera alla bilder i tid. Du bör alltså alltid ta en titt på upplösningen och grafikkortet för att dubbelkolla att de kommer fungera bra tillsammans.

Full HD (1920×1080), eller 1080p, är den vanligaste upplösningen när det gäller gaming laptops.

Skärmens fysiska storlek är en faktor som de flesta nybörjare börjar med att ta en titt på. De flesta vill gärna ha en större skärm för att lättare kunna se alla områden i spelet. När du ska välja en spellaptop är det främst 15″ och 17″ du kommer att stöta på. Vilket alternativ som är bäst är något du själv måste välja. Storleken har egentligen inte så stor betydelse, det enda som kan skilja mellan storlekarna är att vikten på datorn kan variera lite.

En bärbar speldator med en 17″-skärm kan väga lite mer jämfört med en 15″ skärm. Det innebär att den större kan vara bättre ifall du inte behöver bära med dig datorn varje dag. De är även lite mer bekväma när du ska spela.

Grafikkortet

En av de allra viktigaste komponenterna när det kommer till speldatorer är grafikkortet. Det gäller både för bärbara speldatorer och de stationära. Grafikkortet kallas ibland för GPU och det har en stor betydelse för hur bra din dator fungerar. Höga grafikinställningar och en hög upplösning kommer innebära att du behöver ett mer kraftfullt grafikkort. En spellaptop rekommenderas ha ett 6 GB grafikminne och ett kraftfullt grafikkort för att fungera som den ska.

Grafikminnet kan variera en hel del och standardgrafikkortet har vanligtvis 2-4 GB. När det gäller speldatorer och prestandamodellerna bör minnet ligga på minst 6 GB, gärna 8 GB.

De flesta gaming laptops som säljs idag kommer med ett NVIDIA-grafikkort. NVIDIA är kända för att tillverka högkvalitativa grafikkort som inte ger en stor värmeutveckling, vilket är viktigt när det gäller bärbara datorer. De bärbara datorernas grafikkort är även energieffektiva samt optimerade jämfört med korten tillverkade för de stationära datorerna.

GPU, vilken är grafikkortets centrala komponent, går att jämföra med en dators processor. GPU:n, eller grafikprocessorn, kan vara olika snabb och ha olika kärnor, precis som datorns processor. Dess hastighet kallas för klockfrekvens och mäts i MHz.

Processorer

Central Processing Unit (CPU), eller processorn i speldatorerna är en viktig del. Du behöver inte alltid den bästa datorn, utan en processor som är tillräckligt kraftfull är det som ser till att dina spel flyter på som de ska. Processorn kommer dessutom inte att påverka spelprestandan på samma nivå som ett grafikkort gör. Trots att vissa spel kan vara lite mer processorkrävande klarar du dig oftast genom att välja ett kraftfullt grafikkort istället för den snabbaste processorn du hittar.

Processorn är enkelt förklarat din dators hjärna. Det är den som avgör hur snabbt en dator kan köra sina program. Intel och AMD är två av de vanligaste processortillverkarna idag.

Allteftersom har processorerna blivit mer kraftfulla och mindre i storleken. En processor kan ha ett visst antal kärnor, till exempel kan vi säga att en processor som har två kärnor fungerar ungefär som två processorer. En CPU med fyra kärnor fungerar som fyra processorer. Ju fler kärnor som finns desto snabbare kommer datorn att fungera, det blir lättare att göra flera saker samtidigt. Ju fler kärnor en processor har desto bättre kommer den datorn att vara, framförallt när det gäller speldatorer.

Klockhastigheten är en viktig del av informationen om en processor. Den beskriver antalet instruktioner en processor klarar av att bearbeta per sekund. Den vanligaste klockhastigheten brukar ligga på minst 1,5 till 3,5 GHz.

RAM – internminne

Arbetsminnet, eller internminnet som det ofta kallas, är en mycket viktig del i alla olika datorer. Det är minnet som används av applikationer och program. Internminnet är vad som tillfälligt sparar informationen när du använder din laptop. När datorn sedan startas om kommer internminnet att tömmas. På grund av detta är det väldigt viktigt att du slänger ett öga på RAM-minnet när du ska köpa en ny speldator för att vara säker på att du får tillräckligt minne.

8 GB är den rekommenderade mängden RAM-minne när det kommer till gamingdatorer. Det finns dock flera modeller där du kan lägga till mer minne ifall det skulle behövas, men trots detta är det bäst att du väljer en dator med ett RAM-minne som du känner att du kan klara dig med.

Ytterligare en sak som är bra att känna till är att du kan uppleva bättre prestanda på datorn när du har en med en högre mängd minne. De datorer med 8 GB kan börja kännas lite trögare efter endast ett år. Större minne tar längre tid på sig att bli segare.

Lagringsenheten

Det är vanligt att en gaming laptop kommer med två olika hårddiskar. Den ena är en HDD och den andra en SSD. Det viktigaste är att du väljer en SSD eftersom det hjälper till att göra speldatorn mycket snabbare. Skulle du inte ha en sådan hårddisk i din dator kan du köpa en separat. Enligt de flesta spelare är det värt pengarna.

Har du en dator med SSD disk är det viktigt att både spelen och Windows, eller vad du använder, är installerade på disken. Det gör det lättare för din speldator att starta samt gör all laddning i spelen snabbare.

Datorer som endast har en HDD-hårddisk är inte alltid lika bra när det kommer till att spela. Den här typen av hårddiskar är främst tänkt för att arkivera olika filer, till exempel bilder, videor och liknande. Skulle det vara tvärtom, att datorn saknar en HDD, kommer kraven på SSD-disken att vara ännu högre.

När du ska köpa dig en ny gaming laptop rekommenderas det att du väljer en med en SSD-disk som har ett minne på minst 512 GB. Det brukar i de flesta fallen vara tillräckligt med utrymme. Flera av de populäraste spelen som spelas idag har en större storlek, vilket innebär att du behöver en laptop som erbjuder gott med utrymme.

Anslutning

De flesta gaming laptops går att ansluta precis som andra datorer, med en kabel. Men de flesta modeller erbjuder även wifi, vilket innebär att du kan spela var du än befinner dig. De flesta glömmer ibland bort att ta en titt på vilka typer av anslutningar som stöds vid spellaptops. Sedan inser de för sent att det inte kommer vara möjligt att ta med sig datorn och spela på andra platser än sitt hem.

Kylningssystemet

Ett av de största problemen du kan stöta på när det gäller bärbara gaming laptops är kylningen. Datorn kan nämligen överhettas när du sitter och spelar under en längre stund, eller arbetar med flera saker samtidigt. Skulle datorn däremot endast stå i viloläge eller användas för mindre kontorsärenden behöver den inte lika mycket ventilation.

För datorer, och särskilt gaming laptops, kommer både grafikkortet och processorn att användas till en hög nivå. Det gör att komponenterna kommer att bli varmare ju längre de används och behöva kylas ner för att fortsätta fungera på bästa sätt. För många bärbara gaming laptops innebär det ofta ett fläktljud som låter relativt högt. Det enda sättet att inte störas av ljudet är att använda hörlurar eller spela musik samtidigt. Det finns dock speciella fläktsystem och olika ställningar du kan köpa till din dator som hjälper till med nedkylningen. Detta är dock inte något som ska behövas till en gaming laptop eftersom de bör vara anpassade för nedkylning redan från grunden.

Vad du, som letar efter den bästa gaming laptopen, bör göra är att dubbelkolla hur kylningssystemet ser ut och fungerar. Sedan får du själv avgöra ifall det låter bra, eller om du bör ta chansen och köpa tillbehör som hjälper dig.

Vanliga frågor och svar om gaming laptops

När det handlar om speldatorer, vare sig det gäller laptops eller stationära, finns det frågor som ofta dyker upp. Här har vi svarat på några av de vanligaste.

Går det att använda stationära monitorer tillsammans med den bärbara speldatorn?

Ja, det är möjligt. Många spelare väljer att koppla ihop sin bärbara speldator med en stationär monitor. Det kan hjälpa till att göra spelupplevelsen ännu bättre. Du får nämligen en större skärm, vilket är ett stort plus.

Hur länge kan en bärbar speldator användas?

Det varierar lite. I de flesta fallen är det grafikkortet som slutar fungera först. Så, ju bättre grafikkort du väljer från början, desto längre kommer du kunna spela på den bärbara gaming datorn. Dock brukar de flesta speldatorer fungera bra i minst ett par år, vissa kan klara sig upp till fyra år. Det beror helt enkelt på vilken dator du använder. Ett tips är att du köper en laptop med garanti. Då kan du känna dig lite säkrare ifall någonting skulle gå sönder inom en viss tid.

Hur väljer jag mellan två spellaptops som erbjuder i stort sett samma komponenter?

Det kan vara svårt. Det korta svaret är att du väljer den som känns rätt, det är en smaksak. Det finns flera modeller som består av i stort sett samma delar, men varumärket varierar. På grund av detta är det bästa valet helt enkelt den du tycker bäst om. Men dubbelkolla alltid vilket grafikkort, vilken processor och så vidare som erbjuds hos de olika modellerna.

Var kan jag få köpråd?

Ifall denna sida inte skulle ha de svaren du är ute efter finns det andra ställen där du kan fråga om råd. Självklart hoppas vi att du har svaret på de frågor du har, men skulle du sakna något kan du besöka forum. Det finns flera forum på nätet där du kan ställa dina frågor och få ärliga svar från personer som har kunskap om just vilka de bästa gamingdatorerna är.

Du som bestämt dig för att besöka en fysisk butik kan alltid fråga personalen som jobbar där. De bör ha kunskap om de datorer som de har tillgängliga.

Vad är viktigt att veta innan jag köper en bärbar gaming laptop?

Det finns ett antal viktiga saker du bör känna till. Om du aldrig har använt en bärbar gaming laptop tidigare måste du först veta vad de olika komponenterna betyder. Vi har redan gått igenom några av de viktigaste under köptipsen ifall du missat det. Kort sagt bör du veta vad du kräver av en speldator, hur mycket bör den klara av? Vilken processor passar bäst? Grafikkortet är också en viktig del och det måste vara tillräckligt kraftfullt. Det bästa du kan göra är att prata med gamers och fråga dem om råd.

Sammanfattning

Vilken din bästa gaming laptop är, är något du måste bestämma själv, precis som alla andra personer som letar efter den bästa bärbara speldatorn. Den vi utsett till bäst i test är Acer Aspire 7 Gaming A715-41G. Anledningen till att den fick första plats beror på att den erbjuder allt du behöver i en bra speldator kombinerat med det lägre priset. Det är inte alltid säkert att du behöver det senaste inom tekniken som finns tillgängligt och med denna dator får du exakt vad du behöver utan att behöva spendera dina sista pengar. Men skulle den datorn inte kännas rätt för dig har vi även listat nio andra som vi anser är bland de bästa gaming laptops på marknaden.

Innan du gör ditt köp rekommenderar vi att du tänker efter på vad du har för krav på din dator. Du får gärna ta en titt på våra köptips ifall du känner dig osäker på vad de olika komponenterna innebär. Det kommer förhoppningsvis göra ditt val lite lättare. Prata gärna med andra gamers för att få en idé om vad de rekommenderar. De har många gånger testat speldatorerna tidigare och kan ge dig en ärlig åsikt om vad som är bra och mindre bra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *