hårddisk

Extern hårddisk bäst i test 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Med en bra extern hårddisk kan du lagra spel, filmer, bilder och andra dokument. Lagring är viktigt för alla datoranvändare, inte minst personer som spelar mycket. Den externa hårddisken ger dig möjlighet att lagra ett mycket stort spelbibliotek samtidigt som den frigör utrymmet på din dator. Utan en extern hårddisk blir hårddisken snabbt full av spel.

Det finns många olika varianter av externa hårddiskar och det är inte alltid helt lätt att hitta rätt. För att göra det lättare för dig att välja har vi utsett fem externa hårddiskar som är bäst i test. Du hittar även praktisk information om hårddiskar samt svar på vanliga frågor. Förhoppningsvis hjälper det dig att göra ett informerat val och hitta den externa hårddisk som är bäst för just dina behov.

Topp 5 bästa externa hårddiskarna 2022

1. LaCie 28TB 2big RAID USB-C

Lacie extern hårddisk2big RAID USB-C från LaCie är en kompakt hårddisk med hög kapacitet på 28 TB. Trots dess enorma lagringskapacitet är det en relativt liten hårddisk med en stilren design. Under den minimalistiska utformningen gömmer det sig dock ett rejält kraftpaket som passar för lagring av spel såväl som högkvalitativa bilder och videos med 4K-upplösning. Det är en hårddisk med massor av utrymme för krävande användare.

Detta är en hårddiskarray som använder sig av tekniken RAID (Redundant Array of Independent Disks), vilket lite förenklat kan beskrivas som en lagringsteknik som innehåller två eller flera hårddiskar. Hårddiskarna arbetar tillsammans som en enhet för att minska risken för att förlora datan som lagras på den externa hårddisken, samt för att öka åtkomsthastigheten. LaCie 28TB 2big RAID USB-C använder RAID 0, RAID 1 och JBOD. De olika alternativen ger dig möjlighet att utnyttja hårddisken på bästa sätt utifrån just dina behov.

RAID 0 gör så att enheterna kan fungera tillsammans som en enda stor enhet vilket ger maximal kapacitet. RAID 1 gör så att de olika enheterna speglar varandra vilket ger extra säkerhet. Om den ena enheten skulle gå sönder har du en extra kopia på den andra. JBOD innebär att diskarna kan arbeta separat och att du själv kan bestämma vad du vill lagra på respektive disk.

Med en snabb prestanda på upp till 440 MB/s kan du smidigt föra över stora spelfiler och videos med hög upplösning. Detta är en modern hårddisk som snabbt anpassats för att kunna passa många olika datorer. 2big RAID USB-C från LaCie är utrustad med bland annat Thunderbolt 3 och USB-C-uttag samt minneskortläsare. En USB 3.1 Gen 2 (10 Gbit/s) kabel och en USB 3.0 kabel ingår.

2big RAID USB-C från LaCie är en kompakt hårddisk med ett snyggt chassi i svart och grått. Hårddisken är 21,7 cm hög, 9,33 cm djup och 11,8 cm bred med en vikt på 2,8 kg.

Fördelar

 • Hög lagringskapacitet på 28 TB
 • Snabb prestanda på upp till 440 MB/s
 • Kompakt och stilren design, för tankarna till SciFi

Nackdelar

 • Relativt dyr

 

2. QNAP TS-653D-4G

qnap extern hårddiskQNAP TS-653D-4G är en professionell NAS (Network-Attached Storage) med 6 hårddiskplatser för säker lagring. Det här är en av de bästa externa hårddiskarna om du vill skapa en komplett underhållningsstation med spelbibliotek och multimedia i ett. Hårddisken har stöd för upp till sex stycken SATA-diskar med 6 GB/s.

TS-653D är en av de bästa hårddiskarna för att lagra spel. Genom att montera en ISCSI LUN från TS-653D till din dator kan du lagra ett mycket stort spelbibliotek. Det frigör utrymme på datorn samtidigt som du behåller tillgången till dina spel. Med VJBOD (virtuell JBOD) är det möjligt att utöka lagringskapaciteten.

QNAP TS-653D-4G har en otrolig prestanda med en Intel Celeron J4125-processor på 2,0 GHz (turbo upp till 2,7 GHz) och 4 GB DDR4-minne. Processorn har en Intel AES-NI-kryptering som ökar skyddet för den data du lagrar på hårddisken, vilket gör hårddisken till ett utmärkt val för privatpersoner såväl som företag som vill ha maximalt skydd för sin data.

TS-653D har utrustats med QNAPs smarta fotohanteringsprogram QuMagie. Programmet använder AI för att bildigenkänning för att kunna skapa olika grupper för sortering. Det gör att du enkelt hittar vad du söker efter i hårddisken utan att behöva skapa grupper och indelningar själv.

Hårddisken är en NAS vilket innebär att den är ansluten till nätverket eller routern istället för datorn. Med andra ord är det en lagringsenhet som ger stor flexibilitet och säkerhet. Modellen har dubbla nätverksportar med 2,5GbE-anslutningar som kan ge 5GbE-anslutning om du önskar extremt snabb nätverksprestanda.

HBS (Hybrid Backup Sync) gör hårddisken till en säker backup. HBS samlar alla funktioner för säkerhetskopiering och synkronisering på ett ställe. Hårddisken har även QuDedup-teknik som eliminerar duplicerad data vilket gör säkerhetskopieringarna snabba, säkra och effektiva. Du ställer själv in om du önskar att HBS synkroniserar och säkerhetskopierar all din data till andra fjärrservrar eller molnlagringar.

Om du installerar SSD-diskar maximerar du nätverks- och lagringsprestanda vilket kan vara bra vid särskilt dataintensiva uppgifter. Du kan även utöka hårddiskens funktionalitet genom att installera ett QNAP QM2-kort som köps separat.

Fördelar

 • Möjlighet att lagra ett mycket stort spelbibliotek
 • NAS med plats för 6 hårddiskar
 • Intel Celeron J4125 2,0 GHz processor

Nackdelar

 • Plastigt chassi

 

3. WD My Book Duo 24TB

wd extern hårddiskMy Book Duo 24TB från Western Digital (WD) är en populär extern hårddisk som passar dig som vill ha en stilren och tyst modell med stort lagringsutrymme. Det är en hårddiskarray som är lätt att installera och använda. Användarvänligheten är en av anledningarna till att My Book-serien från WD blivit så omtyckt. Med 24TB i lagringsutrymme är WD My Book Duo en av de bästa externa hårddiskarna för privatpersoner såväl som yrkesverksamma som vill ha en pålitlig lagringsenhet.

My Book Duo 24TB är kompatibel med USB 3.1 Gen 1 och USB 3.0 (inklusive två USB 3.0 Typ-A) med en maximal överföringshastighet på 5 Gbit/s (625 MB/s). Hårddisken är förkonfigurerad med RAID0 vilket gör att du snabbt kan komma igång och använda hårddiskens maximala kapacitet och hastighet. My Book Duo 24TB kan också enkelt bli konfigurerad med RAID1 för dataspegling, vilket innebär extra säkerhet, samt JBOD som gör det möjligt för användaren att använda diskarna separat. JBOD låter dig anpassa diskarna så att de passar hur du vill fördela ditt arbete.

Precis som tidigare modeller från My Book-serien så har My Book Duo 24TB 256-bit en AES Hardware Encryption med inbyggd WD Security-mjukvara som gör det möjligt för användaren att välja en säkert lösenord som aktiverar hårdvarukryptering och dataskydd.

Det går inte att recensera My Book Duo 24TB utan att nämna den stilrena designen. My Book Duo 24TB har en minimalistisk känsla och är utrustad med LED-lampor som indikerar enhetens aktivitet. Hårddisken är 18 cm hög, 16 cm djup och 10 cm bred vilket ger ett kompakt, diskret och stilrent intryck. Den har dessutom hyllats för att vara ovanligt tyst vilket gör det till en av de bästa hårddiskarna att ha framme på skrivbordet.

Fördelar

 • Snygg minimalistisk design
 • Stor lagringskapacitet
 • Tyst modell
 • Design med LED-lampor

Nackdelar

 • Något burkigt utseende

 

4. WD My Book Extern hårddisk 8 TB

wd extern hårddiskMy Book 8 TB är en annan riktigt bra extern hårddisk från Western Digital (WD). Till skillnad mot WD My Book Duo 24TB har den mindre lagringsutrymme, men å andra sidan kommer den med en mer plånboksvänlig prislapp. Det är en mekanisk hårddisk som passar dig som vill ha pålitlig och användarvänlig extralagring till din dator. Modellen finns även i 3TB och 4TB.

Med den medföljande USB 3.0-kabeln går det mycket snabbt att föra över spel och filer. Hårddisken har lösenordsskydd gör att du kan hålla innehållet privat och säkert. Hårddisken är bakåtkompatibel med USB 2.0 om din datorn inte har en USB 3-port. Enheten har en inbyggd 256-bitars AES-hårdvarukryptering med WD Security vilket gör att du bara behöver ställa in ditt egna personliga lösenord för att dina filer ska vara i säkert förvar. Tack vare programvaran WD Backup kan även köra automatiska backuper, både till hårddisken och molntjänster, vilket skyddar din data. Varje gång du ändrar en fil säkerhetskopieras den direkt till hårddisken. Det är även möjligt att schemalägga systembackups.

My Book 8 TB är en mycket användarvänlig extern hårddisk som är bäst i test för dig som vill ha en lätthanterlig lagringsenhet. Den är klar att användas direkt när du tar ut den ur lådan. Allt du behöver göra är att koppla in den i vägguttaget med den medföljande strömsladden samt i datorn med USB-kabeln som också ingår. Hårddisken är förformaterad för Windows och Mac OS. Omformatering kan dock behövas för andra operativsystem.

Precis som andra externa hårddiskar från WD har My Book 8 TB en mycket stilren och minimalistisk design. Hårddisken är 171 mm hög, 139 mm djup och 40 mm bred vilket gör att du enkelt kan placera den både stående och liggande på skrivbordet. Den väger knappt 1 kg. Den smala utformningen ger ett mycket diskret och elegant intryck.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Användarvänlig
 • Snygg smal design

Nackdelar

 • Saknar strömindikator och strömbrytare

 

5. LaCie – D2 Professional External Hard Drive 6TB

lacie extern hårddisk d2LaCie d2 Professional 6TB är en pålitlig extern hårddisk med USB-C 3.0-standard. Det är en av de bästa externa hårddiskarna för dig som har en dator med begränsad diskkapacitet och som behöver extra lagringsutrymme för säkerhetskopiering av filer. LaCie d2 Professional 6TB är mycket smidig och lätt att använda.

LaCie d2 Professional är en bra hårddisk för lagring av digitala bibliotek. Den har både hög hastighet och rejält med lagringsutrymme vilket möjliggör sökning och lagring i spel- och mediebibliotek med stora filer.

Hårddisken har utrustats med en Seagate BarraCuda Pro Enterprice hårddisk med en fantastisk prestanda. Den ger ett kraftfullt komplement till din dator. Den passar perfekt för lagring av större projekt och filer. Med hastigheter på upp till 240 Mbit/s kan du snabbt föra över dina filer och spel till disken. Det är en tillförlitlig och säker hårddisk. Tyvärr har inte hårddisken någon hårdvarukryptering med lösenord.

Den är utrustad med USB-C-port för de senaste MAC-modellerna samt USB 3.0 för universell kompatibilitet med både MAC och PC. För en del användare är det dock ett stort minus att den här hårddisken endast använder USB-C.

LaCie d2 Professional är en kompakt modell med en snygg design. Aluminiumchassit ger en passiv kylning samt dämpar vibrationer och buller från hårddisken. Hårddisken är 13 cm hög, 18,85 cm djup och 6 cm bred vilket gör den till en smidig hårddisk som du enkelt kan flytta runt. Den väger 1,4 kg vilket är något tyngre än andra modeller i samma storlek, exempelvis WD My Book 8TB.

Fördelar

 • Aluminiumchassi för passiv kylning och mindre vibrationer
 • Snabb överföring med USB-C 3.0
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Använder endast USB-C
 • Är inte lösenordskyddad

 

Viktigt att tänka på när man köper en extern hårddisk

Utbudet av externa hårddiskar är enormt och det är inte alltid lätt att välja rätt. Det finns många olika modeller och priserna varierar mellan strax över tusen kronor och många tusenlappar. Detsamma gäller lagringsutrymmet som med dagens moderna teknologi kan vara nästan hur stort som helst. Precis som många andra köp är det viktigt att du alltid utgår från ditt behov.
Här kan du läsa mer om vissa faktorer som du bör titta extra noga på när du köper en extern hårddisk.

Pris på externa hårddiskar

Precis som många andra produktgrupper så får du ofta vad du betalar för när du köper en extern hårddisk. En hårddisk är en komplex produkt där det är många olika faktorer som påverkar prestandan och priset. Många har inte behov av de allra dyraste modellerna och därför bör du tänka igenom just vad du behöver. Det kan vara svårt att jämföra priserna på hårddiskar just eftersom det är många olika faktorer som spelar roll, men ett mått kan vara att jämföra priset per TB vilket ger en jämförelsetal för lagringsutrymmet.

Kvalitet

Kvaliteten är självklart viktigt när du köper en extern hårddisk. Den ska vara både hållbar och flyttbar. Välj en robust produkt som är tillverkad i ett material som skyddar insidan mot stötar, damm och fukt.

Varumärke

Det finns massor med olika varumärken som erbjuder högkvalitativa hårddiskar. Att välja en produkt från ett välkänt varumärke som är känt för att tillverka externa hårddiskar av hög kvalitet kan ge en viss trygghet. Många seriösa varumärken erbjuder garanti i 3-5 år vilket är ytterligare en anledning till varför du bör välja ett bra märke.

Säkerhet

Säkerheten är A och O eftersom den externa hårddiskens huvudfunktion är att lagra och skydda data. Välj gärna en hårddisk med bra krypteringsmjukvara och lösenord för att garantera att dina filer är skyddade. Oftast är det mycket säkrare att spara filerna på en extern hårddisk än på datorns hårddisk.

Lagringskapacitet

För många är lagringskapaciteten den avgörande faktorn när de väljer extern hårddisk. Om hårddisken inte har tillräckligt med lagringskapacitet kan den inte uppfylla sin huvuduppgift. Det är mycket enkelt att se de olika modellernas lagringskapacitet eftersom det oftast anges tydligt, ibland även i produktnamnet. Välj gärna en extern hårddisk med lite högre kapacitet än vad du tror att du behöver.

Överföringshastighet

Det ska helst inte ta för lång tid att föra över filer. Överföringshastighet beror på gränssnittet och minnets cache-kapacitet och anges i miljoner byte per sekund (MB/s). Högre RPM (spindelhastighet) ger snabbare överföring till och från den externa hårddisken.

Anslutning

Den externa hårddisken måste anslutas till datorn eller spelenheten på något sätt. Det finns flera varianter och det bästa är att välja en hårddisk med flera olika portar. Eftersom de flesta datorer har USB 3.0-anslutning nuförtiden är det bra att välja en hårddisk som är kompatibel med det. Var alltid noggrann med att kolla upp att hårddisken passar just den enhet som du vill kombinera den med.

Design

Designen är ofta sekundär, men om den externa hårddisken ska stå framme är det trevligt om den också ser bra ut. De bästa externa hårddiskarna är dessutom tillräckligt små och lätta att packa ned i väskan.

Vanliga frågor om externa hårddiskar

En bra extern hårddisk är oftast ganska dyr och därför är det inte konstigt om du har många frågor innan du fattar ditt beslut. Du är dock inte ensam om att ha frågor och funderingar inför ditt köp. Därför har vi sammanställt svaren på de vanligaste frågorna här.

Vad betyder Spindelhastighet och RPM?

RPM står för revolutions per minute och är ett uttryck för rotationshastigheten. Det kallas även för spindelhastighet. Skivorna i hårddisken roterar i en viss hastighet som mäts i RPM.

Hur viktigt är RPM för prestandan?

Om du arbetar med extremt krävande program kan det vara en god idé att välja en extern hårddisk med hög RPM, men annars räcker det gott och väl med en standardhårddisk med 5400 RPM. Många bra hårddiskar, exempelvis testvinnaren LaCie 2big RAID USB-C, har idag 7200 RPM. Kom ihåg att högre RPM ibland kan innebära högre ljudnivå.

Vad är skillnaden mellan SSD och HDD?

SSD står för Solid State Drive och DD står för Hard Drives. Det är olika sorters externa hårddiskar som använder olika teknik. SSD är en sorts disk som inte innehåller några rörliga delar och saknar den traditionella hårddiskens funktionalitet. SSD är tystare och snabbare, men finns inte med stor lagringskapacitet.

Sammanfattning

Med en bra extern hårddisk har du möjlighet att lagra spel och utöka ditt spelbibliotek. Dessutom gör hårddisken det möjligt att frigöra utrymme på datorn. Att välja en extern hårddisk är inte lätt eftersom det finns många olika faktorer att ta hänsyn till. I detta bäst i test har vi utsett fem externa hårddiskar som är de bästa på marknaden just nu. Testvinnaren 2big RAID USB-C från LaCie är en kompakt hårddisk med enorm lagringskapacitet på 28TB. Det är ett rejält kraftpaket som passar för lagring av spel, högkvalitativa bilder och videos med 4K-upplösning. Den är dyr, men den har allt som en krävande användare kan önska!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *