Intel vs AMD

Bästa processorn för speldatorer 2022 – AMD vs Intel

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När du ska skaffa en ny processor till din speldator så är det såklart intel eller amd så är alternativen. Båda har bra processorer och det är inte idag lika uppenbart vilken som är bättre. Till stor del kommer det att avgöras av din egen budget.

Vi ska därför gå igenom en lista med de fem allra bästa processorerna till din speldator. Dessa är utvalda för deras utmärkta prestanda och kvalitet sett till priset. Enkelt förklarat så är ofta AMD i topp när det kommer till modeller med ett medelhögt pris. Tittar du istället på det allra bästa så hittar du också AMD, men många av toppositionerna har just nu Intel.

5 bästa gaming processorer 2022

Totalt har vi alltså plockat ut fem olika modeller. Dessa är rankade från 1 till 5, men din budget kommer troligtvis att vara det som avgör exakt vilken modell som passar dig bäst. En AMD Ryzen 9 är till exempel alltid ett bra val, men då får du också betala en hel del.

Under våra produktrecensioner så hittar du också vår köpguide. Det här är bra information om du inte är insatt i processorer eller om du vill vara säker på att du får rätt modell för dig och din speldator. Vi håller det enkelt så oroa dig inte för en massa onödig info.

1. ryzenAMD Ryzen 9 5950X

Fördelar med AMD Ryzen 9 5950X:

 • Otrolig prestanda för tyngre aktiviteter
 • Perfekt för gaming på hög nivå
 • Bättre än likvärdiga processorer från Intel

Nackdelar med AMD Ryzen 9 5950X:

 • Väldigt dyr

AMD Ryzen 9 5950X är utan tvekan designad för dig som antingen spelar mycket eller som använder tunga program för att exempelvis skapa videor, grafik och så vidare.

Med den här processorn får du 16 kärnor med en klockfrekvens på 3.4 GHz, men du kan ta den upp till 4.9 GHz om du överklockar den, mer än så behöver du knappast. Dess cache ligger på 64 MB och allt det här tillsammans innebär att den är flera nivåer starkare än deras tidigare Ryzen 5-serie.

Det som däremot är negativt är det höga priset, det här är en avsevärt dyr processor och kan vara över din budget. Om du däremot är ute efter en processor som du kan använda för alla de senaste spelen och inte vill byta upp dig inom de närmsta åren så kommer det här att vara ett klockrent val.

2. ryzenAMD Ryzen 5 3600

Fördelar med AMD Ryzen 5 3600:

 • Klarar av de flesta spelen med lite bekymmer
 • Väldigt billig
 • Energisnål

Nackdelar med AMD Ryzen 5 3600:

 • Viss begränsning med nyare spel

Om du har en väldigt begränsad budget men ändå vill ha hög kvalitet så bör du titta på AMD Ryzen 5 3600. Det här är en väldigt billig modell jämfört med deras Ryzen 9 5950X, men du får fortfarande en ganska hög prestanda.

Processorn kommer med 6 kärnor och en frekvens på 3.6 GHz och du kan komma upp till 4.2 GHz, snäppet sämre än 5950X men fortfarande tillräckligt högt för att du ska klara av de allra flesta spelen.

Det är däremot också där nackdelarna märks av. Den är visserligen väldigt bra men med den snabba utvecklingen vi ser hos de nyaste spelen från stora utvecklare så kan det hända att du inte får ut så hög FPS som du är van vid. Det här går däremot att lösa genom att sänka grafiken en aning.

Den är fortfarande tillräckligt bra för mediahantering, så du kan skapa YouTube-videor, designa spel och så vidare utan större problem, även om det skulle kunna vara snabbare.

Jämfört med Intel så är AMD Ryzen 5 3600 den bästa i sin prisklass. Det är också en modell som utgör ett bra exempel på AMDs budgetmodeller och den prestanda som erbjuds hos dessa. För prislappen så blir det svårt för dig att hitta ett bättre alternativ.

3. Intel core i9Intel Core i9-10900K

Fördelar med Intel Core i9-10900K:

 • Utmärkt prestanda för gaming
 • Väldigt snabb
 • Lägre pris per kärna

Nackdelar med Intel Core i9-10900K:

 • Står inte upp mot likvärdiga modeller från AMD

Det här är en av Intels bättre modeller och erbjuder en hög prestanda för gamers. Du får ut 3.7 GHz som bas men den kan överklockas till 5.3 GHz, vilket är bättre än de flesta andra modeller på vår lista. Den här modellen har 10 kärnor, vilket placerar den under flertalet av AMDs modeller med 12 kärnor, Ryzen 5 till exempel som vi redan nämnt. Självklart så gäller det också nyare modeller från Ryzen 7 och 9.

Om du redan är igång med en högmodern speldator så kommer den här modellen helt enkelt att inte räcka. Det är däremot en annan sak om du håller på att bygga en ny dator. Det är fortfarande en av Intels bästa kort och jämförelsen mellan AMD vs Intel är bara aktuell om du inte har bestämt dig för ett utav de två.

Kortet kommer att klara av alla nya spel och det bör inte finnas några bekymmer med prestandan. Det kan bli en annan fråga om några år, då kan det eventuellt bli problem om du ska spela med högsta grafikinställningar på en nyare AAA-titel.

För att skapa videor, fotoredigering och liknande uppgifter kommer Intel Core i9-10900K att ge dig resultatet som du är ute efter. Att bearbeta även tyngre innehåll bör inte vara ett bekymmer med dagens standard.

4. intel core i7Intel Core i7-10700K

Fördelar med Intel Core i7-10700K:

 • Lågt pris
 • Turbo Boost Max 3.0 för hög överklockning
 • Bra spelprestanda för att vara en budgetmodell

Nackdelar med Intel Core i7-10700K:

 • Spelprestandan är bara snäppet högre än i5-serien

Om du är ute efter en budgetmodell som kan överklockas till en ganska hög nivå så är Inte Core i7-10700K det uppenbara valet. Mellan Intel eller AMD så är Intel ofta bra på just överklockning och med dess Turbo Boost Max 3.0 så får du upp frekvensen till 5.1 GHz från dess vanliga 3.8 GHz. Med dess 8 kärnor duger den till grundläggande spelbehov, men lämnar en del att önska.

Det betyder inte att det är en dålig processor. För att vara en ganska billig budgetmodell så kommer du väldigt långt med en i7-10700K. Den klarar av även de nyare spelen och den 10-generations processorer från Intel har definitivt gaming som fokus. Det som däremot är sämre med den är att den bara presterar snäppet bättre än deras tidigare i5-serie.

Dess överklockning är också något som förtjänar att nämnas igen. Med den snabba prestandan så kommer du inte att märka någon större skillnad från i9-10900K. Det säger inte så mycket om just i9-10900K, utan det säger mer om hur bra i7-10700K faktiskt är. Du får den också för en bra bit billigare än den nyare så det kan vara värt om du har en väldigt pressad budget.

Om du ska jämföra med amd eller intel speldator så kommer du att märka att den här modellen är bättre än Ryzen 7-serien, men den har inte mycket att komma med mot Ryzen 9 som erbjuder en mycket högre prestanda med snabbare resultat.

Den här modellen är helt fokuserad på gaming och duger gott och väl för en högre presterande speldator, men när du inte har råd med exempelvis en i9.

5. intel core i5Intel Core i5-10600KF

Fördelar med Intel Core i5-10600KF:

 • Ledande budgetprocessor
 • Bra överklockning
 • Kyls ned snabbt, bra för längre spelsessioner

Nackdelar med Intel Core i5-10600KF:

 • PCIe 3.0

Intel Core i5-10600KF är utan tvekan en av de bästa budgetmodellerna för en riktig speldator. Det är samtidigt också modellen där det blir som viktigast att fundera på om du ska köra med Intel eller AMD. Ryzen 5 3600 har mycket gemensamt, men den har också några fördelar.

Med en i5-10600KF får du 6 kärnor med en frekvens på 4.1 GHz och som med andra modeller från Intel får du möjligheten att överklocka den här, upp till 4.8 GHz. Du får alltså en väldigt snabb processor där Intel har valt att fokusera stenhårt på gaming och vilka behov som spelare har. Samtidigt har man definitivt försökt bräcka AMD med den här modellen.

När du kör den här i din dator bör du inte ha några problem med datorspel som CS:GO, Fortnite och så vidare. Det som däremot kan bli ett bekymmer är om några år när spelen har utvecklats ännu mer. Exakt hur snabbt den här blir föråldrad är däremot svårt att säga, men den kommer knappast att ge upp i närmsta taget.

Målet med den här modellen var att skapa en otrolig gamingprocessor med ett lågt pris, men som samtidigt ska klara av andra krävande uppgifter. Men vilken processor är bäst egentligen, amd eller intel?

Ryzen 5 3600 har ganska likvärdiga specifikationer med sina 6 kärnor och extremt snabba prestanda, så det är inte konstigt att den lockar. Något som den har är också PCIe 4.0, vilket är viktigt för att kunna köra den mest avancerade hårdvaran som finns tillgänglig för speldatorer. Fördelen som i5-10600KF har är däremot dess inbyggda grafikkort som klarar av allt från enklare spel till andra grafikkrävande uppgifter, AMDs Ryzen 5 har inget sådant.

Viktigt att tänka på när du köper en ny processor

Jaha, så vilken processor är bäst amd eller intel? Det här är egentligen en ganska svår fråga eftersom båda är bra, men det som märks är att AMD definitivt ligger bäst till gällande den högsta nivån. Deras Ryzen 9 5950X är otroligt snabb och ger dig det som du behöver för intensiv gaming och e-sport.

Det betyder däremot inte att du måste nödvändigtvis köra på den, mycket beror på din budget och vilka behov du har. Vi ska därför gå igenom vilka behov du har när det kommer till en processor, blir det intel eller amd för dig?

Pris på en processor till speldatorer

Pris är kanske inte världens roligaste ämne men det är såklart det som avgör vilken modell du köper. Alla vill såklart ha den senaste processorn från AMD eller Intel, men dessa går också på en hel del pengar.

Om du är ute efter budget så kan en Ryzen 5 eller i5-10600KF duga gott och väl. Det värsta som kan hända är att du får ta ner grafiken en aning i nyare och mer intensiva spel. Om du har en lite högre budget så kan en i9-10900K vara aktuell, den ligger trots allt bäst till om vi tittar på den medelhöga nivån för spelprocessorer.

Vad är en högkvalitativ processor?

Det här är nästan en subjektiv fråga. En högkvalitativ processor är såklart en Ryzen 9 eller möjligtvis den senaste generationen från Intel. Om du däremot inte kör de allra senaste spelen från AAA-utvecklare så kan det vara lite av en överdrift.

Alla modellerna i vår lista är högkvalitativa och erbjuder en otrolig gamingprestanda. Både Intel och AMD designar också hållbara processorer som klarar av mer intensiva spelsessioner som varar länge, så det behöver du inte heller oroa dig för.

Ska jag välja Intel eller AMD?

AMD erbjuder onekligen den bästa processorn med Ryzen 9 5950X, som också kommer med en hög överklockningsförmåga. Den presterar också bättre i tester än många andra modeller, inklusive AMDs andra modeller i Ryzen 9-serien.

Så är Intel förloraren om vi kör en jämförelse? Njae, blir nog ändå svaret. Intels absolut bästa modeller erbjuder en ganska oslagbar prestanda, men för en ganska rejäl peng också. Skillnaden mellan Intel och AMD är alltså ganska liten. AMD vinner litegrann med fördelen att den är bäst lämpad om du ska bygga ett monster till speldator.

Det vi däremot kan konstatera är att AMD är ganska så oslagbara på den medelhöga nivån. Deras Ryzen 5-serie, och även Ryzen 7 som vi inte ens listat, är väldigt bra processorer för dig som handlar med en snäv budget. Här har tyvärr inte Intel mycket att komma med, med bara ett fåtal modeller som kan mäta sig med Ryzen 5 3600.

Vanliga frågor om processorer

Här besvarar vi ett par frågor som du kan tänkas ha innan du köper en processor.

Vilket är bäst till en speldator, Intel eller AMD?

AMD är det solklara valet för en speldator så länge du kör med en Ryzen, dessa har fler fysiska kärnor än likvärdiga modeller från Intel. För en första speldator är också AMD rekommendationen.

Intel är ett alternativ om du redan kör med en högpresterande dator, eller om du redan vet med dig att dina delar inte kommer att klara av en övergång till den senaste modellen från AMD.

Är en bra processor viktigt för den som inte spelar?

Absolut! Vi har pratat mycket om speldatorer i den här texten men en bra processor är minst lika viktig för dig som till exempel har ett grafiskt intensivt jobb. En processor är trots allt hjärnan i datorn och en högpresterande modell som Ryzen 9 eller Intel i9 kommer att behövas för att bearbeta videor, grafisk design och liknande uppgifter.

Sammanfattningsvis om Intel vs AMD

Det vi kan konstatera är att både Intel och AMD erbjuder fantastisk hårdvara för gamers. De har förstått att allt fler sitter och spelar där hemma och försöker därför att ta fram den bästa hårdvaran för just det ändamålet.

Intel brukade alltid vara kungen inom gaming, men det märks att AMD har kommit ikapp. Antalet kärnor inte alltid avgörande, men det kan definitivt bidra en hel del till din spelupplevelse. Där har helt enkelt inte Intel mycket att komma med.

Som sagt, tolka inte det som att Intel erbjuder värdelösa modeller, men det är däremot viktigt att du inte tar vilken Intel processor som helst. Deras i9-10900K erbjuder en fenomenal prestanda, men med Ryzen 9 5950X som har 2 fler kärnor så kommer den ändå att behålla förstaplatsen ett tag till.

Med den nya generationen som är på väg så ska det absolut vara spännande att se vad som väntar för företagen. Med löften om ännu bättre gaming från båda så kan vi nog räkna med nya modeller kommer att toppa en framtida lista.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *