desktop

Gamingdator bäst i test 2022 – hitta bästa speldatorn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Om du älskar att spela så måste du också ha den bästa speldatorn som passar din budget och de spelen du vill kunna lira. Det är svårare än du kanske först tror, eftersom det hela tiden handlar om att hitta en bra balans där du får den prestanda du är ute efter, samtidigt som du får din nya dator för ett pris som passar din budget.

Det finns faktiskt väldigt många bra datorer som du kan få för ett väldigt rimligt pris. På så vis kan du få den bästa gaming datorn för just dig, men ändå eventuellt ha råd med en ny bra spelskärm eller ett gamingheadset.

För att göra det enklare för dig att hitta marknadens bästa speldator för just dig och dina behov, har vi knåpat ihop en bra guide över de sju bästa datorerna för flera olika prisklasser. Prestandan skiljer sig en hel del mellan dessa, så beroende på vilka spel du lirar kommer olika modeller att passa bättre eller sämre. I våra tester har vi tagit bland annat delar i åtanke, men även pris och hur länge datorn kommer att hålla. Vi har framförallt fokuserat på seriösa varumärken som erbjuder högkvalitativa datorer. Passa även på att läsa vårt test av de bästa gaming laptops som finns på marknaden idag.

Topp 6 bästa gamingdatorerna 2022

1. Lenovo Legion T5 28IMB05

Legion T5 från Lenovo är en otroligt kraftfull speldator som också kommer med ett väldigt rimligt pris. Den hör till budgetkategorin och erbjuder en bra grafikprestanda och kommer med 10:e generationens Intel-processor med sex kärnor.

Med den kraftfulla i5-10400-processorn som klarar av upp till 2,9 GHz respektive 4,3 GHz med turbofunktion kan du köra alla spel på marknaden. Det är också en relativt framtidssäkrad processor, vilket innebär att du kan använda den under ett par år framåt, beroende lite på hur höga krav du ställer på din dator.

Grafikkortet är ett NVIDIA GeForce GTX 1660 Super, vilket ger dig superskarp grafik med bra färgupplösning, perfekt även för de spel som har en mer verklighetstrogen grafik som Red Dead Redemption 2 eller varför inte nya Cyberpunk 2077. Grafikkortet har 6 GB minne, vilket räcker för tyngre spel.

Ska vi nämna något negativt med datorn är det att den endast kommer med 8 GB RAM. Det här kan du däremot enkelt fixa på egen hand, eftersom Legion T5 kommer med tre tomma kortplatser, så det är bara att stoppa in nytt minne. Totalt stöder den 128 GB arbetsminne, vilket är mer än någon egentligen behöver.

Du får också en hårddisk på 512 GB, vilket räcker för de mest grundläggande behoven. Om du däremot installerar många av de stora AAA-titlarna kan du eventuellt vilja uppgradera den i framtiden.

Det här är den bästa speldatorn för dig som är ute efter budget, samtidigt som du faktiskt har möjligheten att spela även de mer krävande titlarna. Det är en bra basmodell och det finns alltid möjlighet att anpassa datorn genom att sätta in mer minne eller en extra hårddisk. Sett till priset är det här definitivt en prisvärd modell som är värd att kallas för den bästa gaming datorn i budgetkategorin, eller åtminstone i topp bland dessa.

Fördelar

 • Stark Intel i5-10400 på upp till 4,3 GHz
 • Högkvalitativ grafik
 • Relativt lågt pris sett till prestandan

Nackdelar

 • Endast 8 GB RAM
 • Hårddisk på endast 512 GB
Kolla priset!

 

2. Acer Predator Orion 3000

Acer Predator Orion 3000 är den bästa speldatorn för dig som behöver en hög prestanda och som vill kunna spela alla de nyaste spelen på högsta grafikinställningarna. Men den bästa gaming datorn kostar såklart därefter, så det är knappast en budgetdator likt Lenovo Legion T5 som vi nämnde innan.

Datorn kommer med en hårddisk på 512 GB, vilket är lite i det lägsta laget. Du får däremot 16 GB arbetsminne, vilket är tillräckligt även för de mest krävande spelen. Det här innebär också att du lätt kan köra tyngre program som Photoshop eller syssla med videoredigering, om du till exempel lägger upp spelvideor på YouTube.

Med den här datorn får du en i5-10400F från Intel, vilket innebär 2,9 GHz vid vanlig drift, men hela 4,30 GHz när den är i turbo. Det här är mer än tillräckligt även för de mest krävande spelen, så du kommer kunna spela allt från CS:GO till Cyberpunk 2077, The Witcher 3 och mycket mer. Apex Legends i högsta kvalitet? Jajamän.

Grafikkortet är också av lika otrolig kvalitet i en Acer Predator Orion 3000. Det är ett NVIDIA GeForce RTX 2070 Super som kommer med modellen, vilket har 8 GB i minne. Tänk på att det är mer än vad även de mest krävande spelen kräver.

Allt det här innebär också att din nya dator är framtidssäkrad. Det här är, om du frågar oss, en avgörande faktor när det kommer till den bästa speldatorn. Dåliga delar innebär annars att du om ett år måste byta delar, eller byta dator helt. Med en Acer Predator slipper du det här bekymret och kan fortsätta spela med grym grafik.

Fördelar

 • Stark processor
 • 16 GB RAM och 8 GB minne för grafikkortet
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Dyrare än andra modeller i listan
 • Endast 512 GB lagringsutrymme
Kolla priset!

 

3. Lenovo Legion T530-28ICB

Lenovo Legion T530 är också den bästa speldatorn för den som kräver hög prestanda, och som har en lite större budget. Det här är en otrolig speldator som klarar av de allra flesta spelen även med högre inställningar.

Till att börja med har du en Intel i5-9400F som klarar 2,9 GHz i standardläge, men hela 4,10 GHz i turbo, Den har sex kärnor, vilket alla högkvalitativa modeller behöver om de ska hävda att det är den bästa gaming datorn.

Du får också med 16 GB RAM och med kapacitet för 32 GB om du vill sätta in mer. Den här datorn kommer också med hela 1 TB lagringsutrymme. Det här ger dig allt utrymme du kommer behöva för filmer, foton och självklart alla dina spel.

Datorns grafikkort är såklart också av hög kvalitet. Det blir ett NVIDIA GeForce RTX 2070 för din nya dator, ett kort som har 8 GB minne och som erbjuder en ofantligt hög kvalitet för både spel och filmer. Kortet klarar av även tyngre spel som Cyberpunk, Apex Legends och liknande.

Något du inte heller ska ignorera är att Legion T530-28ICB är en riktigt snygg speldator. Du får ett skal som är korpsvart och som har ett handtag ovanpå, vilket gör det väldigt lätt för dig att bära runt på datorn när du ska flytta på den, antingen från ett rum till ett annat eller om du ska byta bostad.

Datorn kostar såklart lite mer än budgetmodellerna, men den här datorn är hyfsat framtidssäkrad. Den enda nackdelen är att processorn, som visserligen är hyfsat stark just nu, troligtvis inte kommer att klara sig i många år nu när Intel och AMD släpper allt bättre processorer. Men tillsvidare är det en väldigt bra processor för gamers.

Fördelar

 • Stor hårddisk på 1 TB
 • RTX 2070 med 8 GB
 • Snygg design

Nackdelar

 • Högt pris
 • Processorn skulle kunna vara bättre
Kolla priset!

 

4. MSI MAG Infinite S 10SI-011MYS

Pratar vi speldatorer måste vi också nämna MSI, en av de bästa inom speldatorer. Deras MSI MAG Infinite S är en otrolig modell som definitivt kan klassas som den bästa speldatorn för priset, som är i medelhög nivå.

Till att börja med får du en i7-10700 Intel-processor med 8 kärnor. Den klarar av 2,90 GHz i klockfrekvens, men i turbo ger den hela 4,80 GHz. Du kommer alltså inte ha något att klaga över. Processorn är också väldigt framtidssäker för gamers, så du behöver inte oroa dig om att behöva uppgradera på ett bra tag framöver.

Grafikkortet är ett NVIDIA GeForce GTX 1660 Super. Det är faktiskt marknadens bästa grafikkort för den som kör i 1080p, vilket är det allra vanligaste inom datorspel. Det här betyder inte att det är det bästa grafikkortet på marknaden, för det är det verkligen inte. Det är däremot ett väldigt prisvärt grafikkort som klarar av alla spel på marknaden. Notera att det här är Super-serien, vilken är 1,5 gånger snabbare än standardmodellen. Det har 6 GB GDDR6, så du klarar av även tunga spel på höga grafikinställningar.

Du får 16 GB RAM och inga tomma kortplatser. Den stöder däremot upp till 64 GB, så du kan byta ut de befintliga 8 GB-modulerna med 16 eller 32 GB för bättre prestanda. 16 GB kommer däremot att räcka för de allra flesta.

Datorn kommer med en vanlig SSD på 512 GB. Det här är lite i det lägsta laget så du får överväga att skaffa en större hårddisk eller en extern om du installerar många större spel, eller lagrar mycket annat på din dator.

Det här är också en väldigt kompakt dator. De flesta stationära speldatorer, inklusive den bästa speldatorn som vi nämnt tidigare, ligger runt 12 kg, ibland mer. Den här är istället ganska liten och ligger på endast 6,4 kg. Det är därför väldigt lätt att flytta på den och den tar inte så mycket plats, vilket är ett stort plus med datorer från MSI.

Fördelar

 • Medelhögt pris
 • Otroligt kompakt på 6,4 kg
 • Högpresterande processor på 4,8 GHz

Nackdelar

 • Grafikkortet är inte överdrivet framtidssäkert
 • Endast 512 GB SSD, lågt för en speldator

Kolla priset!

 

5. ASUS ROG Strix GL10CS-NR199T

Republic of Gamers, ROG, är ett välkänt namn inom spelvärlden. Det är därför en självklarhet att en ASUS ROG Strix GL10 finns på en lista med den bästa speldatorn på marknaden. Den här är definitivt en av de bättre inom budgetkategorin och ligger på ett relativt lågt pris, samtidigt som du får en snygg och högkvalitativ speldator.

Datorns processor är en Intel i5-9400F som erbjuder 2,9 GHz i standardläge och 4,1 GHz i turbo. Det är lägre än vissa av datorerna vi har listat, men tillräckligt för även de tyngre spelen på marknaden. Det är med andra ord inte framtidssäkert, men tillsvidare bör det räcka gott och väl. I slutändan beror det lite på hur höga krav du ställer på din dator.

Den har två kortplatser för RAM som är upptagna med 8 GB, så du får totalt 16 GB med DDR4 SDRAM. Det här räcker för det allra mesta och du kan alltid uppgradera med kort på 16 GB, eftersom datorn har stöd för upp till 32 GB.

Med en ASUS Strix GL10 får du ett NVIDIA GeForce GTX 1650 som har 4 GB grafikminne. Det här är inte tillräckligt för att köra de allra tyngsta spelen på högsta inställningar, men det är tillräckligt för att köra alla spelen på marknaden om du är villig att gå ned lite i grafikinställningarna för att få ut fler fps för en smidigare spelupplevelse.

Du får 512 GB lagringsutrymme med en snabb SSD, vilket räcker för en startdator som denna. Om du däremot känner att det är lite på gränsen kan du köpa till en extern hårddisk.

ASUS ROG Strix är ett otroligt bra val och det ser du redan med denna GL10, som är en av de billigaste stationära speldatorerna inom ROG. Du får allt du behöver för att kunna lira vad du vill, men du kan behöva gå ned i grafikinställningarna på de tyngsta spelen.

Fördelar

 • Billig
 • Bra startdator för en nybliven gamer
 • Stabilt grafikkort

Nackdelar

 • Processor på endast 4,1 GHz
 • Grafikkortet har endast 4 GB arbetsminne
Kolla priset!

 

Viktigt att tänka på när du köper en speldator

Ja, det är ju jättebra med en lista som ger dig den bästa speldatorn för pengarna, men det blir nog svårt för dig att ta ett beslut om du inte riktigt vet vad du behöver. Du ska därför få lite goda råd om vad du bör tänka på inför köpet av den bästa gamingdatorn.

Vi går igenom några saker stegvis för att göra det enkelt. Du har en del att tänka på kring priser, kvalitet och systemkrav för en speldator. Samtidigt är det ett väldigt dyrt köp, även om du köper en budgetmodell, så ta inga impulsbeslut här.

Priser på speldatorer

En speldator är knappast billig, det kan vi nog komma överens om. Även om du kikar på en ”billig” modell kommer du över 6000–7000 kronor och ska du ha en riktigt högpresterande modell hamnar du snabbt över 12 000 kronor. Det är därför otroligt viktigt att du sätter sig in i de olika modellerna innan du köper något.

Vad som är ett bra eller dåligt pris är däremot väldigt svårt att säga, mycket kommer att handla om dina egna krav på modellen. Om du har extremt höga krav på dina spel, måste du antagligen köra med en dyrare modell.

Det här med balansen kan vara väldigt svårt, så det är bättre att du fokuserar på vilka krav du har. Glöm framförallt inte systemkraven på din dator. Med god kvalitet kommer din dator att hålla längre och du vet att den klarar av alla de grymma spelen du tänker köra på den.

I många fall kan en lite dyrare dator vara bättre i längden. För ett lite högre pris får du bättre prestanda, vilket gör din dator mer framtidssäker. Det här innebär att delarna är tillräckligt bra för att kunna köra spelen som släpps ett par år in i framtiden. Annars sitter du där redan om ett år och måste börja fundera på att uppgradera dina delar.

Det här blir lite svårare om du köper en budgetmodell, men flera modeller som vi har kollat på gällande den bästa gaming datorn är framtidssäker. Det som däremot kan hända med dessa modeller är att du får överväga att köpa till lite RAM eller eventuellt uppgradera grafikkortet om två-tre år.

Systemkrav och kvalitet

Om du har planerat att köpa en dator specifikt för gaming så har du antagligen redan ett par spel i åtanke. Det är därför kvalitet är viktigare än priset. Om du vet vilka krav du har på din dator, kan du enklare börja titta på olika modeller. Det enklaste sättet att avgöra om en speldator duger eller inte är genom att jämföra med spelen du vill lira på den. För att göra det här kollar du först upp systemkraven för spelen, och jämför sedan med den dator du är intresserad av.

Om du till exempel vill spela Cyberpunk 2077, kommer du då att märka att ASUS ROG Strix GL10 som vi nämnde endast har 4 GB minne i sitt grafikkort. Spelet har däremot kravet 6 GB om du vill köra med högsta grafikinställningarna. Med den informationen kan vi därför säga att en Acer Predator Orion 3000 uppfyller kraven otroligt väl.

Fokusera därför på vad du vill ha ut av din dator. Sedan finns det också en annan enorm fördel med att fokusera på kvalitet.

Om du har en ordentlig speldator som kan köra alla dina spel utan bekymmer, kommer du inte att ha några problem med spelen som släpps de kommande åren. Det här är ett enormt plus eftersom du annars kommer behöva uppgradera din dator redan inom ett år eller två, vilket kan bli ruskigt dyrt.

Så även om det kan verka lockande att köpa en riktigt billig dator, finns det en risk att du får problem om ett år eller två. Då måste du köpa nya delar, exempelvis ett nytt grafikkort, och då kommer du helt plötsligt upp i höga kostnader. Då hade det troligtvis blivit billigare att köpa en lite dyrare modell på en gång.

Intel eller AMD?

Modellen på själva datorn är egentligen inte superviktig. Många har sin favorit, men i slutändan är det egentligen delarna i datorn som är det viktiga. Det är framförallt processor och grafikkort du bör titta på.

När det gäller grafikkortet står det oftast mellan Nvidia och AMD. Nvidia brukar ofta anses vara det bästa valet här. Något du kanske märkte om du läste igenom hela vår lista är att alla våra exempel på den bästa speldatorn har grafikkort från Nvidia. AMD är inte en total katastrof, men det finns ganska få grafikkort från dem på topplistorna. AMD Radeon RX 5600 XT är ett exempel på ett bra kort från utvecklaren.

När det gäller processor är det däremot lite svårare. Hade du frågar om du ska använda Intel eller AMD för tio år sedan hade alla experter omedelbart sagt Intel, då deras processorer är överlägsna.

AMD har däremot börjat komma ikapp och erbjuder idag allt bättre processorer. Nvidia är fortfarande det rekommenderade alternativet, men du ska inte omedelbart diskvalificera en dator bara för att den har en AMD-processor.

Intel anses däremot fortfarande vara det självklara valet för gamers. Precis som med grafikkort så har alla datorer i vår lista över den bästa gaming datorn en processor från Intel. Det här är helt enkelt det vanligaste när det gäller datorer som ska kunna köra krävande spel.

Men det är alltså mer komplicerat än så och du kan snöa in dig ordentligt i ämnet om du är teknikintresserad. Troligtvis kommer vi att se allt fler datorer med AMD i framtiden, inte minst nu när deras spelprocessor AMD Ryzen har blivit populärare och visar på en ganska ordentlig prestanda.

Vanliga frågor om speldatorer

Hur vet jag om datorn är bra?

Det är såklart svårt att säga om en dator är bra eller inte, eftersom det hela handlar om vad du hade tänkt göra med den. Speldatorer är i allmänhet väldigt högpresterande och klarar det allra mesta.

Om du däremot är en inbiten gamer och vill kunna köra alla de senaste spelen med högsta grafikinställningar, får du troligtvis börja kika på de lite dyrare modellerna. Vi nämnde till exempel Acer Predator som den bästa speldatorn och det kan vara en bra modell att titta på.

Om du däremot är osäker på om en dator duger eller inte, kan du titta på systemkraven för de spel som du vill köra. Du kan då jämföra med den dator du hade tänkt köpa och får då snabbt svar på om datorn klarar av spelet. Titta framförallt på grafikkort, processor och RAM.

Vad behöver jag köpa till en speldator?

En hårddisk är bara en av flera delar du måste ha för att ordna en bra speldator. Det mest uppenbara som krävs för datorn är såklart skärmen. Det finns skärmar i många olika storlekar, men för en speldator är det rekommenderat att den är på minst 21”.

Vidare kommer du att vilja ha ett par hörlurar. De ska gärna ha stängda hörselkåpor för den bästa ljudkvaliteten. Gamingheadsets är en stor kategori med många varumärken och modeller. Glöm inte att du också behöver ett headset med en bra mikrofon om du hade tänkt spela online med eller mot andra spelare.

Du kommer även behöva ett tangentbord och en mus. Det finns specifika modeller för gaming och det kan vara värt att köpa något av hög kvalitet om du ändå ska köpa den bästa gaming datorn.

Det finns många olika varumärken men Razer är otroligt populära inom framförallt headsets och datormöss. Vidare har du SteelSeries som är välkända för sina headsets.

Tänk på att du köper en mus och ett tangentbord som är ergonomiskt, för de där långa och sena spelnätterna. En musmatta är också ett bra val för att du inte ska slita upp huden på handled och hand.

Med så många saker som ska köpas till kan det bli ganska dyrt, inte minst om du har höga krav på datorskärmen. Tänk på det innan du köper en speldator, eftersom det kan göra din dator dyrare än du har planerat.

Sammanfattningsvis om den bästa speldatorn

Det finns knappast en brist på alternativ här. Det finns oändligt många fler speldatorer, men om du frågar oss är det här modellerna du bör titta på. Det finns något för alla prisklasser här och du kommer att kunna lira alla dina favoritspel, även de spel som du inte ännu har provat för att din nuvarande dator inte klarar av att köra dem.

Den bästa speldatorn är guld värd för gamers och det är viktigt att du köper en som du faktiskt är nöjd med, även om den är lite dyrare. Annars finns risken att du måste uppgradera den redan inom ett år, och datordelar är knappast billiga.

Det är också viktigt att du tänker på allt annat som ska köpas till, framförallt om du inte redan har en speldator. Har du inte exempelvis ett bra headset, en mus eller tangentbord, måste du såklart köpa det också. Framförallt datorskärmar kan vara ganska dyra, men det finns såklart budgetalternativ. När du väl har hittat din nya speldator är du redo att börja lira på riktigt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *